Pasaport Türleri | Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri

0
1733

Umuma Mahsus Pasaport Nedir

Hepimiz olmasa da bir çoğumuz iş için ya da kişisel seyahatler için yurt dışına çıkmaktadırlar. Dünya genelinde çok az yer haricinde her ülke pasaport istemektedir. Pasaport çıkartmadan farklı bir ülkeye geçiş yapamazsınız. Bu durum gerek iş için olsun gerekse tatil planlarınız için seyahat etmek amaçlı olsun.
Genel olarak kişilere ihtiyaçları doğrultusunda verilen 4 adet pasaport türü vardır. Bunlardan bu gün bahsedeceğimiz ise umuma mahsus pasaporttur. Bu pasaport genel anlamda Türk Vatandaşlarının kullandığı genel pasaporttur. Her Türk vatandaşı bu pasaportu, istenilen kuralları yerine getirdikten sonra rahatlıkla alabilir ve yurt dışına çıkabilir.
Bir umumi pasaport çıkartmak istiyorsunuz, ne gibi evraklara sahip olmanız gerekir? Öncelikle nüfuz cüzdanınızın aslına ihtiyacınız olacak. Eğer ki daha öncelerden pasaportunuz bulunuyorsa onu alacaksınız. Tabi ki fotoğraf olmadan olmaz. Son 6 ay içerisinde çekinmiş bir fotoğrafa ihtiyacınız olacak. Ama bu fotoğraf vesikalık değil, biyometrik olacak. Siz fotoğrafçıya gittiğinizde oradaki görevli kişiye bunu iletin. Pasaport için çektiriyorum deyin onlar anlarlar zaten. Biraz prosedürlü iş olacak ama bir kere çektirin kurtulun. Bir de pasaport alırken bir ücret ödüyorsunuz. Bu ücret harç ve defter ücreti oluyor. Bunları ödediğinize dair başvuru yerine bunların dekontlarını da iletmeniz gerekir.

En son olarak ta muvakatname almanız gerekiyor. Bu durum reşit olmayan çocuklarda ve engelli kişiler için geçerlidir. Buradaki amaç muvakatname çıkartmak istediğiniz kişinin bu iş içinde haberiniz olduğuna dair bir nevi kanıt götürmektir. Bu durumu kişinin ebeveynleri üzerinde verilmelidir. Evlilerse ikisi de, boşanmışlarsa ve vekalet kimin üzerineyse mahkeme kararının ispatı ile birlikte kanıtlanıp ve belgelerle karşı tarafa sunulması gerekiyor. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra son olarak onay kalır.

Hizmet Pasaportu Nedir?

Pasaportlar kişilerin yurt dışına çıkmak amacı ile aldıkları, nasıl ki ülke içerisinde kullanacakları bir kimlik kartları varsa yurt dışında da kullanmaları gereken kimlik kartları iş, eğlence, seyahat amaçlı kullanılabilmektedir. Bunların çoğu gezi amacından çok görev amacı taşıyan pasaportlardır. Ve bunlardan biri de hizmet pasaportu olarak adlandırabileceğimiz gri pasaportlardır.
Kişilerin bağlı bulunabilecekleri resmi kurumlar için, görevlendirmelere tabii tutulabilirler. Bu görevlendirmeler yalnızca yurt içinde değil, aynı zamanda yurt dışında da olabilir. Bu gibi durumlarda gri pasaportlar kullanılmaktadır. Ancak bu pasaportların belli bir süreleri vardır. Yani görev süresi içerisinde sahip olabilirler. Daha öncesinde örneğin bordo pasaport kullanıyorlarsa, görev için bu pasaport gri olabilir.
Gri pasaporta hak kazanmış kişilerin yakınları için ise belli şartlar altında pasaport verilmesi uygun görülmüştür. Bu bahsedilen kişiler, gri pasaporta sahip olan kişilerin eşlerine, Kişinin ergin yaşa ulaşmayan ya da bu yaşa ulaşıp ta helan yanlarında yaşayan aynı zamanda evli ve iş sahibi olmayan ve öğrenimi devam etmekte olan 25 yaşına kadar belge alınabilir. Ayrıca yine ergin yaşa ulaşmış olsalar dahi yanlarında yaşayan ve evli bulunmayan iş sahibi olmayan, Aynı şekilde ruhsal, zihinsel ve bedensel özürlerinden herhangi biri olması ile sürekli bakıma muhtaç durumda olduklarına dair sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu neticesinde belgelenen çocuklarına da bu pasaporta sahip kişinin geçerli olduğu süre zarfı boyunca geçerli hizmet damgalı pasaport verilebilmektedir.

Hususi Pasaport Nedir

Ülkemizde kullanılan 4 pasaport türünden biri olan Hususi pasaport, adından da anlaşılacağı üzere özel, belirlenmiş statülerde olan kişilere tahsis edilmektedir. Bu kişiler genel olarak halk dilinde memurlar olarak geçer. Ama memur denilen kısım bile tamamını ele almaz. Şimdi gelelim bu statüye sahip hangi kişilerin hususi yani diğer adıyla yeşil pasaport alabileceklerine.
TBMM üyeleri, halen aktif görev hallerindeyken siyah pasaport kullanırlar. Ancak görevini tamamlamış olan üyeler yeşil pasaport kullanımına geçerler.
Bakanlar da, TBMM üyeleri gibi görev sürelerinde siyah pasaport kullanırlar. Ama görev bitimlerinde yeşil pasaport almak durumundadırlar.
Kadro derecesine sahip olan 1, 2 ve 3. Dereceye sahip kişilerin daha sonrasında emekliye ayrılmaları, görevden çekilen memurları ve diğer kamu çalışanları yeşil pasaport alabilirler.
Kadrolarda halen bulunan ve yahut sözleşmeli 1. 2. Ve 3. Dereceye sahip kişilere
İl ve ilçe belediye başkanlığına sahip olan kişilerin hali hazırda görevlerinde bulundukları süre boyunca
Branş fark etmeksizin, ülkeye başarı getirmiş olan ve devlet sporcusu ünvanını alan kişilere hem devlet belli bir miktar aylık bağlıyor hem de bu kişilere yeşil pasaport veriliyor.
Normal il ve ya ilçe belediye başkanlarında, görevde bulundukları süre boyunca yeşil kart verilirken, görev bitiminde bordo pasaporta dönerler. Ancak 1. Derecede kadro ile emekli olan belediye başkanlarında bu durum geçerli değildir. Emekli iken bile yeşil pasaport alabilirler.
Halk Bank, Ziraat Bankası ve Emlak Bankasından özelleştirme olmadan önce çalışan kişilere yeşil pasaport verilebiliyor.
Bir de unutmadan, son olarak ihracat ile uğraşan kişilerde belirtilen ihracat rakamlarına göre yeşil pasaport veriliyor. Bu belirtilen limit ise yıllık 1 milyon dolar üzerinde ihracat çıkartan kişiler olarak belirtiliyor.

Diplomatik Pasaport Nedir

Kısaca ifade etmek gerekirse, Devletin üst düzey kişilerine verilen bir pasaporttur. Birazdan sayacağımız bu üst mertebedeki kişilerin bulundukları görev sürelerince diplomatik pasaporta sahip olabilirler. Bir diğer adıyla da siyah pasaport. Tabii yenilerde biyo metrik pasaport çıktı. Bu durum ortaya çıkmadan önce bu pasaport kırmızı idi, bu yeni durumdan ötürü artık siyah oldu.
Siyah pasaportu alan kişiler ve rütbeleri oldukça geniştir. Bugün burada bu mertebelerden bahsedeceğiz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan bakanlara, Askeri Yüksek İdari Mahkemesi, Askeri Yargıtay, Sayıştay, Askeri Yüksek İdari Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Cumhuriyet Başsavcısı, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına, Oramiraller, Orgeneraller, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başkanlar, eski cumhurbaşkanlarına, eski dışişleri bakanlarına, Başkanlık ve bakanlık müsteşarlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Diyanet İşleri Başkanına, Büyük Şehir Belediye Başkanlarına, Valilere, Büyükelçilik unvanı almış olanlar ile, Dışişleri Bakanlığı meslek gruplarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakere yapılması, mukavelenameler akdi için ve ya milletler arası toplantılar aracılığı ile konferans ve kongrelere katılmak üzere ve yabancı devletler ve ya milletler arası teşekküller nezdinde devamlı ve yahut geçici görev üzerine gönderilen siyasi kuryelere verilmektedir.
Bunların yanı sıra gri pasaportta olduğu gibi bu pasaporta da hak kazanan kişilerin yakın aile çerçevesi içerisinde bulunan eşi ya da diğer özel durumlar içinde geçerli şartlara uyan kişiler için de özel olarak pasaport çıkarılabilmektedir. Son olarak diğer pasaportlarda olduğu gibi ödenilen harç paraları ya da fotoğraf olarak bulundurulması gereken biyometrik fotoğrafa bu pasaportta ihtiyaç duyulmamaktadır. Bunun dışında dünya çapında çok fazla ülkeye vizesiz girebilmektedirler.

Önceki İçerikMike Tyson Kimdir?
Sonraki İçerikNeden İsviçre Bankaları Tercih Ediliyor
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz