Goac virüsü nasıl temizlenir?
Bir çeşit yönlendirme zafiyetine sebebiyet veren Goac virüsü, farklı tarayıcıların yönetici tarafından bağlanılmak istenen bir link yerine, kendi reklam şablonlarını içeren ikincil linke yönelime sebebiyet verir. Daha anlaşılır bir dille ifade etmek gerekirse, bir bilgisayara Goac virüsü bulaştı diyelim, siz de bu bilgisayar sahibisiniz. Gitmek istediğiniz internet adresini Chrome tarayıcınıza yazdınız ancak bu site yerine screenaddict.thewhizproducts.com tarzı, uzantısı bol bir linke yönleniyorsanız, bilgisayarınızda büyük ihtimal Goac virüsü var demektir.
Gerçekte Goac virüsü olarak adlandırılan yönlendirme şablonu aslında bir virüs olarak algılanmaz. Bu yüzden virüs koruma programları ne yazık ki bu uygulamayı fark edemez ve temizleyemez. Peki, bu virüsten kurtulmak için ne yapılması gerekli?
Bir kere tarıyıcınızın istediğiniz kadar uzantısını silin, sorundan kurtulamazsınız. Çünkü yazılım ADSL modeminize girmiştir. Goac bulaşan bir bilgisayarda dikkat edilirse, bu bilgisayarın bağlandığı ADSL modeme bağlanan tüm bilgisayarlarda aynı tip Goac yönlendirmeleri gözlemlenmektedir. Bu da akıllara yazılımın modeme işlendiğini getirir. Bir modeme Goac bulaştıysa, bu modeme ister kablolu yollarla bağlanan ister Wi-Fi ile bağlanan tüm bilgisayar, cep telefonlarında Goach’ın önerdiği sitelere yönlendirilme gözlemlenir.
Eski tip TP-Link marka ve bunun gibi eski modellere hitap eden modem markalarında mevcut olan bir güvenlik açığından yararlanan bazı yazılımcılar tarafından geliştirilmiş bir virüstür Goac. Bu tür eski tip modemlerde bulunan açığı kapatmak ne yazık ki mümkün değildir. Sorun ile baş etmenin tek yolu ise mevcut olan modeminizi değiştirmekten geçiyor. Goac’dan kurtulmanın başka hiçbir yolu yok. Yeni ADSL modemlerinde buna benzer bir güvenlik açığı mevcut değildir. Her bütçeye uygun bir modem vardır. Aşağıdaki görselde Goac açığı bulunan modemlerin isim-marka bilgileri yer almaktadır.
Bunlara ek olarak, daha pek çok eski tip modemde bu açık mevcuttur. Bir modem almadan önce satıcınıza Goac virüsü açığı bulunup, bulunmadığını sorun.
Her yönlendirme Goac değildir. Bazıları tarayıcınıza yüklediğiniz birtakım uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Bunlarda ilgili uygulamanın kaldırılmasından sonra ortadan kalkarlar. Bazen de tarayıcı uzantısına kendilerini gizlerler. Bunun için, tarayıcınızı sağ tıklayıp, özellikler diyip, adres kısmında tarayiciadi.exe’den sonra gelen ne varsa silmeniz gerekmektedir.