Notebook Bataryasının Uzun Ömürlü Olması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

44
5975

lgr200notebook8923655.jpg

Batarya kullanım şekli pil hücrelerinin ömrü açısından çok önemlidir. Bir notebook bataryasını maksimum verimle uzun ömürlü kullanmak için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir:

1) Bataryayı sürekli canlı tutunuz. Haftada en az bir kez deşarj ve şarj işlemini gerçekleştiriniz. Uzun süre şarj-deşarj işlemi yapılmazsa hücreler enerji depolama özelliğini yitirmeye başlarlar.

2) Notebooku mümkün oldukça batarya ile kullanınız. Güç adaptörü ile çalışırken bataryanın %100 dolu olduğu ikazını alınca adaptör bağlantısını kesiniz. Şarj adaptörü ile uzun süreli kullanımlarda (genellikle notebookun desktop olarak kullanıldığı durumlar) bataryanın şarj-deşarj işlemi ihmal edilebilmektedir.

3) Bataryadaki enerji seviyesinin %5 in altına düşmesine izin vermeyiniz. Notebookunuzdaki güç seçenekleri ayarlarından kritik şarj seviyesini düzenleyebilirsiniz. Batarya enerji seviyesi %0 mertebesine indiğinde, pillerin ilk şarjı alması güçleşmekte ve ayrıca enerjisinin asla kesilmemesi gereken batarya iç devresi bozulabilmektedir. Bu durumda pil hücreleri sağlam olsa bile batarya sağlıklı bir şekilde çalışmayacaktır.

4) Notebookunuzun soğutma sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığına dikkat ediniz. Aksi takdirde aşırı ısıdan dolayı pil hücreleri zarar görüp özelliklerini yitirebilirler.

5) Batarya kullanımı zaruri değil ise ve bataryanın yıllarca sağlıklı kalması isteniyorsa %100 dolu bir şekilde kuru bir ortamda muhafaza edilmeli, haftada bir kez deşarj-şarj işlemi uygulanarak canlı tutulmalıdır.

6) Notebook çalışır durumda iken batarya sökme-takma işlemi yapılmamalıdır. Hem notebook hem de bataryanın sıhhati açısından bu konuya dikkat edilmelidir.

7) Bataryanın notebooka bağlantı noktaları kesinlikle kısa devre edilmemelidir.

8) Batarya kesinlikle nemden, sıvı temasından ve aşırı ısıdan korunmalıdır.

9) Notebooka herhangi bir şekilde sıvı teması olduğunda ilk olarak enerji kesilip batarya sökülmelidir. Sıvı temasının notebooka verebileceği zararları en aza indirmek bu şekilde mümkün olacaktır.

10) Batarya yuvasına tam oturmuyor ise zorlanmamalı, fiziksel hasarlardan kaçınmalı ve bir servise başvurulmalıdır.

11) Notebook mutlaka arkasında yazan input Volt ve Amper değerlerini asgaride taşıyan, yeterli güç seviyesine (Watt) sahip bir güç adaptörü ile kullanılmalıdır. Aksi durumda notebook çalışsa bile batarya şarjı gerçekleşmez ve hücreler zamanla canlılıklarını yitirirler.

12) Batarya kullanım süresi notebookun o anda ne kadar enerji harcadığı ile alakalıdır. Notebook üzerinde enerji harcayan birçok donanım mevcuttur (cpu, vga chip, fanlar, speakerlar, hdd ve optik sürücü motoru, wireless lan, bluetooth, usb aygıtlar vs). Bu donanımların değişik kullanım kombinasyonları farklı sürelerde batarya ömrü anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bataryanızdan her şekilde aynı kullanım süresini beklemeyiniz. Bataryanız sadece internette dolaşırken 3 saat dayanıyorsa, 3d oyun oynarken (vga chip, cpu, fanlar, speakerlar yoğun olarak devrede) 1.5 saat veya yüksek sesle cd den müzik dinlerken (optik sürücü motoru, speakerlar yoğun olarak devrede) 2 saat dayanması normaldir.

13) Güç adaptörü notebooka bağlı iken batarya enerji seviyesi %1 puan bile ilerlemiyorsa öncelikle notebookun batarya şarj devresinin sağlam olup olmadığı kontrol edilmeli/ettirilmelidir. Batarya şarj devresi arızalı ise gereksiz yere yeni bir batarya satın almış olabilirsiniz.

14) Batarya ömrü azaldığında kesinlikle şoklama yöntemine başvurmayınız. Bataryanızın kalan ömrünü de bu şekilde tüketmiş olacaksınız. Şoklama bataryaya geçici bir kapasite kazandırır ve kısa süre sonra batarya tamamen ömrünü yitirir.

15) Batarya ömrü azaldığında veya batarya şarj olmadığında pil hücrelerini değiştirmek yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Ancak çoğunlukla zaman, para ve kaynak israfı ile sonuçlanmaktadır. Hücre değişimi bilinçli ve profesyonelce yapıldığında verimli olabilmekte (batarya iç devresi sağlam olmak kaydıyla) ancak bu işlemin maliyeti de yeni bir batarya bedeline yaklaşmaktadır.

16) Batarya arızalarının büyük bir kısmı batarya içerisindeki kontrol devresi ile ilgilidir. Bunun birçok sebebi olabilir (adaptör arızası, yanlış adaptör kullanımı, elektrik seviyesindeki dengesizlikler, elektronik komponent ömürleri vs) ancak hücre değişimi yöntemi, bataryadaki bu problemi ortadan kaldırmaz. Yeni bir batarya almak kaçınılmazdır.

17) Yeni alınan bir bataryanın ilk kullanımı çok önemlidir ve bataryanın gelecekteki ömrü ve performansı büyük oranda ilk kullanımda belirlenir. Yeni aldığınız bataryayı ilk olarak şu şekilde kullanınız:
Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 10-12 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın %100 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar %100 oluncaya kadar şarj ediniz. Bu işlemi 4-5 kez tekrar ediniz. Bataryanız gelecekteki kullanımı için en verimli şekilde hazırlanmış olacaktır.

Önceki İçerikDomuz gribinden bunlarla korunun
Sonraki İçerikŞalgam Suyu ve Faydaları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

44 YORUMLAR

  1. yanlız ben bir şey söylemek istiyorum bu konuda
    yenı bır asus aldım vve ne klavuzda nede
    baska bır resmı kaynakda
    12 saat gıbı bır sure sarj da
    bırakın dıyordu
    zaten eğer dıkkat edersenız
    %100 seviyesınde zaten sarj bırakır ve adaptorun soğduğunu gorursunuz
    yanı
    uzun sure sarjda
    kalması asıl o zaman batayanın ozellığını kaybetmesıne neden olacaktır zaten elektronığede merakım vardır bırazz ayrıca master yapıyorum ve oyle bır sey duymadım
    sunu unutmayın her seyın fazlası zarardır ıstısnasız bır gercek bu ..:D

  2. herkes aynısını diyor.
    ilk batarya 12 saat şarj olmalı diye.o nimh batryalar için geçerli.lion pillerde şarj dolunca devre şarjı keser ve uzun süre tutmak batryaya ve şarj cihazına zarar verir.ama ilk 3 şarj-deşearj işlemi batryanın tam kapasitesini almasında en büyük etkendir.

  3. :B: bende bugün notebook aldım ama aldığımız firma öyle 12 saat şarj edin falan demedi o yüzden bende şarj etmedim.bir de notebook u şarjdayken kullanmak zararlı mı?ve şarjı bitince kaç saat şarj etmeliyiz şarjı bilgisayar açıkken mi yoksa kapalıyken mi şarj etmeliyiz?bilen varsa yazsın LÜTFEN!!saolun

    • İlk kullanımda 12 saat şarj etmek bataryanın ilk kulanımı için şart olan süredir. eğer o süreyi doldurmadan kullandınız ise o zaman bundan sonra belirli zamanlarda notebooku tam şarj edip pili tamamen bitinceye kadar kullanarak pilin ölüp gitmesini engelleyebilirsiniz. Şarjınız ne kadar sürede dolar bilemeyiz tam olarak. Marka ve ürüne göre değişen bir değerdir. Bataryanız dolduktan sonra şarjdan çekin sürekli şarj olan bir bataryanın ömrü kısalır sakın unutmayın.pilinizi bitime yakın şarj ederek kullanabilirsiniz..

