Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru
Dünyada bazısı volkanik faaliyetler sonucu ortaya çıkmış, bazısı kıtaların tektonik hareketleri sonucu ortaya çıkmış bazısı da insanların elmas, altın gibi maden ocaklarını kazmaları sonucu ortaya çıkmış binlerce farklı genişlik ve derinlikte çukur var. Peki, bu çukurlar arasında en derin olanı sizce hangisi hiç düşündünüz mü?
Dünyanın en derin çukuru, Büyük Okyanus’ta bulunan Guam adasının güney batısına konumlanmış Mariana Çukuru’dur. Bu çukur, Japonya ile Endonezya ülkelerinin tam ortasında yer almaktadır. Bugün bilinen derinliği 10.994 metredir. Uzunluğu ise tamı tamına 2.542 kilometredir. Kuyunun genişliği de akıllara durgunluk verecek türde, tam 69 kilometre.
Mariana Çukuru, tektonik bir hareket sonucu ortaya çıkmıştır. Pasifik Plaka ile Mariana Plakasının çarpışması ile meydana gelmiş bu doğa harikası, uçakla giderken üzerinden geçenlerin baktığında bile akıllara durgunluk verecek kadar büyüktür.
Mariana Çukuru’nun derinliğini kafanızda canlandırabilmeniz için şöyle anlatalım. Çukurun üzerindeki sudan bir kilogram kütleli metali bıraksanız, bu metin çukurun tabanına ulaşması tam bir saat sürer. İçeri deniz suyu ile dolu olan bu çukurun, tabanındaki basınç yeryüzündeki normal bir basınç noktasının yaklaşık olarak 1000 katıdır. Bu sayı için bir insanı dümdüz etmeye yetecek kadar yüksek bir basınç denilebilir.
Bu denli derin ve yüksek basınç ihtiva etmesine rağmen çukurda hayat belirtileri mevcuttur. Günümüzde yapılan araştırmalar, Mariana Çukuru’ndaki bu yüksek basınca dayanabilen birtakım yengeç ve balık türlerine rastlanılmıştır. Ayrıca çukurda yaşayan pek çok farklı mikroorganizmada bulunmaktadır.
Mariana Çukuru’ndaki hayat döngüsü ise hayret vericidir. 300 derecelere kadar ulaşan volkanik püskürmelerden çıkan sülfürü kullanarak beslenen bakteriler, çukurdaki besin zincirinin temelini oluşturmaktadır. Çukur hakkındaki bir başka ilginçlik ise, burada yaşayan balıklar yüz yaşına ulaşabilmektedir. Dünyanın ilk dönemlerinden olan prehistorik dönemlerden bu yana aynı kalan bazı canlıların burada yaşadığı düşünülmektedir.
Mariana Çukuru’nun bugüne kadar en derin noktası olarak bilinen 11.521 metre derinliğine kadar inilebilinmiştir. Teğmen Donald Walsh’in bu derinliğe 23 Ocak 1960 yılında inmiştir. Ancak 1995 yılında çukurun 10.961 metre derinliğe sahip olduğu ortaya çıkmıştır.