Knidos Antik Kenti Hakkında Bilgi
Ege Bölgesi’nin Turistlik gezi alanları rehberi içerisinde yer alan bir tarihi kent niteliğini taşımaktadır. M.Ö’ ki yıllara dayanan geçmişi ile halen günümüzde uğrak gezi noktalarından biridir. Ege Bölgesinde Muğla ilinin Datça ilçesinde yer alır Knidos Antik Kenti. Datça yarım adasının en uç kısmında ve Ege Denizi ile Akdeniz’in birleştiği noktada yer alır. Karaolu ile Datça’ya 35 km’lik bir kara mesafesinde bulunur. Turizm aylarında da ayrıca tekne turları ile gezi yapıldığından deniz yolu ile de ulaşıl yapılabilmektedir.
Tarihi belgelerde, M.Ö yıllara dayanan geçmişte bölge Pers hakimiyetindedir. M.Ö 260 yıllarında Knidoslu’ların Datça ilçesi yakınlarındaki kentlerinden ayrılarak bu günkü kalıntıların halen bulunduğu Tekir burnuna yani yarım adanın en uç kısmına taşınırlar. Bu uç kısmın o zamanlar onlar için değeri oldukça büyüktür. Çünkü Akdeniz’den Karadeniz’e giden gemilerin çoğunluğu buraya demirler. Burası onlar için muazzam bir dinlenme tesisi ve gerek ticaret malı almak olsun gerekse erzak temin etmek amaçlı olsun oldukça ideal bir liman görevi görmektedir. Ayrıca büyük denizlerin kötü hava koşullarına karşı da oldukça iyi bir sığınacak liman olmuştur.
Yarım adada kurulan yeni Knidos Kenti, aslında eski Rodos devletinin kutsal olarak sayılan Apollon Tapınağı’nın da bulunduğu yerdir. Bulundukları bölge itibari ile ‘’çift kent’’ statüsüne sahiplerdir. Yarım adanın potansitelinden de faydalanarak bölgede, yuvarlak ve köşeleri kuvvetlendirilmiş şekilde inşa edilen kulelerle çevrili kaleyi andıran bir alan yaratmışlardır. Burada yarımadaya bağlı yolu biraz doldurarak Akdeniz’e bakan tarafı ticaret limanı ve Ege Denizine bakan tarafı da askeri liman olarak kullanıma açmışlardı.
Son olarak kentteki önemli yapılar ise şöyledir; Dor Tapınağı, Apollon Tapınağı ve Sunağı, Meclis binası, Güneş Saati, Dor Stoası, B, C, D ve E Kliseleri, Dionysos Tapınağı ve Stoası, Odeon, Demeter Kutsal Alanı, Yamaç Evleri, Tiyatro, Yuvarlak Tapınak ve Sunağı, Propylon, Korinth Tapınağı ve Nekropol ve Kap Krio Yarımadası’dır.