Tüketici Hakları Nedir?

0
1269

Tüketici Hakları Nedir?
Belirli bir bedel karşılığında bir mal ya da hizmet temin eden, tüketicileri koruyan hakların tümüne tüketici hakları adı verilmektedir. Tüketici haklarından yararlanmak için ilgili ürün ya da hizmetin ayıplı bir şekilde yüklenici tarafından temin edilebileceği gibi yüklenici firma, kuruluş ya da birey tarafından maruz kaldığınız saygısızlık, hakaret, size karşı yöneltilen aşağılayıcı diyaloglarda da haklarınız mevcuttur. Bu bağlamda tüketici haklarını iki başlık altında derlemek mümkündür.
Ürün Yada Hizmetten Doğan Problemler
Temin ettiğiniz ürün veya hizmetin kusurlu olması durumunda haklarınız, “Tüketici Hakları” çerçevesinde koruma altındadır. Ürünün sunulan özelliklerini ihtiva edememesi, yetersiz ihtiva etmesi, çalışırken aksaklıklara maruz kalması, ödediğiniz ücretin karşılığını vereceği durumda verememesi gibi durumlarda haklarınızı arayabilirsiniz. Örneğin, bir firmadan elektrikli tost makinesi aldınız ve bu tost makinesini ticari amaçla kullanacaksınız. Bu yüzden belirli periyotlarda(Örn: 4dakikada bir tost yapmak) çalıştırmanız gerekmekte. Ürünü satın aldığınız firma tost makinesinin ekmeği iki dakikadan daha kısa sürede ısıtacağı teminatını size veriyor. Ancak ekmekler 5 dakikadan uzun sürede ısınıyor. Bu da işinizin aksamasına sebep oluyor. Böylesi durumlarda para iadesi, ürün değiştirilmesi, tadilat gibi haklarınız mevcuttur. Örnekte de görüldüğü üzere, tüketici haklarından yararlanmanız için sadece o ürünün çalışması yetmez, mevcut sunulan hizmetlerini tam anlamıyla karşılamaması da yeterlidir.

Hizmet teminlerinde de durum buna benzerdir. Hizmetin belirtilen sürede bitirilmemesi, yanlış yapılması, ayıplı yapılması gibi durumlarda tüketiciler haklarını mahkeme aracılığı ile arayabilir. Örneğin bir boya firmasından duvarınızın boyanması için hizmet talep ettiniz. Ödemeyi yaptınız ancak boya bazı bölgelerde daha yoğunken, bazı bölgelerde, alttaki boya katranı görünecek kadar sığ, bu gibi durumlarda haklarınızı mahkeme ya da tüketici hakları heyeti ile arayabilirsiniz.
Yüklenici Firmanın Saygısız Tavırları ile Doğan Mağduriyetler
Temin ettiğiniz ürün ya da hizmeti sağlayan kişi, sizin haklarınıza riayet etmez, saygısızca diyaloglarda bulunur ya da hizmetin gecikmesine zemin hazırlayıcı aksamalara el verirse, yine tüketici hakları heyeti ya da mahkemelerce haklarınızı aramanız mümkündür. Burada, ürün ya da hizmet kusursuz bile olsa, sizin o anlık maruz kaldığınız kötü muamele haklarınızı aramanız için yeterlidir.

Önceki İçerikXiaomi Teknik Servis Numarası
Sonraki İçerikDelirme Belirtileri Nelerdir
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz