Bitkilerde Üreme ve Gelişme Nasıl Olur

0
1770

Bitkilerde Üreme ve Gelişme Nasıl Olur?
Dünyada her canlının bizlerin hayatında bir önemi vardır. Dağlar sadece kuru toprak olsaydı ya da tüm kara parçası çöl gibi olsaydı dünya yaşanabilir bir yer olur muydu? Bitkilerin yaşamı doğrudan insan yaşamını etkilemeyebilir. Belki ormanların yaşamı oksijeni etkileyebilir. Ama genel itibari ile onların da doğadaki varlığını sürdürebilmeleri için tüm canlılarda olduğu gibi üremeleri ve devamlılıklarını sürdürmeleri gerekmektedir.

Her canlı kendi türü ile çiftleşerek üremeyi gerçekleştirir. Bu devamlılığı sürdürebilmesi için gerekli bir durumdur. Bitkilerde bu durum 2 farklı kategoriye ayrılır. Bunlardan ilki eşeyli üreme ve diğeri de eşeysiz üremedir. Kış aylarından çıkıp bahar aylarına girdiğimizde hep fark ederiz, polenlerin havada uçuştuğunu. Yeni yeşeren bitkiler ağaçlar, topraktan biten bitkiler hep çevreye tohumlarını saçarlar. Bu şekilde diğer kendi türleri ile tozlaşma sağlayarak döllenmeyi gerçekleştirebilirler. Bitkilerdeki döllenme ya da üreme faaliyetleri, mayoz bölünmenin ileri safhası olan mitoz bölünme evresinde gerçekleşmektedir. Bu döneme verilen diğer bir isim ise monopolit gelişmedir. Bitkilerde de ayrıca 2 farklı çeşit üreme şekli vardır. Bunlar çiçekli bitkiler ve çiçeksiz bitkiler olmak üzere ayrılırlar.

Çiçeksiz bitkilerde üreme ve gelişme sporlarla meydana gelir. Bu tarz çiçeksiz bitkilerde döllenme sonrasında zigot oluşumu olur. Sonrasında mitoz bölünme gerçekleşerek gametofitler oluşur ve bitki üzerinde gelişme evresine girer. Devamında mayoz bölünme ile sporlar oluşur. Sporlar da tekrar mitoz bölünme gerçekleştirerek çimlenir ve gametofit bitkisi haline gelirler. Haploid dönemde görülür.

Çiçekli bitkilerde ise genel anlamda üreme şu şekilde gerçekleşir: Erkek bitkide bulunan polenler doğanın herhangi bir faktörü sonucunda ( yağmur, rüzgar, böcekler, arılar, su ) dişi bitkiye taşınabilir. Bu olayın diğer bir adı da tozlaşmadır. Bu olayda polen tüpü sayesinde taşınmış olan sperme ait çekirdeklerden denk gelen birisi yumurta hücresini dölleyerek zigot oluşumuna yardımcı olur. Oluşan zigot ta mitoz bölünmeler neticesinde embriyoyu oluşturur. Bu oluşan embriyonun dış tarafında tohum taslağı bulunur. Döllenme sayesinde gelişmiş olan tohum kesesi, tohum zarını meydana getirir.

Gelişme evresi, döllenme sonrasında gerçekleşir. Embriyo henüz ana bitkiden ayrılmadan yaprak, çenek, kök, gözde oluşumu başlar. Beslenme endosperm tarafından sağlanır. Bitki fotosentez yapana kadar bitki taslağını beslemeye devam eder. Dış ortamlar uygun olduğunda çimlenme başlar, tohumlar su alarak şişer ve enzimler aktifleşir hücresel solunum hızlanır. İlk kök meydana geldiğinde ise, fotosentez başlar, çiçek oluşumuna zemin hazırlanır.

Önceki İçerikSamsung Galaxy C7 Google Hesabı Nasıl Açılır
Sonraki İçerikGeneral Mobile GM 6 Numara Engelleme
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz