Mustafa Kemal Hangi Cephelerde Görev Almamıştır?

0
10836

Bazı tarihi kaynaklardan edinilen bilgilerin pek çok kaynakta farklı lanse edilmesi, Atatürk’ün savaştığı cepheler konusunda yersiz tartışmaların doğmasına sebep olmaktadır. Bu yersiz tartışmaların ana sebebi ise savaştığı cephelerin isimlerinin yanlış kullanılmasından kaynaklanır. Örneğin, 1. Dünya Savaşı’nda Kafkas cephesi ile Doğu Cephesi aynı anlamı taşımaktadır. Ancak bu pek çokları tarafından bilinmez. Bunun gibi bilgi eksikleri de, beraberinde bazı gereksiz tartışmaların doğmasına zemin hazırlamaktadır. Atatürk’ün savaştığı cepheler ise aşağıda yer alan üç cephedir.

  • Çanakkale Savaşları: İngiliz ve Fransız ülkeleri savaştaki müttefikleri olan Rusya’ya yardım etme gayesi ile Çanakkale Savaşı’na girerler. Ancak savaş Türklerin zaferi ile sonuçlanır. 18 Mart 1915 yılında Çanakkale’ye demirleyen İngiliz ve Fransız gemilerinin aldığı büyük kayıplar, iki ülkenin Gelibolu’ya asker çıkarmasına neden olur. 25 Nisam 1915 yılında Arıburnu’na çıkan İngiliz ve Fransız askerleri, Mustafa Kemal’in önderliğindeki Türk ordusu ile karşılaşıp hezimete uğratılır. Mustafa Kemal’in elde ettiği bu başarı Albay olmasına katkı sağlar. Daha sonra da generalliğe terfi etmiştir. Cephe ile Mustafa Kemal yurt içinde ve yurt dışında tanınmıştır. Çanakkale Savaşı’nda ulusumuz 250.000 şehit vermiştir. (Bazı kaynaklara göre 500.000)
  • Kafkasya Cephesi (Doğu Cephesi): Enver Paşa’nın Rusya’ya taarruz etmek istemesi ile açılan cephe, iklim şartlarının sert mizacı ile başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bunun üzerine Rusya Doğu Anadolu’da bulunan bazı bölgeleri ele geçirmiştir. Cephede kaybedilen asker sayımız 60-65bin arasında olduğu bilinmektedir.Atatürk’ün girişimleri ile doğuda kaybedilen illerden Muş ve Bitlis Rusya’dan geri alınmıştır.
  • Suriye-Filistin Cephesi: İngilizler, Suriye-Filistin bölgesini işgal etmeye kalkışması ile beraber açılan cephedir. 7. Ordu Komutanı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki askerler İngilizlere karşı bu cephede savaşmıştır. Ancak yeterli sayıda olmayan asker, sınırlı sayıda gıda stoku ve bunlar yetmiyormuş gibi bir de Alman Generali olan Liman von Sanders’in Atatürk ile anlaşmazlığı ve Alman generalin yaptığı stratejik hatalar ile beraber Osmanlı devleti ne yazık ki bu cephede başarısız olmuştur. İngilizler Halep’e kadar ilerlemiştir. Yıldırım Orduları Komutanı Mustafa Kemal Atatürk, İngilizlerin bu ilerleyişini Halep’in kuzey taraflarında durdurmuştur.
Önceki İçerikDoğru Bir Arkadaş Nasıl Seçilir?
Sonraki İçerikTurkcell Telefon Yedekleme
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz