SGK – Ölüm Aylığından Faydalanma Şartları
a- Ölüm tarihinde en az 5 tam yıl sigorta primi ödemiş olması
b- Malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken yahut yazılı olarak istekte bulunup, malullük veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazandıktan sonra ölen,
c- Bağlanmış bulunan malullük veya yaşlılık aylıkları kesilmiş olan sigortalılardan ölen.
d- En az 5 tam yıl sigorta primi ödemiş olanlardan toptan ödeme talebinde bulunmakla beraber, toptan ödeme yapılmadan ölen,
Sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekleri üzerine aylık bağlanır.
Sigortalının hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının prim ödeme süresinin Kurumumuzda geçmiş olması gerekmemektedir. Daha önce T.C. Emekli Sandığı, SSK, 2926 sayılı Kanuna veya kanunla kurulu diğer emekli sandıklarının 2829 sayılı Kanuna göre birleştirilecek hizmeti ve borçlanılan hizmet süreleri bulunan sigortalılarımızın Kurumumuzdaki hizmetleri toplamı en az beş tam yılı dolduran sigortalıların hak sahiplerine, sigortalının vefat tarihinden önce en son Kurumumuz sigortalısı olması halinde talepleri üzerine Kurumumuzca ölüm aylığı bağlanır.
Ölüm tarihinde sigortalının hak sahibi durumunda kimsesinin bulunmaması ve daha sonra ölüm sigortası yardımından yararlanabilecek hak sahibi veya hak sahiplerinin ortaya çıkması halinde ölüm sigortası yardımlarına hak kazanıldığı tarihten itibaren 5 tam yıldan önce talepte bulunması halinde ölüm sigortasına hak kazandığı tarihi takip eden aybaşı,
5 tam yıl geçtikten sonra talepte bulunulması halinde ise talebi takip eden aybaşı itibariyle aylık bağlanır.
Sigortalı, iken geçirdiği iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meydana gelen ölümlerde sigortalının prim ödeme süresi aranmayacak, sigortalı, Bağ-Kur’ da mecburi sigortalılığı devam ederken geçirdiği bir iş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle ölmüş ise, hak sahiplerine yazılı taleplerine göre ölüm aylığı bağlanır.
——————————————-
BU KONUDA BAŞKA BİR KAYNAK YAZI
——————————————-
Ölüm Aylığı Hangi Şartlarda Bağlanır ?
° Malullük veya yaşlılık aylığı almakta,
° Toplam olarak 1800 gün prim ödemiş durumda,
° En az 5 yıldan beri sigortalı bulunup sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak 180 gün prim ödemiş durumda, iken ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır.
Kimler Hak Sahibidir ?
Hak sahibi , sigortalının eşi, çocukları ile ana ve babasıdır.
Eş: Sigortalının ölümü ile dul kalan eşe aylık bağlanabilmesi için ölüm tarihinde sigortalı ile arasında Medeni Kanuna uygun olarak evlilik bağının bulunması gerekmektedir.
Erkek Çocuklar: Erkek çocuklara aylık bağlanabilmesi, öğrenci değilse 18, orta öğrenim yapılması halinde 20, yüksek öğrenim yapılması halinde 25 yaşını doldurmamış olması şartına bağlıdır.
Kız Çocuklar: Kız çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi; bunların evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanması veya dul kalması, sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi bir işte çalışmaması ve bu kuruluşlardan dolayı gelir veya aylık almaması koşullarına bağlıdır.
Malul Çocuklar: Çalışamayacak durumda malül bulunan çocuklara aylık bağlanması, bunların sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almaması şartına bağlıdır.
Ana veya Baba: Ana ve babaya aylık bağlanabilmesi için; sigortalının öldüğü tarihte, eşine ve çocuklarına bağlanması gereken aylıkların toplamının sigortalıya ait aylıktan aşağı olması ve ana-babanın herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi bir işte çalışmaması ve 2022 sayılı Kanun hariç olmak üzere bu kuruluşlardan her ne ad altında olursa olsun gelir aylık almaması gerekmektedir.
Ölüm Aylığı Bağlanması İçin Nereye Hangi Belgelerle Başvurulmalıdır ?
Ölüm aylığı bağlanabilmesi için, çalışırken vefat eden sigortalının hak sahiplerinin, sigortalının en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu sigorta /sigorta il müdürlüğüne, Kurumdan aylık almakta iken vefat eden emeklilerin hak sahiplerinin ise Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Tahsisler Daire Başkanlığına Tahsis Talep Beyan ve Taahhüt Belgesi ile başvurmaları gerekir.
Söz konusu belgeye, hak sahiplerinin nüfus müdürlüğünden alacakları sigortalının ölüm tarihini ve aile fertlerini gösterir vukuatlı nüfus kayıt örneğinin, 18 yaşından büyük hak sahiplerinin ikişer adet vesikalık fotoğraflarının, eş, 18 yaşından büyük kız çocuklar ile ana ve babaların dolduracakları beyan ve taahhüt belgelerinin, 18 yaşından büyük erkek çocukların öğrenci olduklarını gösterir öğrenim belgelerinin ve vesayet veya kayyumluk ilamının eklenmesi gerekir.
Ölüm Aylığı Ne Zaman Başlar ?
Çalışırken ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanacak aylıklar, ölüm tarihini izleyen aybaşından başlar. Hak sahipleri askerlik borçlanması ile ölüm aylığına hak kazanıyorsa bağlanacak ölüm aylıkları, borcun ödendiği tarihi izleyen aybaşından başlar.
Ölüm sigortasından hak kazanılan aylıkların hakkı doğuran olay tarihinden 5 yıl geçtikten sonra istenmesi durumunda, ölüm aylığı yazılı istek tarihini izleyen aybaşından başlar.
Malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken ölenlerin hak sahiplerine bağlanacak ölüm aylıkları, ölüm tarihini izleyen ödeme döneminden başlar.
——————————————-
BU KONUDA BAŞKA BİR KAYNAK YAZI
——————————————-
T.C
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü
SSKB Tahsisler Daire Başkanlığı (Devredilen)
Tarih : 05/01/2007
Sayı : B.13.2.SSK.5.01.07.00.IX.031-458
Konu : Ölüm Aylığına Hak Kazanma Koşulları.
G E N E L G E
12-160.EK
Bilindiği üzere, 506 sayılı Kanunun 66’ncı maddesinin (c) bendinin “… veya en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak 180 gün…” ibaresinin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesinin 18/10/2005 tarih, 2001/479 Esas, 2005/1 sayılı Kararına göre 18/10/2006 tarihinden sonra ölen ve 5 yıllık sigortalılık süresi içinde en az 900 gün ile 1800 gün arasında prim ödeyen sigortalıların hak sahiplerine ortalama 180 gün üzerinden ölüm aylığı bağlama imkanı kalmamıştır.
16/12/2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 18/10/2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren 5561 sayılı “Sosyal Sigortalar Kanunu İle Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 506 sayılı Kanunun 66’ncı maddesinin (c) ve 2925 sayılı Kanunun 26’ncı maddesinin (a) bentleri yeniden düzenlenerek; ölüm aylığı bağlanmasında 5 yıllık sigortalılık süresi ve en az 900 gün prim ödemiş olma şartı getirilmiş, 506 sayılı Kanuna eklenen Geçici 93’üncü madde ile de 18/10/2006 tarihinden önce ölen sigortalıların hak sahiplerine müracaatları halinde, söz konusu şartlarla aylık bağlanmasına imkan sağlanmıştır.
5561 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeye istinaden 506 ve 2925 sayılı kanunların ölüm aylığına hak kazanma koşulları ile ilgili yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.
A- 18/10/2006 TARİHİNDEN SONRA ÖLEN SİGORTALILAR
1- 5561 sayılı Kanunla 18/10/2006 (dahil) tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine 506 sayılı Kanuna göre ölüm sigortasından aylık bağlanmasında, 5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinde en az 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeme koşulunun yerine getirilmiş olması şartı aranacaktır.
2- Kanunda sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı koşulunun aynı anda yerine getirilmesi öngörüldüğünden, 5 yıllık sigortalılık süresi olmadığı halde, 900 gün veya daha fazla gün sayısı olan sigortalıların hak sahiplerine aylık bağlanmayacaktır.
3- Kanunla ölüm sigortasında sigortalılık süresinin hesaplanmasında herhangi bir değişiklik öngörülmediğinden, sigortalılık süresi 5417 ve 6900 sayılı kanunlara veya 506 sayılı Kanuna tabi olarak ilk defa çalışmaya başlanılan tarih ile ölüm tarihi arasında geçen süre olup, sigortalılık süresinin başlangıcının tespitinde, sigortalılık süresini geriye götüren borçlanma, hizmet birleştirmesi ve diğer hususlar dikkate alınacaktır.
4- 5561 sayılı Kanunla değişik 506 sayılı Kanunun 66’ncı maddesinin (c) bendine göre ölüm aylığı, sigortalı son defa özel sektöre ait bir işyerinde çalışmış ise ölüm tarihini, ölüm tarihinden sonra hak sahibi olma niteliğinin kazanılması halinde, bu niteliğin hak kazanıldığı tarihi takip eden ayın “1”i, son defa kamu sektörüne ait bir işyerinde çalışmış ise bu tarihleri takip eden ayın “15”inden itibaren başlatılacaktır. Ölüm tarihinden itibaren beş yıl sonra hak sahiplerinin aylık talebinde bulunmaları halinde, 506 sayılı Kanunun 99’uncu maddesine göre söz konusu süre zaman aşımına uğrayacağından, ölüm aylığı, aylık bağlanmasına ilişkin yazılı istek tarihini izleyen aybaşından (özel sektör için ayın “1”i, kamu sektörü için ayın “15”i) geçerli olmak üzere bağlanacaktır.
B- 18/10/2006 TARİHİNDEN ÖNCE ÖLEN SİGORTALILAR
1- 5561 sayılı Kanunla 506 sayılı Kanuna eklenen Geçici 93’üncü madde ile 18/10/2006 tarihinden önce ölen ve 1800 gün veya ortalama 180 gün prim ödeme koşulunu yerine getirmediği için aylık bağlanmayan sigortalıların hak sahiplerine Kanunda belirtilen koşulların yerine getirilmesi kaydıyla aylık bağlama imkanı sağlanmıştır. Bu durumda olan sigortalıların hak sahiplerinin talepleri halinde, 17-26/11/2006 tarihlerinden itibaren başlatılmak üzere ölüm aylıkları bağlanacaktır.
2- Geçici 93’üncü maddeye göre ölüm aylığının bağlanmasında 506 sayılı Kanunun 99’uncu maddesine göre zaman aşımı süresinin tespiti 18/10/2006 tarihi itibariyle yapılacak, sigortalının ölüm tarihi dikkate alınmayacaktır.
3- Sigortalının sağlığında kendisine, ölümünde ise hak sahiplerine toptan ödeme yapılarak tasfiye edilmiş hizmetler, diğer sosyal güvenlik kuruluşlarında geçen hizmetler ve borçlanılacak hizmetler toplanarak 5561 sayılı Kanunla getirilen şartlara göre aylık bağlanmasına yeterli olması halinde, ölüm aylığı borçlanma veya ihya tutarının ödendiği tarihi takip eden aybaşından itibaren başlatılacaktır. Bu durumda, Genel Müdürlüğümüzde bulunan toptan ödeme dosyası istenerek cari usullere göre ihya ve aylık bağlama işlemleri sonuçlandırılacaktır.
C- DİĞER HUSUSLAR
1- Ölüm tarihi 01/01/1982 tarihinden önce olanların ölüm aylığı bağlama işlemleri bilgisayar programları aracılığıyla yapılamadığından, bu tarihten önce ölen sigortalılar için Geçici 93’üncü maddeye göre aylık bağlama işlemleri manuel olarak hesaplanıp “OD00”, “4. Ölüm İşlemleri”, “3. Aktif Ölüm Kontrolsüz Giriş İşlemleri” menüleri kullanılmak suretiyle bilgisayara aktarılacaktır. Ayrıca, söz konusu maddeye göre yapılan aylık bağlama işlemlerinde “Yasa Maddesi” bölümüne “Geçici 93’üncü madde” yazılacaktır.
2- 2925 sayılı Kanun hükümleri gereğince aylık bağlanmayan sigortalılar hakkında da yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda işlem yapılacaktır.
Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
Birol AYDEMİR
Kurum Başkanı V.
