Gerçekte doğru kavramı kişiden kişiye farklılıklar gösterse de, toplum tarafından takdir gören, belirli bir saygınlığı olan ve onurlu kişiler doğru adı altında nitelendirilebilir. İslam dininde doğru kavramı, toplumda doğru kabul edilen kavram ile aynıdır. Hatta bunu kapsadığını bile söyleyebiliriz. Bu yüzden iki aynı kapıya çıkan doğru kavramını tek başlık altında ele alıyoruz. Özellikle ebeveynlerin bu yazıyı okumasını öneririz.
İslam Dininde Doğru Bir Arkadaş Seçimi
Doğruya yakınlık kavramı burada ön plandadır. Peygamberler hariç hiç kimse yüzde yüz doğru olamaz. Ancak çevrenizde tanıştığınız bireylerin, sizin için en azından doğruya yakın bireyler olduğuna kanat getirmenizin yolları mevcut.
Yalan en önemli kavramdır. Bir bireyin, dürüstlüğü ne kadar yüksekse o kişi için o kadar doğru bir insan denilebilir. Zaten, doğru ve dürüstlük kavramları birbirini örten kavramlardır. Bu yüzden çevrenizdeki kişilerin yalanlarını yakalamamanız önemlidir. Yalanını yakaladığınız bir kişi bunu telafi ediyor, doğrusunu söyleyip, özür beyan ediyorsa ne ala! Ancak söylemediği gibi yalanlarına yeni yalanlar ilave ediyor, sık sık sizi kandırma yollarına gidiyorsa, bu kişiden birkaç adım uzak durmanız gerekmektedir.
İkinci olarak çevresi ile tutumunu ele alabiliriz. Bir birey, anne babasına karşı nasıl davranıyorsa, arkadaşları ile ilişkilerinde ne tarz bir tutum sergiliyorsa bu gibi gözlemler o kişinin doğruluğu hakkında bilgi verir bize. Örnek verecek olursak, anne babasına karşı saygısız biri, onu doğuran bu yaşa getiren kişilere bu tutumu sergileme cüretini gösteriyorsa, size karşı saygılı olması beklenemez. Ya da sürekli çevresindeki kişileri alaya alıp, kendisini ön planda tutmaya çalışan biri bir gün sizi de başkalarının yanında aşağılamaktan çekinmez. Yani çevresine karşı kötü tutumlar içerisindeki bir kişi doğru kavramında nitelendirilemez. Arkadaş seçiminde buna da dikkat etmelisiniz.
Alışkanlıklar, son aşamada karşımıza çıkar. Alkol, sigara, uyuşturucu gibi madde bağımlısı kişiler, yalnız kalmamak için çevrelerine de bu maddeleri denettirmeye, bağımlı yapmaya çalışabilir. Bu yüzden bu kişilerden uzak durmalı, imkanınız varsa onların bu kötü alışkanlıklarından kurtarmaya çalışmanızı önerebiliriz. Ancak bir süre sonra bireylerin başlangıçta olmadığı alışkanlıkları sonradan edindikleri gerçeğini de göz ardı etmemek gerekir. Çok yakın arkadaşınız dahi olsa, size zararlı maddeleri sunan kişiler sizin ne kadar iyiliğinizi istiyor olabilir ki? Yani sizin için ne denli doğru arkadaş olabilir ki? Arkadaş seçiminde bu kişilerden de uzak durmanızı öneriyoruz.
Toplumda Doğru
Başarı dini bir başlık altında nitelendiremeyeceğimiz bir kavram, çünkü biraz çıkara dayanan bir doğru yaklaşımı burada bizi karşılıyor. Sosyal çevrede başarı her kademede ihtiyaç duyulan bir olgudur. Sınıfınızdaki dersleri en iyi olan çocuk, iş yerinizdeki en üst kademedeki adam, oynadığınız sporda sizin üst sıranızda yer alan kişi, sizin için daha başarılıdır ve sizin ondan yararlanabileceğiniz pek çok noktayı içermektedir. Yani, bu birey sizin başarıya giden yolda kullanacağınız bir doğrudur. Her ne kadar menfaate dayalı olması sebebiyle, doğru ama etik değil ikilemini bize yaşatsa da, sosyal çevre bizi başarıya ulaştıran kişileri de doğru kabul eder. Bu yüzden, karşınızdaki kişi ne kadar sizin anlaşabileceğiniz arkadaş profilinin dışında kalsa da, menfaatleriniz doğrultusunda o kişi ile arkadaşlık kurabilirsiniz. Üniversite öğrencileri bu durumu daha iyi kanıksamıştır. Normal hayatta yüzlerine bakmayacağı kişilerden, not istemek için medet umar, onlarla yakın dostluklar kurarlar. Çünkü bu bireyler o kişiler için doğru bireylerdir. Gelecekte hayatlarında elde edecekleri başarıya ışık tutan gece lambalarıdır adeta. Bu sebeptendir ki, sosyal çevrede doğruluk kavramı başarılı bireyler ile de genişletilmiştir.