İşte Türk malı cep telefonu

4
2316

türk malı cep telefonu

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de cep telefonu üretimine başlanmasına ilişkin, ”Bu işin başarıya ulaşacağından hiç bir endişem yok. Kimse bizim ürünümüzü, yerli ürünümüzü küçük görmesin, hiç bir aşağılık duygusuna da kapılmayalım” dedi.

Rixos Otel’de düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, cep telefonunun üretim tesislerini ziyareti sırasında ”Bu işin başarılacağını anladığını” söyledi.

Bakan Yıldırım, ‘yerli malı, yurdun malı, herkes bunu kullanmalı” şarkısıyla büyüdüğünü, o dönemde Türkiye’nin kapalı bir ülke olarak, kendi kendine yetmek için yerli üretime ağırlık verdiğini anlattı.

Bilişim ve küreselleşme ile bu alışkanlıkların değiştiğini ifade eden Yıldırım, artık hiç bir ülkenin ”kendime yeterim” şeklinde bir bakış açısına sahip olmadığını, dayanışmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

General Mobile’ın, Türkiye’de çözüm ortağı olarak 30 yılı aşkın süredir sektörde yer alan Anel Grup’u seçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bu işin başarıya ulaşacağından hiç bir endişem yok. Kimse bizim ürünümüzü, yerli ürünümüzü küçük görmesin, hiç bir aşağılık duygusuna da kapılmayalım. Filanca marka, falanca marka, işte dünyanın pazar payının 80’ini, 90’ını ellerinde bulunduranlar varken bizimkiler nereden bu işi kalkıyorlar? Bunların aklı fikri var mı? diye sorgulayanlar olabilir ama unutmayın bir yandan dünya büyük ama bir başka anlamda da küçük.”

”TÜRKİYE’DE 700 BİN KİŞİ KULLANIYOR”

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye’de 18 ayda bir cep telefonu değiştirildiğini, 65 milyon cep telefonunun kullanıldığı Türkiye’de, her yıl 40 milyon yeni cihaz alındığını kaydetti.

Yıldırım, ”40’ta birini bile alsak pay olarak yüzde 2,5 yapar. O bile bir yılık üretim kapasitesini dolduruyor. 72 milyon millet bir milyon yerli üretime gereken desteği vermeyecek mi? Tabii verecek. Daha fazlasını da verecek” diye konuştu.

Yerli üretime destek verilmesini gerektiren sebeplerin başında istihdamın yer aldığını belirten Yıldırım, katma değer olarak bin kişinin üzerinde insana iş ve aş sağlayan bu üretimin, öte yandan ülkeye döviz kazandırdığını vurguladı.

Bir ürünün ihraç edilmek istenmesi durumunda ilk olarak ”kendi ülkenizde ne kadar sattınız?” sorusunun yöneltildiğini anlatan Yıldırım, ”Eğer bir ülke kendi üretimine, kendi malına sahip çıkmazsa, başkalarının sahip çıkmasını bekleyemez. Kendi ürünümüze sahip çıkacağız” dedi.

İthal ürünlere karşı olmadığını ancak kaliteli ve ucuz olması şartıyla yerli üretime destek olunması gerektiğine işaret eden Yıldırım, Türkiye’de önceki yıllarda yapıldığı gibi düşük kaliteli ürünlerin piyasa sürülmesinin olumlu sonuç doğurmadığını söyledi.

Üretimine başlanan bu cep telefonunun Türkiye’de 700 bin kişi tarafından kullanıldığını, cihazın hem yurt içinde hem de yurt dışında satışının hedeflendiğini anlatan Yıldırım, 2003’te yüzde 2’nin altında olan komşu ülkelerle ticaret oranını yüzde 25’e çıkaran Türkiye’nin, yerli üretimler sayesinde bu oranı çok daha fazla artırabileceğini söyledi.

”Bu ülkede katma değer oluşturuluyorsa, istihdam oluşturuluyorsa onların gönüllü pazarlamacısıyım” diyen Yıldırım, Türkiye’de elektronik ve bilişimde önemli bir farkındalık yaratıldığını vurguladı.

Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) lisans sözleşmelerindeki koşullar sayesinde pek çok Türk gencinin istihdam edildiğine de işaret eden Yıldırım, ‘Türkiye’de üretiyorsan, satıyorsan en az yüzde 40 yerli katkın olacak. Burada uzun vadeli işbirliği kurulacak, ‘satarım giderim’ anlayışı olmaz” diye konuştu.
Türkiye’nin 1994’ten beri 135 milyon cep telefonu kullandığını, bunun maliyetinin 27-28 milyar dolara ulaştığını kaydeden Yıldırım, yerli üretimleri destekleyerek Türkiye’nin cari açığının düşürülebileceğini söyledi.

