Ergün, “Fiat ile Tofaş’ın Türkiye’de otomobil tasarımı ve üretimi için anlaşmalarından memnuniyet duyuyorum. Başka firmalar da bu alanda faal. Gelecek senelerde Türkiye’de bir değil birden fazla marka görebiliriz.” dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Girişimcilik Konferansı ile İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV) Ünal Aysal Tez Değerlendirme Yarışması Ödül Töreni’ne katıldı. Törenden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplayan Ergün, yerli otomobile dair önemli açıklamalarda bulundu.
Yerli otomobile otomotiv sektörünün sıcak baktığını vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:
“Otomotiv sektörünün Türkiye’de geldiği konum ile ilgili detaylı açıklamalarımız oldu. Bu denli güçlü bir sektörün yerli bir marka ortaya koyması gerekiyor. Tabii yerli marka otomobil için sektörden sıcak mesajlar alıyoruz. Gelinen aşamada bu sıcak mesaların somutlaştığını görüyoruz. Bundan gayet memnunuz. Sektörün her türlü yatırımı yapabilecek gücü bulunuyor. Kaynağı var, insan gücü var. Tek başına da, konsorsiyumla da uluslararası ortaklarla da bu otomobil yaplabilir. Burada önemli olan yerli bir marka çıkarmaktır. Fiat, Tofaş ile Türkiye’de otomobil tasarımı ve üretimi için anlaştıysa memnuniyet duyuyorum. Başka firmalar da bu alanda çalışıyor. Gelecek senelerde Türkiye’de bir değil birden fazla marka olabilir.”
Gazetecilerin yerli otomobilin fiyatı ile ilgili sorularını Ergün, şöyle cevapladı:
“Bir defa fiyatı ben değil, piyasa belirler. Türkiye’de arabaların yüzde 70’i ithal, yüzde 30’u da içeride üretiliyor. İçeride üretilen arabaların fiyatları 30-40 bin lira aralığında, buna mukabil ithale edilenlerin fiyatı 50 bin lirayı aşıyor. Demek ki taep fazla, fiyatlar da çok aşağılarda değil. Demek ki tüketici kalifiye, konforlu taşıt tercih ediyor.”
Fiat’ın üreteceği yerli otomobilin B ya da C segmentinde olabileceğine işaret edilmesi üzerine de Ergün, “B veya C segment üretim olabilir, fizibilitenin sonuçları her şeyi ortaya koyacaktır. Otomotiv sektörü yeni bir marka çıkarabilir, piyasa ve şartlar buna imkan veriyor. Biz de iktidar olarak üretimi teşvik etmeyi esas alıyoruz.” karşılığını verdi. “Yeni teşvikle ilgili bir tarih söz konusu mu?” sorusunu ise Şubat ayında kamuoyuyla paylaşılır. Bu anlamda son rötuşları yapılıyor.” şeklinde cevapladı.
Nihat Ergün, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin “Yeni teşvik sistemi nokta atışı olmalı, belli sektörlere verilmeli.” sözleri ile ilgili olarak da “Biz zaten teşvikleri nokta atışı vereceğiz. Hangi noktaların teşvik alması gerektiğini inceleyeceğiz. Teknolojik alanlara, stratejik sektörlere ve büyük yatırımlara önem vereceğiz. Değişik teşvik argümanları girebilir, bu şubat ayı içinde belli olacak.” yorumunu yaptı.
Kaynak = http://www.sabah.com.tr/Otomobil/2012/01/18/birden-fazla-yerli-oto-gelebilir