Araç Sigorta Fiyatları Nasıl Belirlenir?

0
124

Araç Sigorta Fiyatları Nasıl Belirlenir
Ülkemizde her gün milyonlarca araç trafiğe çıkmaktadır. Bu araçların trafiğe çıkmasıyla beraber kazalar da önlenemez hale gelmiştir. Devlet ise kazaların mağduriyete yol açmasını engellemek için zorunlu trafik sigortasını ortaya koymuştur. Aracın sigortalı olması durumunda kaza sonucu ortaya çıkan hasarların hata oranı değerlerince sigorta, masrafların bir miktarının karşılanmasını sağlar.

Trafik sigortalarının fiyatları devlet tarafından belirlendiği gibi, sigortayı aldığınız firmaya göre de fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Ayrıca aracınızın durumuna göre hasarsızlık indirimi gibi olanaklardan da faydalanabilmektesiniz.

Trafik sigortasında 7 kademeli bir sistem mevcuttur. Bu sistemin 1, 2 ve 3. kademelerindeki araçlar hasarsızlık indiriminden yararlanamayan araçlardır. 1. Kademedeki araçlar sigortaya en çok ihtiyaç duyan araçlardır ve bu araçlara %60 artırım uygulanır. 2. kademedeki araçlara %40, 3. kademedeki araçlara ise %20 artırım uygulanır. 4. Kademedeki araçlar ne hasarsızlık indiriminden yararlanabilir ne de artırımlardan etkilenir. Bu araçlar orta seviyedeki araçlardır. Diğer kademedeki araçlar için ise sırasıyla 5, 6 ve 7. kademe olmak üzere %10, %15, %20 şekilde hasarsızlık indirimleri uygulanır. Araçlarda zorunlu trafik sigortası ücreti belirlenirken bu kademeler göz önünde bulundurulur.

Trafik sigortası hesaplaması yapılırken aracın marka, model ve özellikleri gibi materyaller de göz önünde bulundurulur. Eski model arabaların özellikleri kötü olacağı için yeni model arabaların sigorta hesaplamaları daha farklı olur. Araçların markaları da hesaplara etki edecek bir özelliktir.

Aracı kullanan sürücünün yaş ve tecrübe durumu da hesaplama yaparken göz önünde bulundurulur. 60 yaş üstü sürücüler ve yeni ehliyet almış sürücüler, reflekslerinin zayıf olması nedeniyle risk grubunda değerlendirmeye girerler. Aynı zamanda sicillerinde kaza kaydı bulunan sürücüler de bu grupta yer alırlar.

Sigorta primleri hesaplanırken bir diğer etken de yaşanılan şehirdir. Kaza oranı düşük olan şehirlerde, kaza oranı yüksek olan şehirlere göre daha düşük primler ortaya koyulur. Büyükşehirde yaşayan bir kişi, küçük bir şehirde yaşayan kişiye göre daha çok prim öder.

Zorunlu trafik sigortası başınıza gelebilecek kazalar sonucunda yüksek miktarda teminat sağlar. Bu nedenle zorunlu tutulur ve sigortanızı yaptırmadığınızda trafik cezalarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Önceki İçerikDiğer Gezegenlerde Yaşam Olasılığı
Sonraki İçerikEn Uzun Yaşayan 10 Hayvan Türü
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz