Sinematerapi Nedir?
Sinema ile edebiyatın birleştiği bir alan olarak ta işaret edilebilir. Genel olarak sıfırdan etkiyen bir terapi şekli olarak algılanmıyor olsa da daha çok güçlendirilmiş bir terapi seçeneğidir. Psikolojik olaylarda terapiye giden insanların sorunlarının çözülmesi her zaman kolay olmayabilir. Sadece telkinlerle ya da verilen bazı ilaçlar ile insanlar gerçekten kendi düzenlerini oturtamayabilirler. Bu tarz durumlarda onlara bir nevi bilinçaltı mesaj verilerek kendiliğinden düzeltme ya da bir nevi yardımcı rol oynama yapılabilir. Buradaki amaç ise bir nevi buna benzerlik taşımaktadır.
Burada öncelikle insanların sinema üzerindeki etkileri yer alır. İnsanlar sinema ya da televizyon izlerken çok daha pasif bir hal içerisine girerler. Ancak aynı etkiyi bize bir kitap okuma ya da ders çalışma hali ile verilse muhtemelen daha sıkıcı ve çekilmez bir hal alabilirdi. Ancak bir şey izlerken insan olabildiğince pasif olur. Nasıl ki film izlerken vaktin nasıl geçtiğini anlamayız da diğer işlerde bunun tam tersini yaşarız, bu da böyle bir şeydir. Çünkü izleme terimi dışında diğer işlerde daha çok dikkatimizi vermemiz gerekir bu da ekstra bir enerji sarf etmek demektir.
Tedavi sürecinde verilen ilaçların bir yan etkisi de kişide dikkat dağınıklığına yol açabilmesidir. İnsan yeni şeyler öğrenme etabına girdiği zaman yüksek bir enerji sarf etmeye başlar. Ancak bu durum eğer ki aktif bir çalışmadan geçer ise bir hayli güç olacaktır. Zaten bu başlıktaki durum sanat kavramının terapide kullanılması işidir. Başta da söylediğimiz gibi insanın pasif bir hali bilinçaltına yollanabilecek mesajların yoğunluğunu arttıracaktır. Sinema üzerinden nasıl çocukların gelişimleri öğretici çizgi filmler eşliğinde yapılıyor, burada da sinema karakterlerinin bir nebze hayali karakterler oluşturularak kişinin hayal gücüne dayalı terapi gerçekleştiriliyor.