Radyasyon Nedir? Zararları ve Korunma Yolları Nelerdir?

0
1956

Radyasyon Nedir? Zararları ve Korunma Yolları Nelerdir?
Günlük yaşantımız artık öyle bir hale geldi ki radyasyon kelimesi neredeyse yaşamımızın bir parçası haline geldi. Çevremizde kullandığımız ya da kullanmadığımız pek çok alet içerisinde radyasyon etkisi bulunuyor. En basitinden her daim yanımızdan ayırmadığımız telefonlar da bunun içerisinde yer alıyor. Elbette ki radyasyonun sayısız zararları mevcut.  Ama her ne kadar zararlı dahi olsa bunları hayatımızdan uzaklaştıramıyoruz. Peki bu durumda ne yapmalıyız? Her ne kadar onlardan kopamıyor olsak ta zararlarından en pasif halde biraz kurtulmak mümkün. Yani alacağımız zararları en aza indirebilir ve daha sağlıklı bireyler olabiliriz. Aynı şekilde gelecek nesillere de daha az zarar aktarabiliriz. O zaman gelelim radyasyon denilen olayın ne olduğuna.

Radyasyon dediğimiz olay diğer adıyla elektromanyetik dalgalardır. Yani bu durum var olan enerji birikimini etrafa dağıtma anlamına gelmektedir. Yani bu enerji dağıtımına fazla maruz kalmak bize belki kısa sürede etkisini hissedemeyeceğimiz zararlar vereceği gibi uzun vadede de geri dönülmez sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. Tabi bu zararlı ışınların etkisi biraz da kişilerin direnç sistemine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Yani yetişkin bir bireyde bu etkiler yıllar sonra ortaya çıkacağı gibi yeni doğmuş ya da daha anne karnındaki bebek gibi ilk başlarda da etkisini gösterebilir. Çünkü bebekler daha gelişim aşamasında olduğu için alacakları zarar hat safhada olacaktır.

Radyasyonun bilimsel açıdan kanıtlanmış zararları arasında DNA parçalayabilecek kadar güç sahibi olması da biliniyor. Bilim adamlarının araştırmalarına göre elektromanyetik dalgalarının gücü bir DNA yapısını çok kolay parçalayabilecek güçte. Eğer ki bir kişi radyasyon altında uzun süre zaman geçirirse, sahip olduğu dokuların zarar görmesine, hücrelerinin parçalanarak ölmesine ve hatta kanser olabilecek noktaya kadar ilerleyebileceğine dikkat çekiyor.

Tarihte pek çok örneği var. Bir insandan çok bir bölgenin bile uzun süre radyasyon etkisinde kalması sonucu doğal yaşamın bittiği pek çok yer var. Yaşanılan bir bölgede uzun süre boyunca radyasyon salınımı oluyorsa bu bölgede bırakın insanı bitkiler ve ufak canlılar bile yaşayamaz hale gelebiliyor.

Son olarak korunma yollarından daha çok en aza indirme yollarına gelecek olursak, en başta yaşadığınız yerlerde ya da uyuduğunuz odada olabildiğince fişte bir makinayı bırakmayın. Telefonlarınızı yastık kenarına koymayın. Uzun süre telefon ile konuşmak zorunda olan birisi iseniz, mümkün olduğunca kulaklıkla konuşmaya kendinizi alıştırın. En basitinden bunları bile yapsanız kendinize bir iyilik yapmış sayılırsınız.

Önceki İçerikOrganik Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
Sonraki İçerikVidyozone Aboneliği Nasıl İptal Edilir
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz