Krank Mili Nedir?

0
1565

krank-mili-nedir
Bildiğiniz gibi standart motorlarda pistonun doğrusal hareket yapması gerekirken, dönme hareketi yapar. İşte bu doğrusal hareketi, dönme şekline dönüştüren mekanizmaya krank mili denir. Krank mili, üzerine düşen basıncı kaldırabilmelidir. Bu sebepten ötürü, krank mili yoğun çelikten bazen de sfero-dökme güçlü demirden yapılır. Krank mili, üzerine düşen basınç kuvvetini eş şekilde dağıtması gerekir. Bu sebepten ötürüdür ki, bu parça ek olmaksızın üretilir. Yani, krank milinin harici parçaları yoktur.
Öncelikli olarak, istenilen krank mili kalıbında çelik dökülür. Ardından, bu dökme çeliğe dövme işlemleri ardından da sertleştirme işlemleri uygulanır. Böylece krank mili istenilen esas şeklini almış olur. Dövme işleminden hemen sonra, bazı yüzeyler muylu halde kalır. Bu muylu yüzlerler de, standart taşlamadan biraz daha farklı olan çelik taşlama işlemi ile istenilen parlaklığa ulaştırılır. Bu işlemin asıl amacı, krank milinin ömrünü uzatmak ve krank milinin çalışma mekanizmasında biyel altyapısına tutunacağı için, bu yüzeyin pürüzsüz olması gerekmektedir. İstenilen bu pürüzsüz yüzey de, dövme işlemi ile gerçekleştirilir.
Krank mili için bir diğer önemli özellikte, bu basınç dayanımı güçlü olmak zorunda kalan parçanın mukavemetinin de buna paralel olarak, yüksek değerlerde olması gerektiğidir. Krank milinin itmeleri kırılmaya uğramadan karşılayabilmesi için, esnek olması da şarttır. Mukavemetinin ve esnekliğinin yüksek olma işlemi birbirine tezat iki durum gibi olsa da, bu özellikler krank milinin genel yapısıdır ve krank milinin güçlü basınç kuvetleri etkisi altında, herhangi bir deformasyona uğramadan çalışmasını sağlar. Krank milinde yer alan ufak çelik miller de, krank mili gibi, esas kalıpları içerisine dövme ilave edilerek oluşturulur ve istenilen bölgeye uyarlanır. Büyük krank millerinde durum biraz daha fazladır. İstenilen kalıp dökülen büyük krank milleri, kapalı olmayan ortamda dövülür ve muylular sayesinde ihtiyaç duyulan açısal sapmalar kattırılır. Son olarak da, tesfiye işlemlerinin uygulanmasının ardından araçlara monte edilir.
Krank mili imali sırasında, mukavemet dayanımı oldukça yüksek dökme çelikler kullanılmasının yanı sıra, basınç ile döküm işlemlerine tabi tutulup, seri şekilde imalat da edilebilir.

Önceki İçerikİnverter Klima Nedir?


Sonraki İçerikHız Sabitleyici Nedir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz