Benzinli Motor Nasıl Çalışır
Günümüzde her ne kadar elektrikli motorlara ve çevre dostu motorlara yönelik çalışmalar yapılıyor olsa da yer yüzünde fosil yakıtları bitmediği sürece benzinle çalışan motorların ömrü var olmaya devam edecektir. Tabi bu benzinli motorlar verimlilik esasında %20’lik kısmı aşamıyor olsalar da halen kullanılmaya devam ediyor ve devam edeceklerdir. Bu %20 kısım ise Ferrari motorlarında geçerlidir. Değerleri parçalayacak olursak ta, %10’luk bölümü aktarma organlarına, %5’lik kısmı pistonların hareketine, %5’i sürtünmeye ve de %60’lık büyük bir kısım ise ısı olarak dışarıya atıldığında geriye kalan %20’lik kısım anca bize yani enerjiye kalmaktadır. Günümüzde enjeksiyonlu motorlar karbüratörlü motorlara göre daha çok tercih edilmektedir. Bundaki olay da hava + yakıt karışımının daha homojen olması. Genel olarak çalışma prensibi üzerinde biraz yoğunlaşacak olursak, bu sistem 4 aşamadan oluşur. Bunlar, emme, sıkıştırma, yanma ve egzosdur.
- Emme: Benzin ve hava karışımı emme kanalında bulunan sübapın açılması ile ve pistonların da aynı zamanda hareketi ile silindir içerisine alınır.
- Sıkıştırma: Emme ile silindir içerisine alınan hava + benzin karışımı, pistonun yukarı hareketi sayesinde sıkıştırılmış oluyor. Burada içeriye açılan her iki sübapta kapalı olduğundan bir kaçak olmuyor ve silindir içerisinde bulunan karışımda hem yüksek ısı hem de yüksek basınç uygulanarak ufak hacimli alana sıkıştırılıyor.
- Yanma: Sıkıştırılmış olan hava + benzin karışımını asıl ateşleyen kısım burada yer alıyor. Silindire bakan 2 sübapın ortasında buji yer alır. Bu bujinin görev kıvılcım üretir. Bu sayede yanma gerçekleşir. Aracın hareketini sağlayan güç te buradan elde edilir.
- Egsoz: Yanma işleminde silindir içerisinde biriken artık gazları,egzos sibopunun açılması ile atılması sağlanır. Bu işlem bitince tekrar emmeden başlayarak işlem tekrar eder.