”Bizim insanımız kadirşinastır” diyen Yıldırım, ”Kendi el emeğimizi, göz nurumuzu, ürünümüzü şüphesiz ki kullanmakta asla ve asla cimrilik göstermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“SIFIR HATA İLE ÜRETTİK”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise normal yollarla Türkiye’nin yılda 15-16 milyon cep telefonu ithal ettiğini belirterek, ”Bunun yüzde 20’si, 3 milyon adet telefon Türkiye’de üretilse ve tanesi 150 dolardan satılsa 500 milyon dolar yapar. Gençcell’in hedefini görünce bunu revize etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu üretimler artacak. Tek bir firma yok, değişik kuruluşlar çalışıyor” diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile yaklaşık 4,5 yıl önce İstanbul’da sektördeki firmaları tek tek ziyaret ettiklerini anlatan Acarer, Yıldırım sayesinde sektörün 5 yılda önemli bir ivme kazandığını, Türkiye’de global kriz ortamında bilgi teknolojileri ve iletişim pazarında büyüme yaşandığını kaydetti.

MOBİSAD Başkanı Murat Dursun da bu üretimin ”Türkiye’nin 1994’ten beri 27,5 milyar dolara mal olan, insanların hayatını değiştiren cihaza ödediği bedeli geri dönüştüreceğini” söyledi. Bu adımın devamının da geleceğini ifade eden Dursun, ”Bu aslında hepimizin ürünü” dedi.

Gençcell Yönetim Kurulu Başkanı Necati Genç, kurdukları tesisin, yılda 1 milyon cihaz üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Mobil telefonun ilk ihracatını geçen hafta Sırbistan ve Hırvatistan’a yaptıklarını bildiren Genç, Bakan Yıldırım’a verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

Anel CEO’su Suat Baysan da üretim ve Ar-Ge’nin aynı mekanda olması sayesinde cep telefonunu ”sıfır hata ile yüksek standartta üretmeyi başardıklarını” söyledi.

Cihazın üretildiği fabrikada 145 kişinin, ürünün satışına kadar uzanan tüm aşamalar göz önüne alındığında da yaklaşık bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Baysan, yarattıkları katma değerin, cep telefonlarındaki ÖTV’nin kalkmasıyla artacağını ifade etti.

”FİYAKALI TELEFON”

Konuşmaların ardından kendisine yerli üretim cep telefonu hediye edilmesi üzerine Ulaştırma Bakanı Yıldırım, cihazı eline alarak ”Ürün iyi, fiyakalı, ele uygun, ince ve hafif” yorumlarını yaptı.

Yerli üretim mobil telefon için ”Yükte hafif, pahada da hafif” diyen Yıldırım, ürünün 150 dolardan satışa sunulacağını öğrenince, ”Buna yüzde 20 vergi de dahil. Yüzde 20’yi de indirirsek herkes alır. Taksit de var. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Türkiye’de 3 yılda 3 milyon adet üretilmesi planlanan ”DST 500” model cep telefonunun, yurt içinde olduğu gibi Çin mallarını tercih etmeyen pek çok ülkeye de ihraç edilmesi hedefleniyor. Ümraniye’de üretimi yapılan cihazın, yüzde 25 olan yerli katkı oranının gelecek yıl yüzde 50’ye çıkarılması amaçlanıyor.

Şarjı 3 gün kullanıma imkan sağlayan çift sim kartlı telefonun ağırlığı 98 gram. Televizyon özelliğinin yanı sıra FM radyo, GPRS, WAP, e-posta, bluetooth, java, 1,3megapixel kamera ve video kayıt özellikleri bulunan telefon, 2,4 inç ekranı ve harici anteniyle de televizyon izleme olanağı sağlıyor. Hareketli ve sabit olarak televizyon izleme imkanı sunan DST 500, 299 TL’den satışa sunuluyor.

SABAH

Önceki İçerikSmile Kota Sorgulama
Sonraki İçerikAvea Ücretsiz Sms Kampanyaları
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

4 YORUMLAR

  1. ATATÜRKÜN ZAMANINDA BU ÜLKE HOLLANDAYA UÇAK SATIYODU BAZI YÖNETİCİLER BAŞIMIZDA OLSAYDI ŞÖYLE DERLERDİ BIRAKIN ÜRETMEYİ ÇİNDEN DAHA UCUZA GETİRİRİZ DİMİİİİİİİİİİİİ :Q :Q :Q

  2. BEN GAZIANTEP DEN GURME VE YEMEK DERGISI YAZARIYIM…KARDESIM SEN ILK ONCE SU CIN MALI ITALATINI BU ULKEDE DURDURMADIGIN SURE BU ULKE DUZENE GIRMEZ.GECEN GUN COK UNLU BIR MARKANIN DIJITAL FOTOGRAF MAKINASINI YINE COK UNLU BIR MAGAZADAN ALDIM ONDA BILE P.R.C YAZIYOR.ALLAH ASKINA NEDIR BU YA…

  3. bu geç kalınmış bir iş olmasına ramen zararın neresinden dönülürse kardır ben beyendim ve almayı düşünüyorum fakat kamerası en az 3 mp olsaydı daha çok tutulurdu gibi geliyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz