Gastrit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Dengesiz beslenme ya da bazı gıdaların normalden fazla tüketilmesi gibi durumlarda midenin düzeninin alt üst olması şeklinde de tanımlanan bir hastalıktır. Devamlı karın ağrısı ile baş başa kaldıysanız, midenizde devamlı bir yanma hali seziyorsanız mideniz için çanlar çalıyor demektir. Peki neyden kaynaklanır, en çok tetikleyen içecekler nelerdir buyurun bunlara göz atalım.
Gastrit adı verilen bu olay midenin iltihaplanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Midede bulunan asitin fazla olması sonucunda mide kendi içerisinde zararlı tabaka oluşturup gastriti meydana getirmektedir. Bu durum daha çok yetişkin insanların sıklıkla karşılaştığı bir durum haline gelmektedir. Diğer hastalıklar ile karşılaştıracak olursak ta daha yüzeysel bir etki alanına sahiptir. Çünkü bu durum sadece bir başlangıç olabilir ve daha ileri boyutlara taşınabilir. Bu iltihap daha da ilerler ve önlem alınmaz ise ülser dediğimiz başka bir hastalığa dönüşebilmektedir.
Gastrit hastalığının araştırmalarında Kronik pylori adı verilmiş olan bir enfeksiyon hastalığının en büyük etkenlerinden biri olarak bilinmektedir. Dünya genelinde yapılan araştırmalar neticesinde daha çok gelişmekte olan ülkelerde görüldüğü belirtilmektedir. Tahminlere göre de bu bakterinin çocukluk yaşlarda vücuda girebileceği ve burada gizlenerek seneler boyunca pasif olarak kalabileceği ve ileriye dönük kendisini aktif edebileceği üzerine bu hastalıkların baş göstermesi durumu düşünülmektedir.
Her mide hastalığında olduğu gibi bunda da dengesiz beslenme ve vücuda kesin olarak zarar verdiği bilinen bazı içeceklerin aşırı tüketiminden kaynaklandığı görülmektedir. Bunların başında da alkol ve sigara yer almaktadır. Özellikle de sigara içenlerde bu durum bir hayli fazla olarak gözlemlenmiştir. Çünkü sigara içen kişilerde asit üretimi daha fazla olmaktadır. Bunun nedeni olarak ta sigara yanında tüketilen içecekler olarak gösterilmiştir.