Güneş Sistemi Nedir? Gezegenler ve Uyduları Nelerdir?

1
4806

Kütle çekim kanunu gereğince her gezegenin bir diğerine göre bir çekim kuvveti mevcuttur. Gezegenler, bu çekim kuvvetini, kütleleri ile orantılı olarak dağıtır. Böylelikle, kütlesi büyük olan bir gezegen, küçük olan diğerlerine göre daha büyük bir çekim kuvvetine sahiptir denilebilir. Güneş sisteminde, güneşin çekim kuvveti esastır. Gezegenler, güneşin çekim kuvveti ile birbirlerine belirli uzaklıkta denge kurarlar. Bu dengeyi oluşturan elemanlar, sadece gezegenlerden oluşmaz. Buna, uydular, kuyruklu yıldızlar da dahil olur. Farklı uzaklıklarda milyonlarca yıldızın, uydunun, gezegenin birbirine etkisi ile kurulan dengeli sisteme güneş sistemi adı verilir.

Güneş sisteminde gezegenler güneş etrafında ve kendi eksenleri etrafında dönerler. Bu da dengenin muhafaza edilmesi ile oluşan stabil denge durumundan kaynaklanır. Sistemin oluşumu ile ilgili bugün pek çok teori mevcuttur. Ancak geçerliliği en yüksek olan teori, 1796 yılında ortaya atılan Nebula teorisidir. Teoriye göre bugünkü güneş sistemi 4.6 milyar yıl önce çöken dev bulut molekülü ile beraber oluşmuştur.

Güneş sisteminin çapı yaklaşık 283.821.914.177.430 Km’dir. Yani 30 ışık yılı kadar büyük bir alanı ihtiva eder. Güneş sisteminde güneşe olan uzaklıklarına göre sıralı sekiz gezegen mevcuttur. Bunlar; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Bir de Plüton adında bir oluşum vardır. Geçmişte gezegen olarak anılsa da, Plüton 24 Ağustos 2006 yılında gezegenler listesinden çıkarılmıştır. Sebebi dış merkezli bir yörüngeye sahip olmasıdır.

Güneş sistemindeki gezegenlerin toplamda 166 uydusu mevcuttur. Dünyanın uydusu ise Ay’dır. Güneş sistemindeki gezegenler elips şeklinde bir geometriye sahiptir. Yani tam yuvarlak değillerdir. Dönüş hızları farklılık gösterir.

Sistemdeki en küçük gezegen Plüton’dur ve bu gezegen aynı zamanda güneşe en uzak gezegendir. Sistemdeki en büyük gezegen ise Jüpiter’dir.

Boyut olarak Dünya ve Venüs’ün boyutları hemen hemen birbirine yakın bir değerdedir. Güneş sistemindeki en fazla uyduya sahip gezegen Jüpiter’dir. Tam 12 uydusu mevcuttur. En az uyduya sahip olan gezegen ise Dünya’dır. Bunun dışında Mars ve Neptün’ün ikişer uydusu mevcuttur. Satürn’ün ise tam 10 uydusu bulunmaktadır.

Güneş sistemindeki gezegenlerin dönüş hızları, güneşten uzaklaştıkça azalır, güneşe yaklaştıkça artar.

Önceki İçerikMitoz Bölünme Nedir-Evreleri Nelerdir?
Sonraki İçerikİş Bankası İşcep Şifresi Nasıl Alınır?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz