Hanefi Mezhebinde Kamet Nasıl Getirilir?
İslam dininde, ibadete çağrılma olarak ezan bulunmaktadır. Namaza çağrıldığı zaman, Yüce Allah’ın şanına yakışır şekilde hazır olunmalı, abdest alınmalı ve namaza durulmalıdır. Nitekim, kutsal kitabımız olan Kuran-ı Kerim’de, ezan okunduğu zaman bunu alaya alan, önemsemeyen kişiler için, Maide süresinin 58. Ayetinde “Ve namaza çağırdığınız zaman, onu oyun ve alay konusu edindiler. Bu, onların akıl etmeyen bir kavim olmaları sebebiyledir.” Buyurulmuştur. Bu da, ezan okunduğu zaman, düzgün bir şekilde bireyin kulluğunu yapıp, abdestini alıp, kamet getirip namaza durmasının önemini göstermektedir.
Ezan okunduğu zaman namaza çağrılır, abdest alınır sonra kamet getirilir ve niyet edilip ezana durulur. Ezan, islam dinince çok önemlidir. Vacip bir dini vecibedir. Beş vakit farz namazlarında, ezanı ve kameti terk etmek mekruhtur. Farklı mezheplerde, kamet ve ezan hakkında farklı hükümler bulunmaktadır. Örneğin, İafii mezhebine göre art arda eski namazlarının kazasını kılacak kişiler, ilk namaz için ezan okumalı ondan sonrakiler için kamet getirmelidir.
Hanefi mezhebinde bir birey, kameti şu şekilde getirmelidir.
- Önce dört defa “Allâh-ü Ekber” denir. Bunun anlamı, Allah (C.C.) Büyüktür demektir.
- Dört defa Allâh-ü Ekber denildikten hemen sonra iki defa “Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah” denir. Bunun da anlamı Şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur demektir.
- Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah denildikten hemen sonrasında yine iki defa “Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah” denir. Burada, söylenen sözün anlamı şahitlik ederim ki Muhammed (s.a.v) Allah’ın elçisidir demektir.
- Sonrasında iki defa “Hayye ale’s-salâh” denir. Anlamı haydi namazadır.
- Hemen ardından iki kere “Hayye ale’l-felâh” denilir. Bunun da anlamı haydi kurtuluşadır.
- Sonrasında hemen iki kez Kad Kâmeti’s Salâh tır. Burada namaz başladı denilmektedir. Bunlardan sonra iki defa “Allâh-ü Ekber” denilir.
- Son olarak da bir defa “Lâ ilâhe İllAllah” denilir ve niyet edilip namaza durulur.
Kameti namazı tek başına kılıyorsanız siz getirirsiniz. Eğer bir hocanın arkasında namaza duruyorsanız müezzin kameti getirirken siz içinizden sessizce tekrar edersiniz. Ayrıca, Muhammeden Rasûlullah bölümünde Peygamer Efendimiz’e içinizden salat ve selam da getirmelisiniz.