Teokrasi Nedir?
Kısaca devlet yönetim şeklinin din kurallarına hakim olması anlamına gelmektedir. Bu anlam Yunanca 2 terimin birleşmesi ile ifade edilebilir. Yunancada Theos yani güç ve Kratos ( iktidar ) sözcüklerinin birleşimi ile oluşmuştur. Burada tanrının mutlak ve sorgulanamaz gücünün idrakını ifade eder. Bu durum da Tanrıdan geldiğimizi ve yeryüzü üzerindeki düzenin ve sistemin de onun temellerine dayandırılması gerektiği üzerinedir. Bu durumların üzerine ilahi kanunların hem sivilleri hem de din üzerinde yükümlülüklerini arttırır. Antik dünyadaki teokrasi kavramına göre din adamlarının yani bir başka deyişle rahiplerin, yönetimi olduğu gibi üstlenmeleri yerine yasama ve yargı gibi fonksiyonların sahiplenmesi üzerine geçerliliği vardır.
Teokrasi kavramını bir farklı şekilde söyleyecek olursak, dini otorite organlarının, siyasi otorite organları tarafından kullanılması değil de devlet idaresini elinde tuttuğu bir yönetim şeklidir. Hukuki kararlarda en yüksek merciiyi ruhban sınıfı oluşturur. Bu yönetim şeklinde esas alınan temel dogma bilgidir. Bu bilgi dışındaki bilgilerin hepsi ikinci plandadır. Hele ki kişisel hak ve özgürlükler, hukuki durumlar, toplumsal yapı ve eğitim durumları arka plana atılmaktadır.
Şu an dünyada bazı ülkelerde bu yönetim şekli hala geçerliliğini sürdürmektedir. Bu ülkeler arasındaki İran en modern örnek olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra ise Suudi Arabistan, İsrail, Taliban Afganistanı, Endonezya, Vatikan, Moritanya ve Pakistan bu sistem ile yönetilen ülkeler arasındadır.