Kış Turizmi Nerelerde Yapılır?

0
2784

Kış turizminin yeni kayak merkezi Kartepe, bu kadar kısa sürede, size günübirlik kayak keyfi yaşamanızı ve doğayla iç içe olmanızı hedefliyor. Böylece hem kayak sporu pahalı bir spor olmaktan çıkıyor hem de kayak severler kayak yapmanın tadına varabiliyor.

Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli’nin hemen çıkışında; Maşukiye’de. Kayak keyfine varmak için çok uzaklara gitmenize gerek yok; İstanbul’dan İzmit’e doğru hareket edip, yaklaşık 100 kilometre sonra otobandan çıkınca Maşukiye’ye ulaşıyorsunuz. Az ileride Kartepe, bütün heybetiyle sizi bekliyor.

Haritada buranın adı Keltepe… Tepenin ismi değişmiş, Kartepe olmuş. Böyle daha cazibeli duruyor olmalı. Buraya, yani 1685 metrelik tepeye Kel adının verilme nedeni, yüksek ve sık ağaçların sardığı bir yer. Üst kısmında hafif bir kellik var o kadar.

Aytepe, Kocaeli Yuvacık ilçesine bağlı, Yuvacık Baraj Gölü’nün hemen üstünde bulunan 900 metre yüksekliğe ulaşan bir tepedir. Aytepe ve çevresinde tipik Karadeniz bitki örtüsü özellikleri görülebilir. Yöre halkının da Karadenizli olması bu bölgeye daha karakteristik özellik katmıştır. Dağınık yerleşimli, yanında serender bulunan ahşap köy evleri, kara lahana dikili bahçeleri bu özelliklerden bazılarıdır. Bölgede Beşkayalar tabiatı koruma alanı bulunmaktadır.

Kartepe, uzunluk ve zorluk derecesi tatmin edici pistlere sahip, İstanbul’a bir, bir buçuk saat mesafede bir kayak merkezi, yılın turizm olayı sayılmalı.Tepe fazla yüksek gibi gelmeyebilir ama, burada nisan ayında bile kar vardır. Çünkü yoğun ağaç ve nem karın hemen erimesini, rüzgârla süpürülmesini önlüyor.

Maşukiye’den zirveye çıkmaya başlarken, vahşi doğaya adım atıyorsunuz. Yolun iki tarafını kaplamış geniş yapraklı ağaçların arasından geçtiğiniz zirve yolculuğu, 17 kilometre. Son derece zengin bitkisel örtüye sahip olan bölge özellikle sonbaharda sarıdan kahverengiye kadar onlarca farklı tonlara bürünmüş ağaçlara sahip.

Doğayla baş başa kaldığınız yaklaşık 10 dakika süren yolculuktan sonra, bin 700 metre zirvedeki Kartepe’ye ulaşıyorsunuz. Kış sporlarının yapıldığı diğer turistik bölgelerden farklı olarak, deniz ve göl manzarasına sahip birkaç dağdan biri Kartepe. Sapanca Gölü’nü ve İzmit Körfezi’ni tepeden görüyor. Doğası ve benzersiz pistleriyle kısa sürede kayakseverlerin gözdesi olmaya aday mekan, en modern teleferik ve telesiyej sistemleriyle dikkat çekiyor. 3 milyon 500 bin metrekare alan üzerine yayılan tesislerde Türkiye’nin en büyük kayak pistleri yer alıyor.

Kayak yapmak için Kartepe, Geyikalanı ve Kürekdağı arasında kalan Kadıkonağı adı verilen alan kullanılıyor. Kartepe Kayak Merkezi, aslında sadece kayak turizmi için planlanmış bir tesis değil. Baharda yayla çiçekleri, yazın birbirinden güzel çam ağaçları, sonbaharda ise renkleriyle adeta alev alev yanan meşe ağaçları var. Ayrıca golften futbola, trekkingden, binicilik sporuna kadar her dönem için farklı etkinlikler düzenleniyor. Fakat en büyük yatırım kayak turizmi için yapılıyor.

Türkiye’deki diğer kayak merkezlerine oranla tabii şartları daha avantajlı olan Kartepe’de, 4 lift ve 12 pisti kullanmak mümkün. Kaymayı bilmeyenler için ayrı, profesyoneller için ise ayrı pistler organize edilmiş. Kar yağmazsa da fazla dert değil, suni kar hemen devreye giriyor. Bu soğuk aylarda hafta sonu tatilinizde güneş de açsa kayabilirsiniz.

Pistler
Kartepe Kayak Merkezi‘nde 4 lift 3 telesiyej 1 teleski mevcut olup pist uzunlukları 400 m ile 3500 m arasında değişmekte. Kartepe Kayak Merkezi‘nde kayak sezonu Aralık sonlarından Şubat sonuna kadar sürüyor. Kartepe Kayak Merkezi‘nde kar kalınlığı normal şartlarda 80- 200 cm arasında değişiyor.

Kaynak
http://www.gezikolik.com/tr/Kayak_Turizmi/Genel_Bilgiler/NERDE_KAYAK_YAPILIR/e_7957.aspx

Önceki İçerikGlobal Ops: Commando Libya Sistem Gereksinimleri
Sonraki İçerikTürkiyenin Bulunan Kayak Merkezleri
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz