Kesin ve belirli bir hedefe sahip olan,çeşitli tanklarda depo yapılan oksijen ve farklı yakıtlarla uzaya yada havadan gönderilen genel olarak askeri amaçlar için kullanılan araçlara roket denir.. Roket çeşitli ve farklı yollarla kullanılabilir.Uzaya uydu yollarken yada eğlence sektöründe havai fişek atarken aynı mantıkta çalışırlar.Depo yapılan yakıtın yanmasıyla taşınan yakıt hızla genleşerek gazların büyük bir basınçla geriye püskürterek roketi ileri yani hedefine doğru iter..Roketin uzayda yada havada hedefine gidebilmesi için yada yolunda gidebilmesi için,yer çekimine karşı koyabilecek kadar güçlü olması gerekmektedir.Roketi ilerleten depolarında sakladığı yakıttır ve bu yakıt oksijensiz yanmayacağından roket içerisinde ikinci bir deposu bulunmaktadır.Bir roketin uydu yörüngesine oturabilmesi için 28.000 km.,yer çekimi kuvvetinden kurtulabilmesi için ise 40.000 km hızla hareket etmesi gerekmektedir.
Roketlerde özellikle bazı uzay roketlerinde kimyasal yakıtlar kullanılmaktadır.Ancak bu tip roketlerde genel olarak ana roketin yanında yardımcı roket olarak bulunurlar.Bunun sebebi ise menzilleri kısa ve çabuk bittiği içindir.Roketler ise genel olarak birkaç kademeden oluşmaktadır.En alt bölümde roketin kalkmasını sağlayan bölüm ve bu bölüm yakıt bitene kadar roketi ileriye fırlatır.İkinci bölümde bulunan motorlar devreye girdiğinde ise ilk bölüm yani fırlatmasını sağlayan bölüm roketten ayrılır yani gittiği yere fazla ağırlıkla gitmemiş olur.Roketler uzay mekikleri gibi değildir ve sadece bir kere kullanılabilir.
İlk roket 13. yüzyılda Çinliler tarafından yapılmıştır.Yakıt olarak ise ilk zamanlarda barut kullanılmıştır ve havai fişeklere benziyordu.Bunlar bayram ve dini törenlerde gösteriş için kullanılmaktadır.Savaşlarda ise oklara bağlanarak kullanılmaya başlamışlardır. İlk sıvı yakıtlı roketler ise ABD’li Robert Goddard tarafından 1926 yılında atılmıştır.Almanlar ise V2 savaş roketini 1942 yılında avrupa’da yapılan ve uzaya yollanan ilk roket olmuştur.1957 yılında bir Sovyet roketi uzaya ilk uyduyu fırlatmıştır. Yüksekliği 110 metre, ağırlığı kalkışta 3.000 ton olan Amerikan Satürn 5 roketi aya ayak basan ilk astronotları taşımıştır.