Güneş Enerjisi Sistemi Kurma

0
2069

Güneş Enerjisi Sistemi Kurma

Elektriğe gelen zamlarla birlikte tüketiciler alternatif enerji kaynaklarına yönelmeye başladı. Bedava enerji üretebilecekleri iki temel alan bulunuyor. Bunlardan birisi, rüzgar diğeri ise güneş enerjisi. Rüzgar enerjisi, kurulumunda çok yüksek maliyet gerektirmesi ve rüzgarsız havalarda, motoru döndürecek güçte akımın sağlanmaması sebebiyle bireysel kullanım için pek tercih edilmiyor. Bu yüzden kullanıcılar, bireysel kullanımlarında güneş enerjisi ile elektrik üretimini tercih ediyor.
İlk çıkış noktalarında sadece yazlık yerlerde sıkça tercih edilen bir sistem olsa da, günümüzde gelinen noktada artık pek çok evin çatısında güneş enerjisi paratonerlerini görmemiz mümkün oldu.

Öncelikle güneş enerjisini kullanarak enerji üretecek bireyler, bir güneş paneli, akü, akü şarj regülatörü, evirici gibi gereçler gerekmektedir. Bunların sistemde neye yaradıklarından kısaca söz edecek olursak, güneş paneli güneşten gelen ultraviyole ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürecektir. Tabi 24 saat güneş ışığından istifade edemiyoruz, bazen güneş ışınları eğik açıyla geliyor, bazen az geliyor bazen de hiç gelmiyor. Böylesi durumlarda enerji ihtiyacımızı, önceden güneş paneli tarafından doldurulan aküden karşılıyoruz. Bazen güneş ışınları öylesine yoğun düşer ki, panelden gelen enerji seviyesi çok üst düzeylere çıkabilir. Böylesi durumlarda akünün karşılayabileceği akım değerinden fazlası ile zarar görmemesi için de akü şarj regülatörü gerekli olacaktır. Evirici, alternatif akımı doğru akıma dönüştürmek için gereklidir. Her sistemde gerekli olan bir şey değildir ancak, bazı sistemler için önemlidir.

Fotovoltaik (Solar) Paneller, asıl materyalimizdir. Güneş enerjisini bizlere elektrik enerjisi olarak aktarır. Bu panel, çatı gibi yükselti ve gölge görmeyen bir yere güneşin en fazla kaldığı tarafa doğru açı yapacak şekilde kurulur. Açı değeri, 5derece’den 20 dereceye kadar değişebilir. Maksimum değeri kendiniz hesaplamalsıınız. Panel bir çelik tablo üzerine oturtulabileceği gibi, köşebentler yardımıyla zemine tutturulabilir. Açı için, farklı boyutlarda eğimli köşebentler kullanılabilir. Ayrıca panelin güç verimi kış aylarında, soğuk zamanlarda, kapalı havalarda ve güneş ışığının düşük açıyla geldiği zamanlarda düşecektir. Bu göz önüne alınarak, ihtiyaç duyulan verimden biraz daha fazla verim sağlayan paneller tercih edilmelidir. Panelin bağlanacağı akü sistemi kabloları, uygunsuz hava şartlarından korunularak taşınmalıdır ve akü yağmur, nem gibi faktörlere maruz kalmayan bakımı kolay yapılabilinecek bir alanda muhafaza edilmelidir.

Önceki İçerikAkü’sü Biten Araba Nasıl Çalıştırılır
Sonraki İçerikCounter Strike Global Offensive Sistem Gereksinimleri
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz