Mehmet Âkif Ersoy, (d. Mehmet Ragif, 28 Aralık 1873, İstanbul – ö. 27 Aralık 1936, İstanbul), Arnavut asıllı Türk[1] olan Cumhuriyet Dönemi şairi, düşünür, veteriner, öğretmen, vaiz, hafız, Kur’an mütercimi,yüzücü, milletvekili.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal marşı olan İstiklâl Marşı’nın güftekârıdır. “Vatan şairi” ve “milli şair” unvanları ile anılır. Çanakkale Destanı, Bülbül en önemli eserlerindendir. II. Meşrutiyet döneminden itibaren Sırat-ı Müstakim (daha sonraki adıyla Sebil’ür-Reşad ) dergisinin başyazarlığını yapmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekili olarak 1. TBMM’de yer almış, İstiklal Madalyası sahibi bir vatanseverdir. Mehmet Âkif, son yıllarını Mısır’da Türkçe dersleri vererek ve Kur’an’ın Türkçeye çevrilmesi konuları ile uğraşarak geçirdi. Çevirdiği nüshayı yaktığı söylenir.
Şairin Safahat adı altında toplanan şiirleri 7 kitaptan oluşmuştur. Şair, İstiklâl Marşı’nı Safahat’a koymamıştır. Nedenini ise şöyle açıklar: “Çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm”.
Kitap: Safahat (1911) – 44 manzume içerir. Siyasal olaylar, mistik duygular, dünyevi görevlerden bahsedilir.
Kitap: Süleymaniye Kürsüsünde (1912) – Süleymaniye Camisi’ne giden iki kişinin söyleşileri ile başlar, kürsüde Seyyah Abdürreşit İbrahim’in konuşturulduğu uzun bir bölümle devam eder.
Kitap: Hakkın Sesleri (1913) – Topluma İslami mesajı yaymaya çalışan on manzumedir. Ateizme, ırkçılığa, umutsuzluğa çatılmaktadır.
Kitap: Fatih Kürsüsünde (1914) – Fatih Camisi’ne giden iki kişinin söyleşileri ile başlar, vaizin uzun konuşması ile devam eder. Tembellik, irtica (gericilik), batı taklitçiliği eleştirilir.
Kitap: Hatıralar (1917) – Âkif’in gezdiği yerdeki izlenimleri ve toplumsal felaketler karşısında Allah’a yakarışını içerir.
Kitap: Asım (1924) – Hocazade ile Köse İmam arasındaki konuşmalar şeklinde tasarlanmış tek parça eserdir. Eğitim-öğretim, ırkçılık, savaş vurgunculuğu, batıcılık, gibi pek çok konudan bahseder.
Kitap: Gölgesada (1933) – 1918-1933 arasında yazılmış 41 adet manzumeyi içerir. Herbiri, yazıldıkları dönemin izlerini taşır. Üç tanesi ayet yorumu şeklindedir.
Kitap: Safahat (Toplu Basım) (ilki 1943) – 6 Safahatı’ı bir araya getirir. 1943’teki toplu basımının sonuna Âkif’in hayattayken basılmamış şiirlerini içeren Damadı Ömer Rıza Doğrul tarafından bir araya getirilmiş 16 manzumeden ibaret Son Safahat başlıklı bölüm EKLENMİŞTİR.
çok uzunnnnnnn
ben bunu yazamammm :Q
:/
offfff :B:
tesekkürler en kısa ödevimi basit lestir diniz 😀 😀 😀 😀
:pi
aynen çok uzun :Q
süppppppppppppeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrr 😀 🙂 🙂 😀 🙂 😀 🙂
çok kolay 😛 :'( 😉
çok kolay ben yarım saatte yazdım 😀 😀 🙂 🙂 😉
bence çok kolay ben yarım saatte yazdım.
:Q o yarım saatte değil 9 saatte bitirdim
cok kolayyyy 😀 🙂 😉
AYNEN….
çok uzun değil yarım saatte yazıp bitiridimmm 🙂 🙂
konu bencede çok güzeldi o konuyu a dört kağdına yazıcağım
😛
bende 20 günde yazdım
ben başöğretmen i.ö.o ordu merkez de oturuyorum
ÇOK KOLAY 15 DAKİKADA YAZDIM.. 🙂
tm kanka gelirimmm
saollun:S
😛 çok kolay ya öffffffffffff :$
selam gençler naber :'(
yazıyı görünce gözlerim pörtledi. :B:
kitaplarını yazmıycam yoksa uzun olur salunhemen biter 😀 😀 😀 😀 🙂 🙂 🙂
bu mu kısa 🙂
çok kolaydı :Q :'( 🙁 😀 🙂
çok güzel olmuş ama işime yaramadı
bence çok uzun biraz daha kısaltın 🙂 😀 🙁 :'( :Q
Kesinlikle çok güzel.Kitaplarını deftere yazmadım yoksa çook uzun olurdu.Hemde çoooooooooooook………….. 🙂
güzel ama yine de çok eksikler var bu benim performans ödevim hoca düşük puan vermesin bu arada önsöz fikri olan var mı? bir de yine de söyleyeyim emeği geçen herkese teşekkür ederim… 🙂 😀
sağlun (K) 🙂 😀 😛 :$ 😉 :B: B-) :L: xD :-O (K)
öpüyorum tekrardan sağol 🙂
süper bilgiii