Dizel Motorlar Nasıl Çalışır?

0
927

Dizel Motoru Nasıl Çalışır?
Benzinli motorlardan 16 yıl sonra keşfedilen bir motor türüdür. Çoğu noktası benzinli motor ile aynı olmasına rağmen tek farkının piston içerisinde sıkıştırılan yakıt + hava değil sadece hava olmasıdır. Silindirin içerisine hapsedilen hava belli bir süre sonra belli bir sıcaklık ve basınca sahip olur. Bu limitlere ulaşıldığında ise enjektörlerden buraya yakıt püskürtülür. Sıkışan hava yakıt ile bir patlama gerçekleştirir. Bundan kaynaklı olarak piston aşağıya doğru itilir. Bu şekilde bir çalışma prensibi vardır dizel motorların ve benzinli motorlarla farkı sadece budur. Tabii bu durumun belli başlı avantajları ve de dezavantajları bulunmaktadır.

Dizel motorlarda hava sıkıştırılarak içerisine yakıt enjekte edilmesi, motorun daha pürüzsüz çalışmasına sebep olmaktadır. Bu bir avantajdır. Hatta benzinli motorlardaki motor gücü verimliliği %20’lerde iken bu durum dizel motorlarda %40 civarlarına ulaşmaktadır. Bu nedenle normal benzinli motorlara göre aynı yakıt miktarıyla daha fazla enerji ortaya çıkmasına sebep olur. Bu da gideceğiniz yolu arttırır. Burada yanma kuvvetli gerçekleştiğinden tork yani çekiş gücü daha fazladır. Ve ara hızlanmaları çabuk olur.

Dizel motorların avantajının getirdiği bir de dezavantajları vardır. Bunlardan biri de yüksek devir yapamamalarıdır. Benzinli motorlarda devir sayısı 6000’lere çıkabildiği gibi dizel motorlarda bu limit 4000’ler civarındadır. Bunun nedeni ise dizel motorların sisteminden kaynaklı olarak daha güçlü ve dayanıklı bir motor bloğuna ve dayanıklı piston, silindirlere ihtiyacı olmasındandır. Dayanıklı parçalar demek ise normale göre daha ağır yapılar demek. Yani ağır metaller. Bu yüzden aynı zamanda parçaların maliyetleri de artmaktadır. Bunun yanı sıra sık aralıklarla bakımlarının yapılması da gereklidir. İşte bu yüzden otobüs kamyon gibi ağır yük taşıyanlarda dizel daha çok kullanılır. Hız ve güç ihtiyacı olan ufak arabalar ise benzinli motora ihtiyaç duyar.

Önceki İçerikBenzinli Motor Nasıl Çalışır
Sonraki İçerikMısır Vizesi Nasıl Alınır
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz