Disk Fren Nasıl Çalışır

0
791

Disk Fren Nasıl Çalışır?
Araçların en çok gerekli olan özelliklerinden biri de fren sistemleridir. Bu sistemler her ne kadar sağlam olursa araçlar da sizin için o kadar güvenli hale gelir. Fren sistemleri siz fren pedalına bastığınız andan itibaren kanallar aracılığı ile hidrolik sıvının yer değiştirmesini sağlarsınız. Bu sıvının gücü sizin bastığınız pedalın 1000 katına kadar etkilidir.

Frenler önceleri arabaların 2 tekerleğine uygulanırdı. Ancak yakın zamanlardan itibaren bu durum 4 tekerleğe de uygulanmaya başladı. Şöyle bir örnek verelim; bir araç içerisindeyken frene basıldığında sizin de öne doğru eğilime başladığınızı görürsünüz. Yani ağırlık merkezi ön tarafa doğru kaymaya başlar. Bu nedenle ön fren sisteminin önemi daha büyüktür. Ön taraftan yapacağınız bir baskılama kuvveti ve bunun 2 tekerlek ile sınırlı kalmayıp 4 tekerleğe uygulanması, aynı anda yüksek bir güç ile kısa zamanda etkiyen bir sonuç ile karşılaşacağınızın işaretçisidir.

Disk fren sistemleri 5 farklı aparattan oluşmaktadır. Bunlar piston, balata, kaliper, disk ve bağlantı noktalarıdır. Biz araç içerisinde bir durumdan ötürü frene bastığımızda pistona yakın bir borudan içeriye hidrolik yağ itilmeye başlar. Fizik kurallarından da faydalanacağımız gibi, sıvıların sıkıştırılamaz olduğunu düşünürsek bulundukları alanın her yanına aynı anda iletilmesi ve aynı basıncı uygulaması da kaçınılmaz olacaktır. Sizin burada pedala yapacağınız 1 kg’lık basıncın 1 tona kadar çıkacağından ve aynı zamanda basıncın eşit dağılması sayesinde bu yağ pistonlara yüklü bir kuvvet uygulayacaktır. Pistonun uç kısmında ve diskin arka tarafında bulunan balatalar ise diski mengene gibi sıkacak ve durmaya zorlayacaktır. Aynı zamanda mükemmel bir ısı enerjisi ortaya çıkacaktır. Çünkü bu durum kinetik enerjisi ısı enerjisine çevirmek için ara rol oynamaktadır.

Önceki İçerikInterrail Nedir, Nasıl Yapılır
Sonraki İçerikDiferansiyel Nasıl Çalışır
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz