Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Abidesi

0
854
Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Abidesi

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Abidesi
Tarihimizin en şanlı destanlarından bir olan Çanakkale Savaşları, Çanakkale şehitliğini ve şehitler abidesini ortaya koymuştur. Çanakkale şehitler abidesi en görkemli ve gösterişli yapılarımız arasında yer almaktadır.  Bugüne kadar buraya gitmemişseniz veya görmemişseniz gidip görmenizi tavsiye ederiz. Gitmeden önce abide hakkında bir takım bilgileri öğrenmeniz, gezerken de anlamanızı sağlayacaktır. Çanakkale destanının önemi, üzerinden neredeyse bir asır geçmesi sonunda anlaşılmıştır.

Yapımı
Bu abidenin hikayesi de insanların dikkatini çekmektedir. Bu bölgedeki savaştan sonra Fransızlar, İngilizler, Avusturalyalılar, Yeni Zelandalılar bölgede kaybettikleri askerler için anıtlar dikmiştir. Bu anıtlardan bir de biz diktik fakat diğerlerinin yanında küçük ve görkemsiz bir yere sahip oldu. Fakat anıtları görkemli olanlar yenilen taraf, biz ise bu destanın kazanan tarafıydık. Ayrıca bu kanların döküldüğü topraklar onların değil, bizim topraklarımızdı.

Bu durum Atatürk’e anlatıldığında ise Atatürk, en büyüğünün ve görkemlisinin yapılması için talimat verir. Yerini tarif ettiği nokta Ege ve Marmara’nın birleştiği noktadır. 40-45 metre yüksekliğinde bir anıt olmasını isteyen Atatürk, anıt yapılamadan hayatını kaybetmiştir.

Bu anıtın projesi 1944 yılında MSB tarafından oluşturulan bir yarışma sonucu belirlenmiştir. Birlik ve beraberliğimizin simgesi haline gelen anıtın bulunduğu bölgede 253 bin şehit vermiştik. Anıt yeri olarak ise Hisar Burnu belirlenmiştir. 1952’de bu anıtım yapımı kararlaştırılmıştır ve 19 Nisan 1954’te temeli atılmıştır. Bazı müteahhitlerin yolsuzlukları ve yeterli paranın bulunamaması nedeniyle yapımı birkaç defa durma noktasına gelmiştir. 15 Mart 1958 yılında sadece gövde kısmı tamamlanabilen Şehitler Abidesinin, yapılacağı umudu tamamen yitirilmeye başlamıştır. Milliyet gazetesinin başlattığı bir kampanya ile halktan para toplanır ve Şehitler Abide’sinin yapımına devam edilir. 20 Ağustos 1960’da ise görkemli bir şekilde Şehitler Abidesi açılmıştır.

Semboller

  • Abidenin 4 sütun üstünde bulunması milletin temellerinin sağlam ve yıkılmaz olduğunu sembolize eder.
  • Anıta uzaktan bakıldığında Mehmetçiğim M harfi görülür. Anıtın tavanı ise Mozaikten Türk bayrağıyla süslenmiştir.
  • Abidede 8 röfey bulunmaktadır ve yarısı denize yarısı karaya bakar. Karaya bakanlar kara savaşlarını, denize bakanlar ise deniz savaşlarını anlatır.
  • Çevresinde ise sembolik Türk şehitliği, Yaralı Asker anıtı, meçhul asker şehitliği ve Mustafa Kemal Çanakkale’de anıtı ayrıca da Türk bahçesi bulunmaktadır.
Önceki İçerikAvengers Endgame Ne Zaman Vizyona Girecek?
Sonraki İçerikPatrick Ogunsoto Kimdir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz