Bildiğiniz gibi son zamanlarda en çok yaşanan olayların başında internet güvenliği yani çalınan şifreler ve hesaplar yer almaktadır.Tabi kullandığınız hesap sizin için önemliyse fazlasıyla önemli bir konu olarak söylenebilir.Bu gibi durumlar için ise güvenliğinizi sağlamanız gerekmektedir.Sadece facebook değil diğer şifre ile giriş yaptığınız her sistem için geçerli bir durumdur.Peki bu güvenlik için neler yapılabilir ve nelere dikkat edilmelidir.
1-Benzersiz, güçlü bir şifre seçin
2-Tıklanmaması gereken linkler
3-Sahte hesaplar ve uygulamalar
4-Gelen arkadaşlık istekleri
5-Günceler yazılımlar
Hesabınızı güvende tutmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
- Benzersiz, güçlü bir şifre seçin. En az 6 karakter uzunluğunda, sayılar, harfler ve noktalama işaretlerinden oluşan bir şifre seçin ve bu şifreyi başka hiçbir hesabınızda kullanmayın. Hesabınız için benzersiz şifreler oluşturmak ve hatırlamak amacıyla LastPass,KeePass veya 1Password (İngilizce sitelerdir) gibi şifre koruma uygulamalarını kullanabilirsiniz. Şifrenizi nasıl değiştireceğinizi öğrenin.
- Tıklamadan önce düşünün. Arkadaşlarınızdan veya tanıdığınız bir şirketten gönderilmiş olsa bile, asla şüpheli bağlantılara tıklamayın. Buna Facebook’ta (örn. bir sohbette veya haberde) ve e-postalarda gönderilen bağlantılar dahildir. Arkadaşlarınız spam bağlantıya tıkladığında söz konusu spam’i yanlışlıkla size gönderebilir veya sizi spam gönderide etiketleyebilir. Facebook’ta şüpheli bir şeyler görürseniz, şikayet edin. Ayrıca ne olduğundan emin olmadığınız şeyleri (ör. bir .exe dosyası) indirmemelisiniz. Şüpheli e-postaları tanıma hakkında daha fazla bilgi alın.
- Sahte hesaplar ve uygulamalara/oyunlara karşı dikkatli olun. Gerçek olamayacak kadar iyi tekliflerin tanıtımını yapan Sayfalara şüpheyle yaklaşın. Emin olmadığınız durumlarda, Sayfanın doğrulanmış olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca yeni uygulama veya oyunlar yüklerken de dikkatli olun. Sahtekarlar Facebook hesabınıza erişim izni almak için bazenkötü niyetli uygulamalar ve oyunlar kullanır.
- Tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini kabul etmeyin. Sahtekarlar bazen insanlarla arkadaş olmak için sahte hesaplar oluşturur. Bir sahtekarın arkadaşlık isteğini kabul ettiğinizde, Zaman Tünelinizde spam paylaşmasına, sizi gönderilerde etiketlemesine ve kötü niyetli mesajlar göndermesine izin vermiş olursunuz. Sahtekarlar listenizdeki gerçek arkadaşlarınıza da hedef alabilir.
- Giriş bilgilerinizi (ör. e-posta ve şifre) asla bir başkasına vermeyin. Bazen kişiler veya sayfalar, kendileriyle giriş bilgilerinizi paylaştığınızda size bir şeyler vermeyi (ör. ücretsiz poker fişleri) vaat edebilir. Facebook Hak ve Sorumluluklar Bildirimi’ni ihlal eden bu tür teklifleri sadece sanal suçlular sunar. Şifrenizi Facebook giriş sayfası dışında (ör. hesap ayarlarınızda değişiklik yaparken) tekrar girmeniz istenirse, sayfanın internet adresinde (URL’de) hala facebook.com/ yazdığından emin olun.
- www.facebook.com adresinden giriş yapın. Bazen sahtekarlar e-postanızı ve şifrenizi girmeniz umuduyla Facebook’un giriş sayfasına benzeyen sahte sayfalar açar. Giriş bilgilerinizi girmeden önce sayfanın URL’sini kontrol ettiğinizden emin olun. Şüphe duyduğunuzda, gerçek Facebook sitesine dönmek için tarayıcınıza facebook.comyazmanız yeterlidir. Şifre tuzakları hakkında daha fazla bilgi alın.
- Tarayıcınızı güncelleyin. İnternet tarayıcılarının en yeni sürümleri, güvenlik korumaları içerir. Örneğin, şifre tuzağı olduğundan şüphelenilen bir siteye gitmek üzereyseniz sizi uyarabilirler. Facebook şu tarayıcıları desteklemektedir: