Kuş Nasıl Yakalanır?
Öncelikle yazımızı okumaya başlamadan şu uyarıyı yapıyoruz, yakaladığınız kuşları biraz sevip geri onları özgürlüklerine bırakın. Ayrıca, yazımızda zararsız yöntemler yer almaktadır. Kuş yakalama aşamalarını liste halinde sırası ile veriyoruz. Ayrıca, kuş yakalamak için saatlerce bekleyebileceğinizi de unutmayın.
- Mekan seçimi
Kuş yakalamada mekan seçimi hayati önem arz eder. Mekan, kuş bakışı yüksek bir görüş alanına sahip olmalı ve belirli bir yükseltiye sahip olmalıdır. (Çatılar, dağlık alanlar vs.) Geniş bir alan olmalıdır ve etrafında çok fazla görüşü engelleyen yapı bulundurmamalıdır. Seçeceğiniz mekan sessiz olmalıdır. Buna çok dikkat edin, en ufak bir sesin kuşları korkutup, kaçıracağını unutmayın.
- İklim seçimi
Kuşları soğuk iklimlerde normale oranla çok daha fazla yakalayabilirsiniz. Özellikle karlı günlerde, yem aramak için gezinen kuşlar, sizin tuzak yemlerinizi görüp, ağlarınıza yakalanır. Bu yüzden karlı bir gün tercih etmenizi öneririz. Yağmurlu havalar, açık alanda kuş yakalayacağınız için önerilmez. Yemler, yağmur suları ile kaldırılıp, tuzak altından taşındığı için, saatlerce boşuna beklemiş olursunuz.
- Tuzağın hazırlanması
Gelelim tuzağımızı hazırlamaya. Bunun için, ince kum eleği (Aşağıdaki görseldeki gibi), bir adet eleği tek taraflı kaldıracak çıta, yaklaşık, 12 metre uzunluğuna sahip bir ip ve kuş yemi yeterli olacaktır.
Malzemeleri hazırlamaya sıra geldi. Eleği ters bir şekilde koyun. Çıtayı ip ile bağlayıp, eleğin kalkacağı şekilde bir ucuna yerleştirin. (İpi çekince çıta düşecek ve elek kapanacak şekilde konumlayın. Tuzağın etrafına biraz kuş yemi serpiştirin, yemler ağırlıklı olarak eleğinizin altında toplansın. İpi gergin olmayacak şekilde açın ve ucundan tutarak, tuzaktan uzaklaşın. Tavsiye olarak siz, bir nesnenin ardına saklayın. Kuşlar eleğin altına girdiğinde ipi çekin. İşte tamam kuşunuzu yakaladınız.
Burada dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.
- Kuşlar sizi görürse, muhtemelen yemlere yanaşmayacaktır, bu yüzden ipiniz ne kadar uzun olursa işiniz o kadar kolay olur.
- Tuzağın yanlarına, yemler görünecek kadar miktarda koyun, fazlasını koymayın. Eğer böyle yaparsanız kuşlar, yandaki yemleri yiyip, elek altına girmez.
- Eleği kaldıracak çıta uzunluğu kuşların kolaylıkla girebileceği kadar olmalıdır. Bu yüzden 12cm’den uzun bir çıta tercih etmelisiniz. Ancak, eleği devirmeyecek kadar da kısa olmalıdır. Yani 20cm’den fazla olmamalıdır.