Sağlıklı Yaşam Testleri

0
1146

enkisa12Sağlıklı yaşam için, bedeninizi dinlemeli ve düzenli olarak takip etmelisiniz. Erken teşhis, günümüzde en ağır hastalıkların bile iyileştirilmesi için ilk adımdır. Vücudunuza iyi bakın, sağlıklı ve uzun bir hayat yaşayın!

Sağlık taramaları, sağlıklı yaşam için son derece önemlidir. Çoğu insan, bir rahatsızlık hissetmeden doktora gitmez. Oysa, vücut bir noktada tıkanma yaşayıp, bununla baş edemediğinde sinyal verir.
Bilinçsizce kullanılan ilaçlarla geçiştirilen bu sinyaller, çok büyük sorunların ayak sesleri olabilirler.  Geç kalmadan önlem alabilmek için vereceğimiz ipuçlarını değerlendirin. Sağlık taramalarını, bir çeşit yaşam oyun planı gibi görün.
İşte yapılması gerekli testler:
PAP Smear Testi: İlk PAP testi 18 yaşında yapılmalı, daha sonra 1-3 yıl arasında tekrar edilmelidir. Rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin erken teşhisi için son derece önemlidir.  Özellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalık geçirilmişse, birden çok partner varsa ve sigara kullanılıyorsa bu test hayati önem taşımaktadır.
Meme Muayenesi: Meme kanserinin erken tanısı için ergenlik çağından itibaren her ay periyodunuzu tamamladığınız gün, göğüslerinizi ellerinizle kontrol etmelisiniz. 40 yaşından sonra doktorunuz her ziyaretinizde bu kontrolü yapacaktır.
Laboratuar Testleri: Bu incelemelerde kan şekeri, kolesterol, trigliserit ve ürik asit düzeyleri; böbrek, karaciğer ve bağışıklık sistemi fonksiyonları, vitamin ve mineral düzeyleri gibi birçok veri elde edilir. Tam kan sayımı, idrar tetkiki, tiroit fonksiyonları, kan biyokimyası gibi tetkikler doktorunuzun uygun gördüğü zaman aralıklarıyla yapılır.
Kan Basıncı: 18 yaşından sonra her iki yılda bir ölçtürülmelidir. 50 yaşından sonra ise, bu ölçümler senede bir kere yapılmalıdır.
Kolesterol: İlk ölçüm 20 yaşında yapılmalıdır. Eğer normal sınırlar içindeyse, her 5 yılda bir tekrar edilmelidir. 50 yaşından sonra total kolesterol, HDL ve LDL, trigliserit ölçümleri 1-2 yıl aralığında tekrarlanmalıdır.
Diş Muayenesi: En ideal kontrol 6 ayda bir olandır. Mümkün değilse, en az senede 1 kere mutlaka dişler, diş etleri ve ağız sağlığı kontrolü yapılmalıdır.
Göz Muayenesi: Şikayetiniz yoksa 3-5 yıl aralıkla, 50 yaşından sonra her yıl yapılmalıdır. Bu muayenede gözlük ihtiyacı, göz tansiyonu, katarakt gibi hastalıkların kontrolü gerçekleştirilir.İşitme Muayenesi: 50 yaşından sonra ortalama her 2 yılda bir kontrol edilmelidir.
Deri Muayenesi: 50 yaşına kadar her 3 yılda bir, sonrasında her yıl yapılmalıdır. Bu muayene, melanomlar dahil olmak üzere deri kanserinin erken teşhisi için çok önemlidir.
Kalınbağırsak ( kolon) tetkiki: Kalınbağırsak kanserlerinin ve öncüsü olabilecek bazı değişimlerin erken tanısı için incelemeler 50 yaşında başlamalıdır. İlk testler normalse 3 yıl arayla tekrar edilir.

Önceki İçerikAhmet Maranki Kimdir?
Sonraki İçerikYouTube’a nasıl girilir ?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz