Astsubay Nasıl Olunur?
Astsubay kavramı NATO’ya üye tüm ülkelerde mevcut olan bir askeri rütbe olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek sunduğu imkanlar gerek yüksek maaşı gerekse de, askerlik mesleğini seven bireyler için günümüzde çokça tercih edilen bir alandır. TSK’da subay sınıfından sonra yer alan astsubaylar, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri personel kavramına tabi bir gruptur. Bir astsubayın mecburi hizmet süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. TSK’da astsubaylar, denizci, karacı, havacı ve jandarma bünyeleri ile görülmektedir. Astsubaylık kendi içerisinde de rütbeye sahiptir. Astsubaylığın en genel haliyle tanımını yaptıktan sonra, gelelim astsubay olma şartlarına.
Kara, deniz, hava ve jandarma alanlarında şartlar farklı olmakla birlikte, karacıların öne sürdüğü şartlar şunlar olarak listelenmektedir.
Lise veya buna denk bir eğitim kurumundan mezun olmak, en az iki yıl süreli meslek yüksekokulu veya dört yıllık fakülteyi bitirmiş olmak, eğitim şartı olarak aranmaktadır.
657 sayılı devlet memurları kanununa bağlı 48. Maddede yer alan nitelik değerlerini karşılıyor olması aranan şartlar arasındadır. Yaş şartı iki gruba ayrılmaktadır. Dört yıllık fakülte mezunları için, 28 yaşından gün almama şartı aranırken, iki yıllık bitirenlerde, 26 yaşından gün almama şartı aranmaktadır.
Sağlık için düzgün bir vücut yapısına sahiplik şartı aranılmaktadır. Ağızda çene ve diş yapısının düzgün olunması, dilde pelteklik olmaması gerekmektedir. Yüzde aşırı fiziksel bozukluk, yanık izleri, çiçek bozukluğu gibi sorunların olmama şartı aranılmaktadır. Boyda da erkeklerde minimum 1.64cm, bayanlarda 1.58cm uzunluk aranılmaktadır. Ayrıca, ilgili hastaneden sağlık raporu da gerekmektedir.
İlgili şartları sağladıktan sonra bir astsubay adayını önce yazılı sınav, bunu takip eden sözlü sınav son olarak da fiziki kabiliyet yeterlilik testi beklemektedir. İlk yazılı sınav 50 sorudan oluşmaktadır. Bu sınavdan astsubay adayı en az 70 puan alabilmelidir. Yazılı sınavı başarılı bir şekilde verirse, sözlü mülakata alınır, ayrıca bu arada bir de sağlık muayenesine tabi tutulur. Sözlü mülakatı ve sağlık taramalarını da geçerse, fiziki yeterlilik sınavına aktarılır. Burada da başarıyı sağlarsa, artık astsubaylık için hazırdır. Deniz, hava ve jandarmada aranan şartlar biraz daha değişiklik göstermektedir.