3Gde kotayı aşmamanın yolları

26
4485

img493g.jpg

Cepten hızlı internet kullanımında kotayı aşıp kabarık faturalarla karşılaşmamak için ne gibi önlemler almak gerekiyor? Yüksek faturalarla karşılaşmamak için bu noktalara dikkat;

30 Temmuz’dan itibaren cep telefonu (GSM) operatörleri tarafından kullanıma sunulan 3G teknolojisinin sağladığı imkanları ve bu yeni teknolojiyi kullanmaya başlarken yüksek faturalarla karşılaşmamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

3G’nin sunduğu en önemli imkanlardan geniş bant internet erişimi, ADSL‘deki örneklerinde olduğu gibi, fiyatları 29 ile 69 TL ve kotaları da 1 ile 8 gigabyte (GB) arasında değişen paketlerle sunuluyor.

Alınan paketteki kotanın aşılması durumunda gigabyte başına 50 ile 110 TL arasında değişen ekstra ücretlerle karşılaşılabiliyor.

İnternetten büyük miktarda veri indirilmesine ve kotanın harcanmasına neden olan en önemli faaliyetler, film indirmek ve video izlemek. İndirilen bir film, görüntü kalitesine göre 300 megabyte (MB) ile 1,4 GB arasında değişiyor.

Video paylaşım sitelerinde izlenen görüntüler ise saatte 150-200 MB kota harcatıyor. İnternetten müzik parçaları indirmek de önemli miktarda veri transferine neden oluyor.

Ortalama bir müzik parçasının 4 MB boyunda olduğu düşünülürse 12 şarkılık bir albüm için yaklaşık 50 MB kota harcanıyor. İnternetten çeşitli dosyaların indirilmesi de dosyanın boyu oranında kota dolduruyor.

İnternet sitelerinde gezinti ve elektronik postaların kontrol edilmesi gibi faaliyetler kotayı fazla harcatmıyor. Sadece sitelerde dolaşmak ve elektronik posta kontrolü, günde ancak 50-100 MB kota harcatabiliyor.

Virüslere dikkat!

Kotanın görünmeyen düşmanı ise bilgisayar virüsleri. Bazı virüs türleri, kullanıcının haberi olmadan bilgisayarınızdan binlerce reklam içerikli elektronik posta gönderiyor. Bazıları da reklam amaçlı programlar veya başka virüsler indiriyor. Büyük miktarda veri transferi oluşturan bu durum sonucunda kotanız hiç farkında olmadan aşılabiliyor.

En iyi çözüm ise iyi bir antivirüs programı kullanmak. Kotayı aşmamak için yapılması gereken en garantili yol, kullanım miktarınızı ara sıra kontrol etmek. GSM operatörleri bunun için imkanlar sunuyor.

“Tüketiciler yeterince bilgilendirilmiyor”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, her teknolojik yeniliğin tüketici için daha pahalı hale geldiğini belirterek, “Tüketiciler 3G gibi yenilikler yaygınlaşmadan ve tam olarak oturmadan yeni teknolojiyi hızlı şekilde tüketmesin. Aksi halde sıkıntılar yaşanabilir” dedi.

Piyasaya yeni çıkan bir otomobil alınırken bile “Önce başkası kullansın, motoru, konforu nasıl, verimli mi göreyim ben de öyle alayım” denilebildiğini belirten Nazım Kaya, “Bu yaklaşımı yeni teknolojiler için de uygulamalıyız. Ülkemizde 3G’ye hızlı giriş yapıldı ancak operatörlerin verdiği hizmetlerde sıkıntılar ve 3G’nin bazı bölgelerde sağlıklı çalışmaması gibi sorunlar var” diye konuştu.

Operatörlerin tüketicileri, aldıkları paketteki kotayı nelerin doldurabileceği konusunda yeterince bilgilendirmediğini kaydeden Kaya, şunları söyledi: “Kota dolarsa ne kadar ekstra ücret ödeyeceğini de çoğu kişi bilmiyor. Ben bile 3G ile ne kadar faturalama yapılacak, insanlar ne kadar zarar görecek henüz bilmiyorum. Operatörler, ‘Sözleşmeye yazmıştık’ diyerek bu işin vebalinden kurtulamaz. Tüketicilere sözlü olarak anlatmaları lazım. Örneğin, nelerin kotayı doldurabileceği, kotanın nasıl sorgulanacağı konusunda broşürler verilebilir.”

Önceki İçerikAskerlik Tecil İşlemi Nasıl Yapılır
Sonraki İçerikİphone Müzik ve Resim Yüklemek
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

26 YORUMLAR

    • evet farmvillede dahil internette zaman geçirmek için girdiğini sitelerde kotaya dahildir.ama ne kadar yer kotadan derseniz tam bir verisi yok.online alıp verilen veriye göre değer değişmektedir.

  1. ben genelde msn de yazışıyorum bu kotayı doldurur mu peki 4gün oldu alalı aveajet hesap ettim sadece msn de yazışmak ve birkaç siteye girmem 1.5gb yapmış..msn de yazışmak kotayı hemen doldurur mu ki???? 🙁

      • biliyorum zaten onu ben çok gider mi acaba diye sormuştum sadece msn de yazışmak 4 günde toplam 10 saatte 1.5gb yiyorsa ben bu jeti almakla yanlış yaptım demektir ki sürekli yazışma olmuyor:)

        • msnde eğer kameralı sohbet yapıyorsanız ve sürekli dosya gönderiyorsanız kotayı aşma ihtimali var.birde otomatik güncellemeler açıksa windowsun onlarda kotadan yerler.antivirüslerinde güncelleme durumları mevcuttur. eğer msnden yazışıyorsanız belkide sadece msn suçlu değildir durumdan. 🙂

        • yapacak bişeyin kalmıyor o zaman çıkıp kota duası yapacaksın 😀 gökten kota düşer belkide. 🙂 ama yinede arka planda çalışan birşeyler ihtimaline karşı uyarırım. sizin ayarlamış olmanız şart değil.bazı programlar kendi kendine o işi gayet iyi yürütürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz