Hemoroit yani basurlu bir hastanın şikayetleri henüz çok fazla değilse ve hastalığı da başlangıç aşamasındaysa bu birinci ve ikinci aşamaya girer.
Uzman videosunu izleyin: Basur ameliyatı nasıl yapılır?
Birinci ve ikinci dereceki basurlar fitil, krem, tablet gibi ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavi sırasında ayrıca hastanın yaşama biçimine de dikkat etmesi gerekir.
Kremler
Kremlerin çoğu kortizon içeriyor. Hemoroidi iyileştirmese bile hastadaki ağrı, sızı, yanma gibi şikayetleri gideriyor. Ancak kremlerin 10 günden fazla kullanılmaması gerekiyor. Çok gerekli olursa 2 gün ara verdikten sonra bir 10 gün daha kullanılabiliyor.
Kremlerin uzun süreli kullanılmasının zararı derinin direncini azaltması ve derinin kendi kendini iyileştirme yeteneğini ortadan kaldırması.
İğne tedavisi
Hemoroitte skleroterapi olarak bilinen iğne tedavisi birinci ve ikinci derece hemoroitlerde ve sadece iç hemoroitlerde uygulanabilir.
Uzman videosunu izleyin: Hemoroidi olanlar nelere dikkat etmeli?
Lokal anestezi yöntemi ile gerçekleştirilen işlem, makatı görmeye yarayan anaskop yardımı ile hemoroit memelerine ulaşarak yapılıyor. Uygulamada iğne ile memelere damarları büzüştürücü bir madde tatbik edilir.
İğne sonrasında damarların büzüşmesi ile meme kaybolur. Bu sırada hasta hiçbir ağrı ya da sızı duymaz.
Bu işlem kesinlikle dış hemoroit hastalarına uygulanmaz.
Bağlama yöntemi
İkinci ve üçüncü aşamadaki özel durumlu hemoroit hastalarına bir bağlama yöntemi olan bandligasyon uygulanır.
Uygulamada, hemoroit memesinin boynuna bir milimetre çapında lastik bir halka takılır ve memenin zaman için kuruyup düşmesi sağlanır.
Bu işlemde ne lokal ne de genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Eğer lastik halka doğru yere takılmışsa bu tedavi yönteminde herhangi bir ağrı ya da sızı hissedilmez ve hasta aynı gün içinde taburcu edilebilir.
Dağlama yöntemi
Infraredkoagülasyon adındaki bu yöntem halk arasında lazer yöntemi olarak bilinir ancak lazer tedavisi ile ilgisi olan bir yöntem değildir.
Uzman videosunu izleyin: Hemoroit nasıl oluşur?
Kızılötesi ışıkla hemoroidi dağlama yöntemi olan infraredkoagülasyon ikinci derece hemoroit hastalarına uygulanabilir.
Bu yöntemde genel değil, lokal anestezi tavsiye edilir. İşlem sonrası hasta aynı gün içinde taburcu edilebilir.
Yapıştırma yöntemi
Tıptaki adı ligasüre yöntemi olan bu yöntem özellikle üçüncü ve dördüncü derecedeki hemoroitlerde kullanılıyor. Yöntem akademik çevrelerde kabul görmüş en yeni yöntemlerden biri.
Dokudaki lifleri düşük ısıda füzyon enerjisi kullanarak birbirine yapıştırılır. Ameliyat dikiş ve kansızdır. Ortalama girişim süresi 10 dakikanın altında olan ameliyatta lokal anestezi yeterli olsa da genel anestezi tavsiye ediliyor.
Uzman videosunu izleyin: Basur tedavisinde lazer nasıl kullanılır?
Bu yöntemin uygulandığı hasta ameliyattan bir gün sonra taburcu edilir.
Cerrahi yöntemler
Daha önce başarısız bir müdahale geçirmiş veya üçüncü ya da dördüncü derece hemoroit hastalarına uygulanan bu yöntemde hemoroidlere elektro kater, lazer gibi müdahalelerde bulunulur.
kaynak http://rehber.uzmantv.com/hemoroit-nasil-tedavi-edilir