Kaynak : http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/!ut/p/c0/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os_gAS-PAAE8TIwODMCA2MjY29gn1cjI0MDXXL8h2VAQAg2jndg!!/?WCM_PORTLET=PC_7_P93QPI420GU9702J8P168M3007_WCM&WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/SGKLibrary/sgk/rehberler/serbestcalisan15
ve başka siteler
babadan yetim maaşı alan kimse sgk lı oldugu zaman maaşı annesine aktarılırmı saygılar
annemin ölen kocasından olan abim aylıktan yararlana bilirmi :'(
eğer abiniz özürlüyse evet ancak lise 20 yaşına kadar üniverisiteye 25 yaşına kadar ,anneniz dul ve kardeşleriniz bu şartları taşıyorsa yetim aylığı alabilir ?sıkıntı yok
merabalar ben eşimle boşandım ve 1 sene sonra eşim trafik kazasında öldü. Boşandığım için maaşını çocuklarım aldı şimdi evlendikleri için onlarda alamayır. ben bişey duydum boşansanda artık eşinin maaşını alabiliyomuşun evlenmediğin sürece bu doğrumudur lütfen bilgilendirin beni
babam 657 devlet memuru emeklisi iken vefat etti, aylık bağlanması için ankaraya dilekçe göndereceğiz, bir de cenaze parası varmış bunun için de mi aynı yere dilekçe göndereceğiz.?
ankararaya dilekçe yapmanıza gerek yok bağlı bulunduğun sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne ölenin eşi veya evlenmemiş kızının tahsis talep ve taahhüt belgesi alıp doldurmak ve birer fotograf yapıştırmak suretiyle işlemini gerçekleştirebilir
merhaba vafet edenin emekli maaşından eşi ve kızı nasıl yaralanır sosyal güvenlie gidin diyorsunuz ama ne gidecek nasıl olcana anlatırmısın.,
eğer dul ve yetim aylığı almak isterseniz ölenin eşi ve evlenmemiş veya dul kalmış kızı tahsis talep ve taahhüt belgesi yazarak ve heresini birer fotografını yapıştırarak bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumu emekli servisine bırakması yeterli olur
SSK KURUMUNDAN HALEN EMEKLİ MAAŞI ALAN ERKEK EŞ’İN, EMEKLİ SANDIĞINDAN EMEKLİ MAAŞI ALAN, BAYAN EŞİ’NİN, SSK EMEKLİSİ EŞİNİN ÖLÜMÜ HALİNDE ONUN MAAŞINI DA, EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİSİ EŞİ ALABİLİR Mİ ?
mereba kızım 18 yaşını doldurduğu için babasından dolayı aldığı emekli maaşı kesildi şuan üniversteyi kazandı bu sene 19 ekimde başlıcak maaşı alabilmesi için ne yapmam gerek bilmiyorum lütfen bilgilendirebilirmisiniz acele cevap bekliyorum.babası 1999da vefat etti.
ıyı aksamlar ben babamdan emeklı aylıgı alıyorum yani yetim ve dul maası ama bı işe gırdım calıstım sıgorta yapmıslar ve aylık kesıldı 4gun yapmıslar sıgorta ama soyadımı yanlıs gırmısler yanı evlendıgımde kullandıgım soyadımı yazmıslar sıgorta ıcın benım ne yapmam lazım aylıgımı almak ıcın lutfen yardımcı olun
mrb şahsım ve 15 yaşındaki oglum ölen eşimden emekli maaşı alıyorduk 3 ay önce ikinci evliligimi yaptım Tokat bagkur il müdürlügüne bir dilekçeyle durumumu bildirdim benden kesilecek olan maaşın bir kısmının ogluma aktarılacagını söylediler gereken dilekçeyi gönderip başvurdum ama aradan 3 ay geçmesine ragmen oglumun maaşında bir degişiklik olmadı
Babam Yaşlılık aylığı almakta olup 27.08.2011 tarihinde trafik kazasında vefat etmiştir.Yaşım 18 den küçük olduğundan dolayı ablam Vasi tayin için Mahkemeye dilekçede bulunuldu.sonucun çıkması bekleniliyor.vasi ilamı çıkmadan ölüm aylığına bağlanmam mümkünmü bu konu hakkında yardımcı olmanızı rica ve talep ederim.
Merhabalar
Yetim maaşı sigortalı işe girilmesiyle kesilmiş durumunda 4 sene geçmiş ve bu 4 yıl içinde yıllara yayıalrak toplam 14 gun sıgortalı gözüken kişi yetim maaşına başvurduğunda geçmiş çalışmadığı dönemlerin maaşını toplu alabılır mı ? Kız bekar ve evlenmemiş
Ben emekli sandına bağlı çalışan memurum eşimden boşanmak üzereyim eskiden aldığım babamın SSK emekli maşını dul ve yetin aylığı olarak alabilirmiyim teşekkürler
ben 44 yaşındayım.babam bağkur emeklisiyken vefat etti.boşandıktan sonra müracaat edeceğim.maaşımı müracaattan ne zaman sonra alabilirim?hiçbir başka gelirim yok..
arkadaşımın karısı mefet etti.2009 yılında 76 gün sigortası var kadının iki cocuğu var.doğum borçlanması yapıp adam emekli olabilir mi
benim babam 9 yada 10 yıl kadar almanyada çalışmış ve türkiyeye dönerken sigorta parasını çekmiş ben dulum annemle birlikte kalıyorum bi akrabamız babamdan dolayı almanyadan anneme ödenecek bi para olduğunu bunuda ancak kendisinin yapabileceğini annemin kendisine vekalet vermesi gerektiğini söyledi bende konuyla hiç bi bilgim olmadığından henüz evet demedim sizce böyle birşey olabilirmi nasıl öğrene bilirim bilgi verirseniz sevinirim saygılar
2 yıl önce annem ve babam trafik kazası geçirdi babamın şuan iş göremez raporu aldı ben ssk dan para alma imkanım varmı
Geçici birşeyler ödeniyor sanırım. Ancak kuruma gidip başvuru yaparak detayları öğrenmeniz yararınıza olur.
şu anda sigortalı olarak bir işte çalışmıyorum ancak 3788 gün ödenmiş primim bulunmakta herhangi bir işyerinde çalışmıyorken vefatım durumunda eşim ölüm aylığı alabilirmi?
teşekkür ederım.
Sanırım mümkün değil.
hiç sigortalı bir işte çalışmayan kişinin ölüm halinde emekli olabilme durumu var mı ? lütfen cevaplarsanız sevinirim çok önemli…
Sigortası olmadığı için mümkün olmayabilir.
Selamlar…Babam vefat edeli 2 ay oldu annemin maaş alabilmesi için sgk’ya başvurduk. aylık ödeme, ölüm yardımı ve ek ödeme yazan 3 ayrı evrak geldi bankadan bu ödemeleri aldı annem fakat maaşıyla ilgili bişey bulunmadığınıbu evrakların toplu ödeme olduğunu tekrar sgk’ya gidilmesi gerektiğini söylemişler. nasıl bi yol izlememiz gerekiyor? yardımcı olur musunuz?
Tekrardan SGK’ya başvurdunuz mu?
babam 2001 yılında vefat etti ve 119 gün sigortası var emekli olaBİLİRMİ
merhaba ben babamdan kalan emekli maaşını alıyorum ancak şimdi sigortalı bir işe girdim bunu nereye nasıl bildirmem gerekiyor acaba yardım ede bilir misiniz?
SGK’ya dilekçeyle başvurabilirsiniz.
Benim annem bir sene once vefat etti annemin cok az sigortasi var ben hangi sartlarda emekli olabilirim annem dogum ettikten sonra sigortali calismis nasil borclanip 900 is gunu yapabilirim
babam 6 ay önce vefae etti 400 günlük sigortası çıktı askerlikle beraber 1200 günü bulunuyor acaba maaş alabilirmiyiz bi cevap yazarsanız sevinirim
annem ölen dedemin maaşını alıyordu babamla boşanmışlardı annem öldü ölüm parası verilir mi
Slm benim babam 2009 da rahmetli oldu 536 iş günü var askerliği yatırıp emekli olma şansı varmı dır annem in. Bir de yeni kanun çıkmış 1ay da ssk sı olanlar bile yatırıp emekli olacaklar diye duydum dogru mu acaba yardimcı olursanız mutlu olurum teşekkürler simdiden. 🙁