Pardus Nedir?
Pardus, TÜBİTAK – BİLGEM (Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi) tarafından başlatılan ve devam ettirilmekte olan bir işletim sistemi geliştirme projesidir.
Pardus projesi, özgür yazılım yaklaşım ve yöntemlerini kullanarak, öncelikle kurumsal kullanıcılar için rekabetçi ve yenilikçi bir Linux dağıtımı geliştirmeyi ve bu dağıtım üzerinde kurumsal pazar için ürün ve çözümleri doğrudan ya da Türkiye özgür yazılım ekosistemi eliyle üretmeyi hedefler.
Pardus adı, Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana’dan gelmektedir.
Pardus’un ilk sürümü, 26 Aralık 2005’te yayımlanmıştır. Pardus, kullanıcılarına İnternet’te gezinme, e-posta okuma, güvenli iletişim sağlama, bilgisayarın çoklu ortam özelliklerini kullanma, müzik dinleme ve film izleme gibi olanakların hepsini sağlar. Pardus Projesi, 2009 yılına kadar BİLGEM’in özkaynakları ile finanse edilmiş ve ilk defa 2009 yılında milli bütçeden 3 yıl süreyle kullanılacak kaynak ayrılmıştır.
Pardus, Türkiye’de yaklaşık 200-250 bin kişi tarafından kullanılmaktadır.
Bilgisayarınıza Pardus kurmak için İnternet’ten indirdiğiniz bir kalıp dosyasını DVD’ye basarak kurulum medyası oluşturabilirsiniz. Kalıp dosyasını hemen sağ tarafta görebileceğiniz İndir tuşuna basarak edinebilirsiniz.
Tüm platformlarda popüler DVD yazıcı programlar kalıp yazma özelliğini destekler. Kalıp dosyasının DVD içine yazılmaması, Kalıp Bastırma işleminin yapılması gereklidir.
Windows ortamında bu işlemi yapmak için gerekli işlem ve uygulamalarla ilgili bilgiyi Pardus-Wiki sayfasında bulabilirsiniz.
Kurulum medyanız hazır olduğunda, bilgisayarınızı USB’den açılacak (boot) şekilde ayarlayıp (BIOS ayarlamak gerekli olabilir) başlatmalısınız. Aşağıda resmi görülen önyükleme aracı karşınıza çıkarak, Pardus’un özgün kurulum sihirbazı YALI’nın hangi şekilde başlatılacağına dair soru sorar. Örneğin hangi dilde kurulum yapılacağını… Sonrasını alttaki resimler arasında gezinerek görebilirsiniz.
Pardus’u yüklemek için Genel Kamu Lisansı’nı ve diğer özgür yazılım lisanslarını onaylamalısınız. Lisans metinlerine bu pencereden ulaşabilirsiniz.