Geniş Açı Lens Nedir?
Standart bir fotoğrafçı, bu alanda ilk adımlarını atmaya başladığında kit lens olarak bilinen, normal yakınlaştırmaya sahip lensleri kullanırlar. Bunların kullanımı hem kolay hem de, başlangıç seviyesindeki fotoğrafçılar için ideal özelliklere sahiptir. Ancak, biraz profesyonelleşmeye başladığında, artık çekimleri daha uzak konumdaki nesnelere, daha farklı çekim açılarına yönelir. Bu da, kullandığı standart zoom lensin ihtiyaçlarına cevap verememesine neden olur. İşte tam da bu noktada fotoğrafçının imdadına geniş açılı lensler yetişir.
Wide-angle olarak bilinen geniş açılı lensler, normal piyasada bulunan zoom özelliği gelişmiş standart lenslere göre, objeleri çok daha geniş bir açı ile tek bir hacme sığdırabilen lenslerdir. Odak uzunlukları daha kısadır. Standart kare lenslerin 35mm’lik dijital SLR özellikte fotoğraf makineleri ile karşılaştırıldıklarında odak uzaklığı 24mm-35mm’e kadar değişiklik gösteren özellikleri karşımıza çıkar. Odak uzaklığı APS-c formatı ile veya çarpanlarında Nikon marka fotoğraf makineleri için, odak 15mm’e kadar düşebilmektedir. Ancak, düşen bu odak uzaklığı, geniş açılı lenslerde, büyük hacimde görüş alanı ile karşılanmaktadır. Zaten görüş çapı ile kıyaslandığında böyle bir odak düşüşünün yaşanması gayet normaldir. Şöyle izah edelim, bir fotoğraf makinesi 150m3’lük bir alanı tek seferde gösterebilirken, diğeri bunun 10’da biri yani 15m3’lük bir alana hitap ediyor. Daha küçük hacmi tarayan, ışık düşümü hesaba katıldığında, daha uzun mesafeyi taraması beklenmez mi? İşte, geniş açılıların, yüksek hacimlerde alanı gösteren yapısı bize, kısa odak uzunluğu olarak yansıyor.
Geniş Açı Lens Nerelerde Kullanılır?
Bu alandaki lensler en yaygın olarak doğa fotoğrafçılığında kullanılır. Doğal bir alan, en geniş çapı ile objektiflere yansır. Fotoğraf çekiminde, objektiften kareye indirgenir. Sonuçta, doğal alanın büyük bir hacmi çektiğiniz fotoğrafı doldurur. Standart lenslerin aksine, dört ağacı, iki iki çekmek yerine geniş açılı bir lensle, dört ağacı tek bir kareye sığdırabilirsiniz. Bu da manzara fotoğrafçılarına büyük avantaj sağlar. İç mekan fotoğrafçıları da yine ağırlıklı olarak geniş açı lensleri tercih eder. Mekanın tüm obje ve figürleri tek bir karede toplanması, geniş açılı bir lens ile mümkündür. Standart lenslerde bu işlem için, üç, dört fotoğraf karesini birleştirip bir adet profil elde ederken, geniş açılı lenste tek bir karede o profili elde etmeniz mümkün hale gelir.