      • saol verdiğin bilgiler için. laptopu alalı daha 4 ay bile olmadı şimdi de uzun süre şarjda bırakıyorum bir türlü % 100 olmuyor. 3-4 saat geçse dahi laptopta şarj dolmamışsa sarı dolduysa mavi yanıyordu ama artık kaç saat durursa dursunn olmuyor 🙁 maviye hasret kaldık yani 🙂 off neden olduğunu bilen varsa ya da başına böyle bir şey gelen varsa yazsın LÜTFEN

        • Bataryayı birgün tam bitinceye kadar kullanın. Ardından uzun süreli şarj yapın ve tekrar tam bitinceye kadar kullanın.Bunu birkaç defa yapın. Asla şarjı tam bitmeden şarj etmeyin. Bu işlemi tekrar etmenizle piliniz normal düzenine dönebilir. Bilgisayarınızı sürekli şarjda bırakmanız pilin sürekli ısınmasına neden olacağı gibi pil ömrünü dahada azaltacaktır. Bilgisayarınızla verilen driverler içinde ACPI yönetimini sağlayan birde sürücü vardır. Onuda bilgisayarınıza yüklemenizde fayda var. Bluetooth gibi kullanmadığınız özellikleri kullanmadığınızda kapalı tutun.

        • dediklerinizi yaptım ama maalesef sonuç vermedi 🙁 önceden % 87’de duruyordu şimdi ancak % 77’ye kadar doluyor. acaba 2 gün şarjda bıraksam olur mu? çünkü % 77 doluyor yazıyor fakat 2-3 saat sonra baksam gene % 77 de doluyor yazmasına rağmen ilerleme olmuyor.ne yapabilirim?

        • 2 gün batarya için uzun bir zaman. Cihazınızın garantisi devam ediyorsa servise götürün. Büyük ihtimalle bataryasını değiştireceklerdir. Garantili ürünlerde batarya değişimini ücretsiz yaparlar.

        • 12 saat şarj ettim ben alınca 1-2 yıl geçti aldığım şarjı hala 2saat gidiyor oyun oynarken bile….

      • Benim bilgisayarım exper minı leptap. Ben bilgisayarın nezaman sarjı bitınce ozaman takıyorum. aksam yatasıya kadar cıkarmıyorum. yatınca cıkarıyorum her gun boyle tekrarlasam batarya olurmu?

        • Bataryaları sürekli şarj etmek doğru değildir. Verim alabilmek için bataryayı tamamen bitirip doldurmakta gerekiyor. Şarjda uzun süre bırakmayın cihazınızı. Pil ömrünü arttırmak için bu önemlidir.

  4. Erkan; Pil dolunca devrenin akımı kestiği doğrudur, haklısın. O yüzden 12 saat (veya fazlası) şarjda bırakmak bana da mantıksız geliyor.

    Fakat, daha yeni DELL Inspiron N5010 dizüstü aldım. Li-Ion batarya var üzerinde. Kitapçığında “12 saat şarj edin” yazıyor. O yüzden kafam karıştı açıkçası…

  5. slm ben laptop alalı bir sene oldu ve şuan bataryası bitmiş durumda bazen batarya takılı bazen de çıkartılmış şekilde kullandım markası acer aspıre 5738 sizcede çok az zamanda bitmedi mi bunun ömrüya ya daha garantisi dolmadı acaba garantiye vercem değiştirirler mi 🙁 :((

  6. Kardeş bn yeni hp aLdım..2-3 saat şarj koydum şarj %100 dedi.Çıkardım.

    Snra fifa 2011 oynadım 1 maç Şarj baktım %84 düştü neden hızLı şarj tüketimi oLuyo..? 🙁

  7. Slm ben toshiba L675-10Z kıllanıyorum.Batarya konusunda şöyle bir sıkıntım var.%100 dolu(2sa 10 dk)yazıyor.Ama dediği gibi oluyormu?Hayır.Notebook ile benim zaman anlayışım pek uymuyor herhalde çünkü 1 sa 10 dk ya dayanıyor yada daha az.Üstelik bu zaman esnasında oyun oynamadığımı varsayarsak bu süresizliğin nedi?Bilgi veririseniz sevinirim.
    Dipnot:Bataryayı genelde açıkken şarj ediyorum ve genelde bataryasız kullanıyorum bunlar ne kadar etkilidir?

  8. BENDE DE CASPER NİRVANA W76SUN MODELDE Bİ LAPTOP VAR.ALDIĞIM İLK GÜN YARIM GÜN ŞARJDA KALDI,ÇOK İYİ GİDİODU,SONRA PERFORMANSI DÜŞTÜ TABİ.SERVİSE GİTTİĞİ ZAMAN BATARYASINI YENİSİ İLE DEĞİŞTİRMİŞLER.FAKAT ŞİMDİ YENİ BATARYA OLDUĞU HALDE YÜZDE YÜZ DOLUYKEN BİLE EĞER FİŞİNİ ÇEKERSEM SADECE BATARYA İLE EKRAN IŞIĞINDA DÜŞÜŞ OLUOR,VE SANKİ TASARRUF MODUNA GEÇMİŞ GİBİ OLUOR.VE ÇOK SİNİR BOZUCU.HALBUKİ YÜKSEK PERFORMANS SEÇENEĞİNDE.BU NE ŞİMDİ YAA

    • BATARYA MI ARIZALI, muhtemelen Yüksek Performans’ın ekran ışığı ayarları değişmiş. Yüksek Performans’ın ayarlarına gir, şarjda iken ekranın ışığını en son seviyeye ayarla. Yardımcı olduysam ne mutlu bana 🙂

  9. Kardesım Dedıgın Gıbı İlk kullanım 12 saat şarz mantıklı herkesde aynı seyı soyluyor amaa ben bunu alırken bana kımse oyle bısey demedı kullanma klavuzundada o sekılde bısey yazmıyor neyse onu gecdım ben ben leptop u dısarda kullanmıyorum ve leptop gun boyu acık bunu şarj a takılı kullanıyorum dvm lı bataryası takılı sekılde gunde bı sefer cıkarıyorum şarjdan %5 kalana kdr sonra takıp dvm edıyorum ben bunu nasıl kullanmalıyım bataryayı cıkarıp kullanırsam herhangıbı elektırık kesılmesınde ana kart ı fln yakarım dıye bataryayı cıkarmıyorum ne yapmam gerekır cvp yazarsanız sevınırım

  10. samsun np305 e5a laptop aldım yeni daha 2 gün oldu aldığım firma bana şarj etmem konusunda bildi vermedi şuanda yarım saatlık sarjının kaldınmı sölüyor ilk aşamada ne karar şarj etmem gerek ve sonrasında ne kadar aralıklarla kaç saat şarj etmeliyim bilgi verirseniz sevinirim…

    • bataryalar için ilk kullanımda şarj süresi genelde 8-12 saat arasında değişmektedir. Elbetteki bataryanız daha kısa sürede şarj olup size dolu olduğunu belirtecektir. Biraz daha bekleyip iyice şarjda tuttuktan sonra şarjdan sökerek kullanmaya başlayın. 2-3 kez tam şarj edip bitinceye kadar kullanarak bataryanın ideal olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz.

  11. 17. maddeye inanmayın siz 8 saat takdıgınızda 2 saat şarj olup full dolunca pil AKIMI KESECEKTI 6 saatiniz boşa gidecek ve bir işe yaramayacaktır !!!

  12. Şarjı pilin içindeki devre belirler siz değil.Bir yılda bıraksanız şarj bitince akım çekmeyi bırakır.
    Li-Ion pilleri %100 dolu saklamak her sene %20 kapasite kaybına sebebiyet verir.
    İdeal olan %50 şarjda saklamaktır.Şöyleki %50 dolu iken +4 derecede saklanırsa %2 ,20 derecede saklanırsa senelik %4 kapasite kaybı olur.Ayda bir şarj deşarj ise kalan şarj oranının doğruluğunu sağlamak için yeterlidir.
    4 yaşını devirmiş olan eski pc min pilinin kapasitesi %92 de.
    Bu piller üretildikleri andan itibaren yaşlanmaya başlarlar.Isı ise bu yaşlanmayı hızlandırır.Alırken üretim tarihi yeni pilleri tercih edin.

  13. acer aspire e-1 notebook’u sarjını bitirip kapatıyorum ve şarja takıyorum. Bu 2 saat sürüyor. Dolduktan sonra pc’yi açıyorum. CoD 4 oynuyorum ve şarj 1,5 saat sürüyor. Bana yarım saatimi verin :'( 🙁

  14. benım dell inspirion 5010 modelınde leptopum var ama şarji 100% doluyor cıkartıgımda hemen bıtıyor 5 dka bıle yetmıyor yanı yardımcı olursanız sevınırım 🙁

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz