Genel olarak bizim bildiğimiz adı imei kodu olarak bilinmektedir.Yani uzun adı olarak ise “International Mobile Equipment Identity”nin (“Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği”) kısaltılmış hali ise imei olarak bilmekteyiz.Nasıl ülkemizde bize verilen TC numarası varsa telefonlar için ise imei kodu vardır.Bizim TC numaramız bir başkası ile aynı olamaz yani eşsizdir.Teknolojinin diğer faktörlerini gözönünde bulundurmassak imei koduda eşsiz ve farksızdır..
2004’de ortaya çıkan biçim, AA-BBBBBB-CCCCCC-D’yi esas almaktadır. Burada A ve B harfleri, tür bölüştürme kodunu (TAC) temsil ediyor. Örneğin iPhone 5’in TAC kodu 01-332700, Samsung Galaxy S2’nin TAC kodu ise 35-853704’tür. C, cep telefonuna ait eşsiz bir seri numarayı temsil etmektedir. Bu seri numara, üretici tarafından belirlenmektedir. En son hane ise tüm haneleri doğrulayan bir kontrol toplamıdır.
Yani telefona son zamanlarda yüksek ücretler verildiği için kullanıcı tarafından daha değerli bir durum haline geliyor.Kaybolma ve çalınma durumlarda ise IMEI kodunu not almak gerekiyor.Yada daha güvenli olmasını istiyorsanız cihazınız ile gelen hiçbir evrağı sağa sola atmayınız.Verilen evraklarda yazan imei numarası kötü niyetli kişilerin eline geçerse sizin açınızdan iyi olmayabilir.Bu sıkıntıların en kötü durumu ise klonlanma olayıdır.Yani imei numaranız başkasının eline geçerse ve klonlanma işlemi yapılırsa cihazınız kapanabilir.
İmei Kodu Nasıl Öğrenilir?
İmei kodu yukarıda anlattığımız gibi önemli bir özelliktir yani cihazımızın TC numarası olarak adlandırabiliriz.Bu imei numarasını öğrenmek için ise telefondan *#06# tuşlarına basarak 15 haneli imei numaramızı öğrenebiliriz.
iOS (iPhone, 3G iPad): Ayarlar > Genel > Hakkında menüsünde.
Android: Ayarlar > Telefon hakkında menüsü altında.
Eski Sony ve Sony Ericsson’lar: “* Sağ * Sol Sol * Sol *”
Blackberry veya daha yeni Sony Ericsson’lar: Seçenekler > Durum altında.
ben biturlu googleye giremiyorum neden acaba
senide clonlamışlar yusuf