Demokrasi Nedir?
Demokrasi, halkın yönetimi ve devletin yapısını kendi iradesi doğrultusunda eşit haklarla şekillendirebilme biçimi olarak adlandırılır. Demokrasilerde, yönetim biçimi devlettir. Ancak, pek çok kuruluş, kurum veya topluluk günümüzde demokrasi ile yönetilmektedir.
Demokrasinin modern anlamda pek çok tanımı vardır. Günümüzde demokrasiye getirilen tanımlar arasındaki farklılık, farklı sosyal çevrelerden çıkmış olmasından kaynaklanır. Ancak kökende pek çoğunda ortak olarak, çoğunluğu sağlayan yönetimi, varoşun yönetimi, eşitsizlik gibi problemleri ortadan kaldırmak, bu sorunları mercek altına almak gibi gayeler güden yönetimi, fırsatlara eşit bir şekilde yaklaşan yönetim şekillerini ele almaktadır.
Dünyanın hemen her ülkesinde demokrasi denildiğinde akla araçları da beraber gelmektedir. Bugün, demokrasinin bağlı olduğu araçlar şöyledir:
Demokrasinin Araçları
- Parlamento: Farklı ülkelerin parlamento şekilleri farklılık gösterse de, genel bir tanım olarak halkın seçtiği temsilcileri oluşturmaktadır. Parlamento da kendi içerisinde üç farklı gruba ayrılmaktadır. Tek meclisli parlamento, iki meclisli parlamento ve başkanlık sistemidir. Başkanlık sistemine örnek olarak Amerika’da uygulanan yönetimi verebiliriz. Parlamento, güçler ayrılığı ile hareket eder ve işlevi bu görevi temsil etmektir.
- Siyasi Partiler: Halkı temsil edebilme görevinin en sağlıklı şekilde yürütülmesi için farklı siyasi partiler meclisin içerisinde bulunmaktadır. İnsanlar, siyasete müdahil olacakları zaman seçtikleri siyasi partinin adı altında dolaylı olarak müdahil olabilirler. Bir ülkenin siyasi partilerinin farklılığı, ülkede temsil edilen grupların farklılığını göstermektedir. Bu yüzden, çok partili sistemlerde temsil sistemi daha sağlıklı işlemektedir.
- Anayasa: Devlet kurumlarının işleyişi ve birbirleri ile olan bağı gibi kavramların yer aldığı temel yasalara verilen isimdir. Ayrıca, kişilerin hak, özgürlükleri de yine anayasa içerisinde yer alır. Ayrıca anayasa iktidarın gücünü de sınırlandıran bir yetkiye sahiptir.
- Sivil Toplum Örgütleri: Halktan bazı grupların belirli amaçlar doğrultusunda bir arada toplanarak oluşturduklara yapılara verilen isimdir.
- Kolluk Kuvvetleri: Kolluk kuvvetleri polis ve askerlerden oluşmaktadır. Polisin görevi iç güvenliği sağlamakken, askerin amacı dış tehditlere karşı savunma sağlamaktır. Kolluk kuvvetlerin gücünü doğru kullanmak bir avantaj olarak görülürken, yanlış kullanılması demokrasinin ve halk temsilinin zarar görmesine neden olabilmektedir.