Akciğer Kanseri Nedir?
Akciğer bölgesinde bulunan akciğer hücrelerinin kanserleşmesi ile oluşan kanser türüne, akciğer kanseri denilmektedir. Akciğer hücreleri, diğer hücreler ile aynı metabolik özelliklerde olmasından dolayı, ve dolaşıma ile içli dışlı bir organ olmasından dolayı, akciğer kanseri’nde ortaya çıkan kanserli hücreler diğer hücrelere koalylıkla yayılım gösterebilir. Bu sebepten ötürü, akciğer kanserinin erken dönemde teşhis edilmesinde önem oldukça fazladır.
Akciğer kanserini en genel haliyle, akciğerde bulunan bölgesel hücrelerin kontrolsüz bölünme yeteneği kazanıp bu kontrolsüz bölünme ile çoğalan hücrelerin, akciğer bölgesinde bir kitle oluşturması şeklinde tanımlamak mümkündür. İlk etapda akciğerde meydana gelen bu kitle, akciğer kanseri olarak anılır. Tedavi edilmediği takdirde, tüm doku ve organlara dolaşım sistemi ile yayılma özelliği gösterir.
Akciğer kanserinin mikroskop altında incelenen hücre türlerine göre iki türü mevcuttur. Bunlar:
-
Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri
En yaygın şekilde görülen akciğer kanseri türüdür. Küçük yassı epitel hücrelerden oluşan yada büyük hücreli olarak mikroskop altında görülen hücrelerden oluşur.
-
Küçük Hücreli Akciğer Kanseri
İkinci seviyede görülen akciğer kanseri tipidir. Diğerine göre daha az görülür (yaklaşık üç te bir oranında) ancak, diğerine göre çok daha tehlikelidir. Oldukça hızlı yayılım gösterir ve ağırlık olarak bu kanser türünün tanısı konulduğunda kanser diğer doku yada organlara da sıçramıştır.
Akciğer Kanseri Risk Faktörleri
- Sigara öncelikli olarak hertürlü tütün ürünü akciğer kanseri bakımından risk teşkil etmektedir. Tütün ürünlerinin dumanı doğrudan akciğer hücrelerine iner ve bu bölgede olan hücrelerin, hücre zarlarının yapısını bozarak onların kontrolsüz bölünme yeteneği kazanmasına yani, kanserleşmesine sebep olur. Sigarayı içmeseniz bile, çevrenizde içen olduğunda bu havayı solunmanız, nikotin içerikli dumanın ciğerlerinize inmesine dolayısıyla, sigarayı içmiş kadar bu zehirden etkilenmenize sebep olmaktadır. Sigara akciğer kanseri risk faktörlerinin en başında yer alır.
- Absent olarak bilinen kimyevi maddeyi solumak da akciğer kanserine sebep olmaktadır.
- Sigara ve absent dışında genetik faktörler de akciğer kanserini etkilemektedir. Eğer, ailenizde özellikle birinci dereceden akrabalarınızda akciğer kanseri olan biri varsa, sizin de belirli bir yaştan itibaren düzenli kontrolleri yaptırmanızı öneririz.