PHP uygulama geliştiricileri için Localhost’da çalışmanın vazgeçilmez olduğu bir gerçektir. Projelerimizi hazırlarken olmazsa olmazlardan birisi deneme aşamasıdır ki bu noktada bizlerin imdadına Local’de çalışan PHP sunucuları yetişir. Normal bir PHP + MySQL sunucusu kurmak bir hayli zahmetli olduğundan, farklı işletim sistemlerinde çalışabilen hazır PHP + MySQL sunucuları piyasada cirit atıyor. Bunlardan en bilinenleri Easy PHP ve XAMPP.
Ben yine bunlar kadar popüler olmamasına rağmen, gerek PHP ve MySQL’in en son sürümlerini barındırması, gerekse işlevselliği bakımından AppServ‘ü tercih ediyorum ve sizlere de kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bu kadar açıklamadan sonra ikna olduysanız sizleri kurulum ve kullanım aşamasına alabiliriz.
Öncelikle şu adresten AppServ’ ün 2.5.10 sürümünü indiriyoruz. Bu sürümün barındırdığı özellikler ise şöyle:
- Apache 2.2.8
- PHP 5.2.6
- MySQL 5.0.51b
- phpMyAdmin-2.10.3
Programın kurulumu gayet basit. Normal bir program kurar gibi ilk 4 adımda “Next” diyerek ilerliyoruz. 5. adımda ise bizi aşağıdaki gibi bir pencere karşılıyor.
Server Name: localhost
Administrator’s Email Address: sallama bir e-posta adresi yazalım.
Apache HTTP Port: Zaten 80 olarak geliyor, dokunmayalım.
6. adımda ise bizi aşağıdaki gibi bir pencere karşılıyor.
Bu adımda bizden MySQL hesabımız için şifre isteniyor. Şifremizi iki defa yazdıktan sonra karakter setine de dokunmadan kurulum işlemini hallediyoruz. Bu arada phpMyAdmin için varsayılan kullanıcı adımız “root” ve şifremiz ise bu ekranda yazdığımız şifre.
Kurulum işlemi gördüğünüz gibi bu kadar basit. Şimdi projelerimizde AppServ’ ü nasıl kullanacağımıza bakalım.
AppServ’ e ait tüm dosyalar C:\AppServ klasörü içerisinde. Bu klasörlerden bizim işimize en çok yarayacak olan “www” klasörü. Tavsiyem bu klasörü masaüstüne kısayol olarak gönderip, zaman kaybından kurtulmanız.
“www” klasörü içerisine projemize ait dosyaları kopyaladıktan sonra tarayıcımızın adres satırına http://127.0.0.1/ veya http://localhost/ yazarak ana dizinimize ulaşabiliyoruz. Eğer projenizi “www” klasörü içerisinde “deneme” isimli bir klasörde topladıysanız yazmamız gereken adres http://127.0.0.1/deneme
phpMyAdmin kontrol paneline ulaşmak içinse tarayıcımızın adres satırına http://127.0.0.1/phpmyadmin/ veya http://localhost/phpmyadmin/ yazıyoruz. Varsayılan kullanıcı adımız root ve şifremiz ise kurulumda girdiğimiz şifre.
Artı olarak programın bir destek forumu bulunuyor ve forumun Türkçe Destek bölümüne şu adresten ulaşabilirsiniz.
AppServ kurulumu ve kullanımı özet olarak bu şekilde. Biraz kurcalayarak programın ayrıntılarını öğrenebilirsiniz. Bu kadar anlatımdan sonra sıra projelerimizi oluşturmaya geldi. İşin en kolay kısmı bitti.
Yazı Alıntıdır.
Slm anlatımın için cok teşekkürler ama benım derdim başka kurulum esnasında root şifre sini yazıyoruz ve kuruyorum buraya kadar herşey normal taki phpmyadmine giriş te normal olarak kullanıcı adı ve şifre soruyor kulllanıcı adı root oki şifre ise atıyorum 12345 yazıp giriş yapmam gerekiyor ölede yapıyorum ama bu şifre kısmına hiç biş eyazmasanda myphpadmin acılıyor ve db ye ulaşa biliyorsun zaten phpmyadminde dede belirtiyor admin paneliniz şifresiz olarak calıyor bu acığı gercekten kapatmanı zgerek… e doğru yanı adam sıte yapıp yayınlasam db ye ulaşıcak 😀 bu sorunu nasıl cözerim … birde bu işlerde yeniyim lütfen anlaşılır bi dilde yardımcı olabilirmisiniz?
config te password kısmına şifre yaz kaydet bilgisayarı yeniden başlat tmmdır. 😀
Ben de bunları bilgisayarıma ilk kez kuran ve php ile daha yeni yeni tanışmak üzere olan bir insan olarak tam da bu noktada takılmıştım ve bir miktar zaman kaybetmiştim ki şimdi buradan gerekli bilgiyi edinmiş olarak bu faslı atlattım.
İlgili arkadaşa teşekkür ederim.
teşekkürler çok yardımcı oldu bu
🙂
yaaaaa kullanıcı adı ve şifre kısmına ne yazıyoruz yardım edin 🙁
enter root paswort:root
RE:enter root paswort:root
enter root paswort:root
RE:enter root paswort:root
yazın girin Kendim buldum 🙂 🙂 🙂
Appserv i bilgisayarıma yeni kurdum ve buradan gerekli bilgilerle takılmadan ilerledim. Anlatan arkadaşa tekekküerler.
🙁 nerden indircez
google bunu yazmanız yeterli olacaktır 🙂
teşekkürler.
tamam yaptim mysql nerden açabilicez
bilgiler için teşekkürler 🙂