En Tehlikeli Kimsallar
Günlük olarak tükettiğimiz çoğu gıdada, içtiğimiz içeceklerde hatta kullandığımız malzemelerde bile kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu kimyasal maddelerin bazıları hayatımızı kolaylaştırıp vücuda katkı sağlarken bazıları ise oldukça tehlikeli ve zararlı maddelerdir. Tehlikeli diyebileceğimiz kimyasalların ölüme kadar götürebildiği bilinen bir gerçektir. Bu kimyasallar arasında en tehlikelileri “Tehlikeli kimyasallar listesi” adlı liste altında toplanmıştır.
- Dimetil Kadmiyum: Dimetil civadır. Kadmiyum ise bilinen en tehlikeli maddedir. Dimetil kadmiyum insanlar arasında bilinen en tehlikeli kimyasal maddedir. Ağız yoluyla alındığında kan akışını durdurur ve organları parçalarına ayırır. Bir mucize ile bugüne kadar bu kimyasala maruz kalıp da hayatta kalmayı başaran tek bir kişi vardır. Fakat bu kişinin hayatta kalması tehlikenin azaldığının göstergesi değildir. Birçok bilim insanı bu maddeyle çalışmayı reddetmiştir. Bu madde uçucu, kalıcı, kansere neden olan ve patlayıcı özelliğe sahiptir.
- Klor Triflorür: Bu kimyasal 2. Dünya Savaşında Naziler tarafından keşfedildi. Düşmanların sığınaklarını eritmek için kullandıkları bu madde oldukça tehlikeli bir maddedir. Hemen hemen her şeyle temasa girdiği anda patlama özelliğine sahiptir.
- Azidoazide Azide: 14 farlı molekülün birbirine gevşek şekilde bağlanmasıyla oluşan bu kimyasal maddeler, anında patlama özelliğine sahiptir. Ayrıca insanlar arasında bilinen en tehlikeli maddeler arasında yer almaktadır. Azidoazide Azide, en ufak sürtünmede hatta ışığa maruz kaldığında bile patlayabilir.
- Floroantimonik Asit: En güçlü çeşidi süperasiddir. İki asidin karıştırılmasıyla oluşan bu madde insanlar arasında bilinen çok tehlikeli kimyalsallardandır. Superasid’in bazı özellikleri şu şekildedir:
- Suyla temas ettiğinde hızla bir patlayıcıya dönüşmesi mümkündür. Bu nedenle su çözeltilerinde değil de sadece hidroflorik asit çözeltilerinde kullanılır.
- Çok zehirli buhar üretimi yapabilir. Buharlaştığında hidroflorik asit meydana getirir.
- Floroantimonik asit, sülfürik asitten daha güçlüdür.
- Dimetil Merkür: Dimetil Civa, iki metil grubuna bağlı cıva maddelerinin birleşimiyle oluşur. Bilinen tehlikeli maddeler arasında yer alır. Bu maddeler tek başlarına zararsızdır. Vücut ile tema haline geçtiklerinde herhangi bir organele bağlanamaz. Fakat birleşimleriyle çok zararlı bir hal alabilirler. 1996 yılında bu madde ile temasa geçen bir bilim adamında bir süre sonra konuşma bozukluğu, düşünme ve yorulma gibi etkileri görüldü. Daha sonra komaya giren bilim adamı 5 yıl sonra hayatını kaybetti.
- Tiyoaseton: Bu madde zehirli değildir. Aşındırıcı ve zararlı da değildir. Bu maddenin tehlikeli olmasının nedeni korkutucu bir kokusunun olmasıdır. Bu maddeyi koklayan kişi bir süre sonra kusmaya hatta kaçmaya başlıyor. 1881’de bir grup bilim insanı tarafından keşfedilen bu madde yarım kilometre ötedeki insanlarım bile korkup kusmaya başlamasına neden olmuştur. Bu madde öldürmez fakat ölmeyi istemenize neden olabilir.
- Potasyum Siyanür: Bu madde intihar etmek isteyenler tarafından kullanılır. Vücuttaki ATP üretimi için gerekli bir enzimi etkisiz hale getirir. Bu kimyasal maddeyi kullanan kişi birkaç dakika bilinçsiz kalır. Ardından ise beyin ölümü gerçekleşir.
- Batrakhotoxin: Güney Amerika’da bazı kurbağaların derilerinde rastlanan bu madde bilinen en etkili zehirlerden biridir. 1 kilogram için 2 mikrogram kullanılması sonucu ölüme deneden olur. İnsanı önce felç bırakır ve sonrasında ölüme götürür.
- 2, 3, 7, 8 – Tetraklorodibenzo – p – Dioksin: Bu madde vücudun en yağlı kısımlarının çalışmasını durdurarak ölüme sebep olur. Dioksin yağda çözünebilen bir madde olduğu için, karaciğer, dalak, bağırsak gibi kısımlara zarar verir. Nasıl çalıştığı ise henüz bilinmemektedir.
- Etilen Glikol: Bu madde garajınızda bir yerlerde muhtemelen vardır. Çünkü bu madde otomobillerde soğutucu olarak kullanılan antifrizdir. Aynı zamanda tehlikeli bir zehirdir. Hücreleri öldürerek ölüme sebep olur.