5510 Sayılı Kanun – İsteğe Bağlı Sigorta
1) Kanunun Yürürlük Tarihinden Önce İsteğe Bağlı Sigortalı Olanlar
Kanunun yürürlük tarihinden önce SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına tabi olarak isteğe bağlı sigortaya devam edenler, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 5510 sayılı Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecek ve bunların 5510 sayılı Kanundan sonraki sigortalılıkları kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar (4/b sigortalıları) statüsünde değerlendirilecektir.
2) İsteğe Bağlı Sigortalı Olma Şartları
İsteğe bağlı sigortalı olmak için; 18 yaşını doldurmuş olmak, T.C. vatandaşı olmak, Türkiye’de ikamet etmek veya Türkiye’de ikamet etmekte iken sözleşme imzalanmamış ülkelerde bulunmak, zorunlu sigortaya tabi çalışmamak ve kendi sigortalılıklarından gelir/aylık almamış olma şartları aranacaktır. Kanun uygulamasında, zorunlu sigortalı kapsamında tescilli olma ve belli bir süre prim gün şartı aranmayacaktır.
3) İsteğe Bağlı Prim Ödeyenlerin Genel Sağlık Sigortalısı Olmaları
Kanunla uygulamada getirilen değişiklikle, hem Kanunun yürürlük tarihinden önce isteğe bağlı sigortalılıklarını Kanunun yürürlük tarihinden sonra da devam ettirenler hem de Kanunun yürürlük tarihinden sonra ilk defa isteğe bağlı sigortalı olanlar 5510 sayılı Kanundan sonra 1 aylık genel sağlık sigortası primi ödemelerini takiben genel sağlık sigortası kapsamına alınacaklardır.
4)İsteğe Bağlı Sigortalılarca Ödenecek Primler
İsteğe bağlı sigortaya devam edenler, kendilerince belirlenen prime esas kazanç üzerinden % 20 oranında uzun vade (emeklilik) ve % 12 oranında da genel sağlık sigortası olmak üzere % 32 oranında prim ödeyeceklerdir.
5)İsteğe Bağlı Sigortalılığa Devam Şartları
Kanun uygulamasında, yenilik olarak, isteğe bağlı sigortalılığın devamında belli süre prim ödememe halinde sigortalılığın sona ermesi söz konusu olmayacak, ait olduğu ayın primini en geç 12 ay içinde ödemeyen sigortalının sadece o aya ait primini ödeme imkanı ortadan kalkacak, diğer aylara ait primlerin ödenmesi imkanı getirilerek, 12 geçmemek üzere geç yatırılan aylara ait primler gecikme zamlı alınarak tahsil edilecektir. Talep veya ölüm dışında isteğe bağlı sigortalılık sonuçlandırılmayacaktır.
Örneğin; 2009 yılı Ocak ayı primini 2010 yılı Şubat ayı sonuna kadar ödemeyen sigortalının sadece 2009 yılı Ocak ayı primini ödeme imkanı ortadan kalkacaktır.
6) Ay İçinde Zorunlu Ve İsteğe Bağlı Sigortalılık
Kanunla getirilen bir başka uygulama da, ay içerisinde kısmı zorunlu çalışmalarından geri kalan bölümlerinin isteğe bağlı prim ödeyerek tamamlanması imkanının getirilmesidir. Daha açık ifadelerle, bunlar için ay içerisinde 30 gün üzerinden isteğe bağlı sigorta primi ödeme zorunluluklarının bulunmamasıdır.
Örneğin; ay içerisinde 15 gün zorunlu çalışması bulunan sigortalı, geri kalan 15 günü için isteğe bağlı primi ödeyebilecektir.
:Q :Q sigortam yatıyormu