Krank Mili Nasıl Çalışır

0
907

Krank Mili Nasıl Çalışır?
Bir arabanın yakıtın girişinden pistonlarına motoruna hatta dönme hareketi sağlayarak tekerleklere kadar iletimi gerçekten bir mühendislik harikasıdır. Sıradan bir araba, evet ama bu sistemin basit hali dünyadaki pek çok büyük makinanın üretilmesi ve çalışma işleyişine zemin hazırlamıştır muhakkak ki. Bugün inceleyelim krank mili ile arabanın nasıl bir işleyişi olduğunu ve nasıl bir görev üstlenerek hizmet ettiğini.

Krank mili dediğimizde aklımıza pistonlar gelmeli. Çünkü pistonlara bir nevi bağlı olan krank mili, pistonlardan aldığı doğrusal hareketi dairesel harekete çevirmektedir. Krank milinin bu şekilde pistonlardan aldığı hareketi dairesel dönme kuvvetine çevirerek, buradan da tekerleklere iletir. Bu sayede üzerinde baskılayan momentum kuvvetini öteleyerek atmış olur. Burada krank miline 2 parça bağlıdır. Bunlardan ilki trigel kayışı ve diğeri ise volan mekanizmasıdır. Krank mili trigel kayışı ile kam miline hareket eğilimi verirken, volan mekanizması ile de motorun boş zamandaki momentumunun korunması hedeflenir. Volan mekanizması disk şekline benzer bir yapıdır. Bu yapı hareket ile üzerinde bir momentum oluşmasını sağlar. Ve krank milinin pistonlardan güç almadığı zamanlarda yani yanma olayının gerçekleşmediği zamanda motorun momentumunun korunması yani dönel sürekliliğin devam etmesi sağlanır.

Karşı Kuvvetler
Krank millerinin karşı kuvvetler üzerinde dengelenmesi gereklidir. Bu bakımdan 2 önemli kuvveti es geçmemek gerekir.

  • Merkezkaç Kuvveti
  • Atalet (eylemsizlik) Kuvveti
    Döner halde olan yapıların çıkıntıları, belli bir kuvvet söz konusu olduğunda yalpalama yapmaktadır. Bunu gidermek amacı ile karşı kuvvet uygulanmalıdır. Aksi halde sarsılma gerçekleşir. Merkezkaç kuvvetinin dengelenmesinin yapılması için karşı ağırlıklardan faydalanılmaktadır. Bunun faydası hem krank milinin eğilmesindeki gerilmeleri hem de dışa doğru uygulamış olduğu fazla direnç kuvvetinin sönümlenmesini sağlayarak yalpalamaların önüne geçer.
Önceki İçerikOxygen Absorber (Oksijen Emici) Nedir
Sonraki İçerikInterrail Nedir, Nasıl Yapılır
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz