Hasta tasima yöntemleri

0
960

Bir hastayi ya da yaraliyi güvenli biçimde tasimak için çesitli yöntemler vardir. Acil durumlarda hastanin sedyesiz olarak tasinmasi gerektiginde uygulanacak bazi yöntemler asagida anlatilmistir.

Besik yöntemi:
Zayif hastalari veya çocuklari tasimak için bir kolunuzu kalçanin altindan geçirip öteki kolunuzu bel üstünden sirta dogru kavrayarak kucaklayin. Kendinizi iyice tartip dengeledikten sonra yavas ve güvenli adimlarla yürüyün.

Sürükleme yöntemi:
Yarali ya da hasta ayaga kalkacak durumda degilse ve hemen bulundugu yerden uzaklastirilmasi gerekiyorsa, kollarini gögsünün üzerinden çapraz toplayin. Sonra hastanin basucunda çömelip ellerinizi omuzlarinin altindan geçirerek ve basini da kollayarak yerde geri geri çekin.

Omuzlama yöntemi:
Bilinci yerinde ve yürüyebilecek durumdaki hastayi ayaga kaldirin, Yaninda durarak sizden yana olan kolunu omzunuzun üzerinden boynunuza alip elini öteki elinizle tutun.Ters taraftaki kolunuzu da hastanin beline dolayarak ve agirligini bir ölçüde omuzlarina alarak birlikte yavas yavas yürüyün.

Sirt alma yöntemi:
Hasta agir degilse ve sarsilmasinin pek sakincasi yoksa öne geçip çömelerek iki kolunu boynunuzun iki yanindan tutup gögsünüzün önünde kavusturun, sonra ayaga kalkip, hasta sirtinizda oldugu halde yürüyün.

Dört el oturagi:
Bu yöntem, bilinci yerinde ve kollariyla tutunma yetenegi olan hastalar için iki kisiyle birlikte uygulanir. Hastayi tasiyacak kisiler yüzleri birbirlerine dönük karsilikli durur. Birbirlerinin bileklerini çapraz tutarak bir oturak olusturur. Hastaya sirtindan yaklasarak çömelinir ve hastanin bir kolunu tasiyicilardan birin, digerini ötekinin omzuna alarak tutunmasi saglanir. Sonra ayaga kalkarak hasta kenetlenmis ellerin üzerinde tasinir.

Iki el oturagi:
Hasta yarali veya bitkin durumda ise bu yöntem uygulanir. Tasiyicilar hastanin iki yanina çömelir. Birer kollarini hastanin kalçasiyla dizleri arasindan uzatarak birbirlerini bileklerinden sikica tutar ve hastanin buraya oturmasini saglarlar. Öteki kollarini da hastanin sirtindan uzatarak omzunu simsiki kavrar ve kalkip yavas yavas yürürler.

Itfaiyeci tasimasi:
Bu yöntem hastayi tasirken bir elin bosta kalmasi gerekiyorsa uygulanabilir. Çocuk ve zayif hastalar için çok uygundur.

Hasta kendi kendine ayaga kalkacak durumda degilse, hastayi yüzükoyun yatirip basucundan ayakta durun. Kollarinizi hastanin koltuk altlarindan geçirerek hastayi önce dizleri sonra ayaklari üzerinde kaldirin.

Sol elinizle hastanin sag bileginden tutun. Basiniz hastanin uzanan sag kolunun altina, omzunuz da karnin alt tarafina gelecek sekilde egilin ve yavasça omuzlarinizin üzerine düsmesini saglayin. Sag kolunuzu hastanin bacaklarinin arasina ya da bacaklarinin çevresine dolayin.

Hastanin agirligini sag omzunuza alarak ayaga kalkip vücudunu iki omzunuzun üzerine dogru çekin. Hastanin sag bilegini sag elinizle kavrayarak sol kolunuzu serbest birakin

Önceki İçerikÇağın Hastalığı Obezite
Sonraki İçerikİştahı Azaltmanın 10 Yolu
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz