Pardus Nedir
Pardus (yazıldığı gibi okunur), Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımı olan işletim sistemi. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır. Pardus adı, Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana’dan gelmektedir. Pardus, ilk sürümden 2011.2 sürümüne kadar herhangi bir başka Linux dağıtımı temel alınmadan kendine özgü projelerle geliştirilmiş olup 2013 yılında yayınlanan Pardus 2013 sürümü ile beraber Debian tabanına geçilmiştir. 2011 yılı son aylarından itibaren TÜBİTAK bünyesinde yeniden yapılanma çalışmaları neticesinde yönetici ve geliştirici ekip dağıtılarak tasfiye edilmiştir.2012 yılında TÜBİTAK, Pardus projesi için tekrar geliştirici istihdam etmiş ve o güne kadar Pardus projesi kapsamında geliştirilmiş olan PİSİ paket yönetim sistemi, ÇOMAR yapılandırma yöneticisi, YALI kurulum aracı, Müdür açılış sistemi, Kaptan ilk ayar sihirbazı ve diğer irili ufaklı tüm projeler terk edilerek Debian tabanına geçilmiştir. Kararlı sürümü 25 Ocak 2013’te yayınlanan “Pardus 2013 Anadolu Parsı” sürümüyle beraber artık Pardus, Debian tabanlı bir Linux dağıtımı haline gelmiştir. Terk edilen eski Pardus projeleri ise gönüllüler tarafından yürütülen Pisi Linux projesi kapsamında sürdürülmektedir. Ayrıca yine gönüllüler tarafından yürütülen Pardus Topluluk Sürümü projesinin web sayfasında eski Pardus araçlarının Debian tabanı üzerinde kullanılabilmesi için çalışmalar yürütüldüğü ve kullanılması mümkün olan bazı araçların ileride Pardus Topluluk Sürümüne dahil edilebileceği bildirilmektedir.
Pardus Kurulum Resimli Anlatım – Pardus Kurulum
1-İlk ekran karşınıza gelen kurulum dilini seçiyoruz.
2-Daha sonra kurulum işlemine başlıyoruz ve ilk sıradaki seçeneği seçiyoruz
3-Şartları anladım ve kabul ediyorum seçeneğini işaretliyoruz.
4-Cd de bir arıza olup olmadığını kontrol ediyor.
6-Ülkemize göre tarih saat ayarlarınız yapıyoruz.
7-Bu aşamada disk bölümlendirilmesi yapılaması grekmektedir. Bilgisayarınızda önemli veriler var ise burada ki seçenekten en alttakini seçerek size uygun olan disk bölümlendirmesi yapabilirsiniz.
8-Disk bölümlendirmesi yapınız.
9-Ön tanımlama aşamasını seçiniz
10-Burada herhangi bir hata yada yanlıs yapmıssanız kontrol edebilir ve geriye dönüp düzeltebilirsiniz.Bu aşama kurulumdan önce son aşamadır dikkatli kontrol ediniz.
Kaynak http://pardus2011.blogspot.com/2012/05/pardus-2011-kurulumu-resimli-anlatm.html