Kaymakam Nasıl Olunur?

0
2937

Kaymakam Nasıl Olunur?

Kaymakam, ilçelerde hükümetlerin temsilcisi olarak görev yapar. Bu yüzden de edindikleri sorumluluk çok büyüktür. Ayrıca, ilçede de idarenin en üst kademesindeki kişi olarak görev yapar. Gelelim kaymakam olma şartlarına.

Kaymakamlığa giriş sınav ile yapılır. Ancak bu sınava girecekler için lisans mezunu olma ön şartı aranmaktadır. Ancak her alanda lisans mezunları kaymakamlık için başvuru ne yazık ki yapamaz. Bu alanda çalışacaksanız, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri, iktisat ya da işletme gibi alanlardan mezun olma şartı aranmaktadır. Ya da bunlara denk yurtdışında YÖK tarafından kabul görmüş fakültelerden mezun olma şartı da yeterli olabilmektedir.

Bir birey kaymakamlık sınavına girecekse, 657. Sayılı devlet memurları kanunun 48. Maddesinde bulunmakta olan şartları sağlamakla birlikte 1700 sayısına sahip Dâhiliye Memurları ile ilgili kanunun ikinci maddesinde bulunan şartları karşılamak zorundadır. Bu şartları http://www.mevzuat.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz. Lisans şartını ve kanunlarda yer alan şartları karşılayan bireyler, kaymakamlık sınavına başvuruda bulunabilir.

Kaymakamlık için, en az 35 yaş sınırı mevcuttur. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda yapılan yasa değişikliği sayesinde, KPSS P37 puanı ile şart kaymakamlık için kaldırılmış bulunmaktadır. Eskiden KPSS’de bu puanlamada en az 75 puan alınmış olması aranmaktaydı. Ancak, alt tarafı 75 puan sınırlaması diye bir yanılgıya düşmeyin, zira bu alana çok büyük talep olması sebebiyle, puan çok daha üst seviyelere çekilmekteydi.

Kaymakamlık sınavına girdiniz, ikinci karşılaşacağınız aşama mülakat aşamasıdır. Sınavda başarılı olan adaylar, mülakatta ter dökecektir. Zira, mülakatta başarılı olabilmeniz için, hakim olduğunuz konuyu net şekilde ifade edebilmeli, güçlü bir muhakeme yetisine sahip olmalısınız. Yöneltilen soruları net şekilde cevaplayabilmeli, özgüveniniz yüksek, ikna kabiliyetiniz güçlü olmalıdır. Ancak bu şekilde mülakatta başarılı olabilirsiniz. Ayrıca, çağdaş gelişmelere karşı da detaylı donanıma sahip olmanız gereklidir ki, her alana hakim olduğunuzu gösterebilin.

Mülakatta da başarıyı elde eden adaylar, kaymakamlık için hazır hale geliyorlar. Bu alanda çalışacak bireylerin mülakat sonrası staj devrine gireceğini de söylemek durumundayız. Staj, kişinin çalışacağı yerden yere göre farklılık göstermekle birlikte süresi 1ay’dan 12 aya kadar uzayabilmektedir.

 

 

Önceki İçerikFacebook Yarın Teslim Tarihi Nedir
Sonraki İçerikPansiyon Açmak İçin Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz