Kanser Nedir

0
901

kanser-nedir
Kanser Nedir?

Bireylerin normal sağlıklı hücreleri belirli bir büyüklüğe ulaştığında artık hücre çekirdeğinin yönetiminin zorlaşması sebebi ile bölünmeye başlar. Bu bölünme hücre çekirdeğinin kontrolünde ve emri ile gerçekleşir. Hücre bölünmesi sırasında eğer, oluşan bölünme mitoz bölünme ise, ortaya çıkan yeni hücreler, ana hücre ile birebir aynı özellikte ve işlevdedir. Eğer, bölünme mayoz ise, ortaya çıkan hücreler, birbirinden farklı genetik özellikte olup, bu tarz bölünmeler üreme hücrelerinde görülür. Mitoz bölünme olayı sonucunda iki adet hücre oluşurken, mayoz bölünme olayı sırasında ortaya dört adet hücre çıkar. Mitoz bölünme, kişilerin hayatları boyunca devam eden bir bölünme çeşidi olup, hemen hemen tüm organlarında görülür.

Hücrelerin normal bölünme seyirleri dışında, çekirdeğin kontrolü olmaksızın bölünmeye başlaması olayına, kanserleşme, bu bölünmeler sonucu ortaya çıkan hücrelere kanserli hücre, kanserli hücrelerin bir araya gelerek oluşturdukları yapılara ise, tümör adı verilir.

Kanserli hücrelerin diğer hücrelerden ayrılan en tipik özelliği, oluşan bölünme tipinin mitoz bölünmeye benzemesi, ancak ortaya çıkan hücrelerin ana hücrenin yaptığı işlevleri yapamamasıdır. Kanserleşme olayı ile ana hücreden ortaya çıkan kanserli hücreler, sağlıklı hücrelerin yerine getirdiği hiçbir hayati fonksiyonu yerine getiremez. Bu sebepten ötürüdür ki, kanserin ilk evrelerinde belirti gözlemlenmezken, ileriki evrelerinde artan kanserli hücre sayısı ile beraber belirtiler de ortaya çıkar.

İnsan dolaşım sisteminin birbiri ile bağlantılı olması sebebi ile, bir doku yada organda baş gösteren kanserli hücreler, diğer doku yada organlara kolaylıkla yayılabilir. Bu yüzden, kanserin erken evre belirtilerinin iyi gözlemlenmesi, eğer oluşan bir kanserleşme varsa, direkt uygun tedavi yöntemlerine başlanılması gerekmektedir. Kanser erken teşhis edildiğinde tedavi şansı yüksek bir hastalıktır. Bu da gene kanser nedir? Sorusunun getirisindendir. Kanserleşmeye başlayan hücreler ne kadar çok erken döneminde teşhis edilip, tedavi edilirse, hastalıktan kurtulunma şansı da o denli artmaktadır. Kanserli hücreler daha yeni oluşmaya başladığında, vücudunuzda herhangi bir belirti göstermemektedir. Ancak, modern tıp ile kanserin erken dönemde teşhisi oldukça kolaylaşmıştır. Siz de herhangi bir kliniğe gidip, kansere dair uygun tetkikleri kendinize yaptırabilirsiniz. Özellikle, risk grubu içerisindeyseniz.

Önceki İçerikKalbe İyi Gelen Müzikler
Sonraki İçerikKanser Belirtileri Nelerdir
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz