Direksiyon Nasıl Çalışır?
Her araçta olmazsa olmazlardan bir tanesidir direksiyon. Ve her ne kadar karmaşık bir yapı gibi görünse de aslında o kadar da zor bir düzeneği yoktur. Araçlarda sahip olunan direksiyon sistemleri 2 şekildedir. Biri dişli sistem diğeri ise hidrolik sistemdir. Ama aslında ikisinin de düzeneği aynı denebilir. Sadece tek farkı tepki sürelerinin kısa ya da uzun olmasıdır.
Dişli sistem diğer adıyla dişli çubuk – dişli çark düzeneği olarak ta geçer. Bu düzenek, minibüs, kamyonet, jip ve otomobil tarzındaki araçlarda kullanılır. Bu dişli sistemin hidrolik versiyonu ise, hidrolik sıvı yardımı ile konumlandırılmış halidir. Ama tabii söylediğimiz gibi ikisinde de prensip aynıdır.
Direksiyondan tekerleğe kadar giden iletim sistemleri; Direksiyon, direksiyon mili, dişli çubuk, dişli, rot, direksiyon kolu ve tekerlek şeklindedir. Burada sistem sırasıyla yazıldığı gibi yani direksiyonun döndürülmesi ile direksiyon mili döner, direksiyon milinin ucunda dişli çubuk bulunur. Bu çubuk dişli ile birlikte hareket eder ve bu şekilde hareket iletilmiş olur.
Arabalar her zaman düz yol kat etmezler. Gidilen yolda hafif dönemeçlere yani virajlara da girerler. Yani tekerlek hareketleri gerçekleşmiş olur. Bilindiği üzere de dönüş yaparken araç bir dairesel yol izler. Yani dönüş yapılan tarafa göre iç tekerleğin alacağı yol ile dış tekerleğin alacağı yol aynı olmamaktadır. Bu aşamada rot kolu devreye girer ve yapılan ayarlamalar neticesinde dönüş açılarına göre tekerleğin konumu belirlenir.
Araçlarda belli bir dönme oranı bulunmaktadır. Mesela 18:1’lik dönme oranı derseniz, direksiyonun 360 derece dönmesi tekerleğin 20 derece dönmesi anlamına gelir. Bu oran yükseldikçe de dönme oranı giderek azalacaktır. Spor arabalarında ise düşük dönme oranı bulunur. Çünkü gecikme yaşamaması ve komuta hızlı cevap vermesi gerekmektedir.