Uzman Erbaş Nasıl Olunur?
Pek çokları için cazip bir alan olan uzman erbaşlık, askerlik kavramının en çok tercih edilen bölümlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik 20 yıllık geçmişe sahip olması ve sürekli bu alanda artan bir eğilim gösterilmesi, insanların Uzman Erbaş olabilmek için gerekli şartları hergün biraz daha merak etmensine neden olmakta.
Dünyanın hemen her ülkesine mevcut bir terim olan uzman erbaşlık, genel olarak, normal askerlik görevlerinin, uzman erbaşlara profesyonel şekilde yaptırılması şeklinde ihtiva edilmektedir. Bir uzman erbaş normal askerlerin, evrak işlemleri gibi işlerle uğraşır. Bunların çalışması sözleşme ile gerçekleşmektedir. Sözleşme tarihleri, 2 yıl ile 5 yıl arası değişir ve süresi dolduğunda yenilenmesi gerekmektedir. Uzman erbaşlar, kendi içlerinde uzman ön adı ile çavuş ve onbaşı adı altında iki rütbeye sahiptir.
Uzman erbaş olarak başvuracak bir birey, Türkiye vatandaşı olmak zorundadır. Ayrıca, 26 yaşından gün almama şartına da sahip olmalıdır. Askerliğinin 6 aylık dönemi bittikten sonrayı takip eden üç yıl içerisinde başvurmaları da gereklidir. Ayrıca, en az ortaokul mezunu olma şartı burada karşınıza çıkar. (Bazı özel şartlarda eğitim seviyesi en az lise mezunu şeklinde başvuruda bulunacakların karşısına çıkmaktadır.)
Uzman Erbaş olarak başvuruda bulunacak kişiler, daha önce TSK’da çalışmamış olması gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir suç işlememiş olma şartı da başvuru yapanlarda aranmaktadır.
Askerlik yaparken uzman erbaşlık başvurusu yapacak adaylarda ise en az 80 ve onun üzeri sicil puanı aranmaktadır. Hastaneye sevk edildiğinde ise, ilgili hastaneden TSK sağlık yönetmenliğine uygun sağlık raporu almış olması gereklidir.
Uzman erbaş olabilmek için fiziki yeterlilik de gereklidir. Boyun en az 1.64’den uzun ve 2.10cm’den kısa olması aranmaktadır.
Yukarıda yer alan tüm şartları karşılayan her Türk genci uzman erbaş olarak başvuruda bulunabilir. Başvurudan sonra kişiler, yazılı sınava (sınavda 59 soru bulunmakta olunup, minimum 70puan alınmalıdır.) yazılı sınavda başarılı olan birey, sağlık testlerine tabi tutulur ve fiziki yeterlilik testlerine ve sözlü mülakatlar ile karşılaşır. Tüm aşamaları geçtikten sonra, uzman erbaş olmaya hak kazanırlar.