Nurullah Ataç Kimdir?

0
1909

Nurullah Ataç Kimdir?

Türk asıllı eleştirmen, denemeci yazar ve şair olan Nurullah Ataç, 21 Ağustos 1898 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Babası Hammer’in Osmanlı Tarihi isimli meşhur kitabı Türkçeye çeviren Mehmet Ata Bey’dir. Mehmet Ata aynı zamanda başarılı bir bürokrattır. İlkokulu doğduğu beldede tamamladıktan sonra lise eğitimini meşhur Galatasaray Lisesi’nde tamamlamıştır. Lise eğitiminin ardından İsviçre’ye giderek burada lisans eğitimi görmüştür.

1919 yılında vefat eden babası onun İstanbul’a geri dönmesine sebep olmuştur. Temelli geri dönüş yapan Nurullah Ataç, 1922 yılına kadar eğitim gördüğü İstanbul Üniversitesi’nin Edebiyat Fakültesi’ni tamamlayamadan bırakmıştır. Bundan sonra Fransızca öğretmenliği ve bu alanda tercümanlık yapmaya başlamıştır. 1945 yılına geldiğinde Cumhurbaşkanlığında çevirmen olarak görev aldı.

Evliliğini Leman Ataç ile beraber 1926 yılında gerçekleştirdi. Evliliğini gerçekleştirdiği aynı yıl babasının hayatından bazı bölümleri konu edindiği “Babam Nurullah Ataç” isimli kitabının yazarı olan kızı Meral Ataç Tolluoğlu dünyaya geldi.

Türk Dil Kurumu’nun yayın kolu başkanı olarak görev aldı. Sanatçıya ait ilk şiirler “Dergah” adındaki yerde yayınladı. Hayatı boyunca pek çok Fransız, Latin ve Rus klasiklerinin çevirmenliğini yaptı. Farklı gazete ve dergilerde, eleştiri, deneme tarzı yazılar kaleme aldı.

Nurullah Ataç, o dönem yazdığı eleştiri türündeki yazıları ile bugün izlenimci eleştirinin ilk örneklerini ortaya koymayı başardı.

Akşam isimli gazetede tiyatro eleştirmenliği yaptı. Ayrıca, Hakimiyeti Milliye, Posta, Ulus, Son Havadis, Cumhuriyet, Dünya gibi büyük gazetelerde eleştiri yazıları ortaya koydu.

Deneme türündeki yazıları Türk Dili, Varlık, Seçilmiş Hikayeler, Yedi Gün, Ülkü gibi dergilerde boy gösterdi.

Nurullah Ataç, yazarlık kariyerine ilk defa tiyatro eleştirileri ile adım atmıştır. 1921 yılında Dergah’ta ilk yazısı olan “Türk Tiyatrosunda İlk Göz Ağrısı” isimli eleştirisi yayınlanmıştır. Bugün sanatçının sadece tiyatro dalında 125 yazısı bilinmektedir. Üstelik bu sayı, kitaplarına girmemiş yazılardan oluşmaktadır.

Nurullah Ataç’ın tiyatro alanında kaleme aldığı eleştiri yazıları, bugün bile yerli tiyatroya yol gösterici niteliği taşımaktadır. Türk tiyatrosunun Batı tiyatrosuna eşdeğer olması için çok çaba sarf etmiş ve tiyatronun Türkiye’de gelişmesine bu alanda büyük katkı sağlamıştır.

Önceki İçerikSes Tellerine Ne İyi Gelir?
Sonraki İçerikMurat Kekilli Kimdir?
Günün 12 Saatini kesinlikle Bilgisayarları ve Telefonu ile geçiren ve Film ve Müzik dinlemekten hiç bıkmayan arada sırada fotoğraf çeken sıradan biri diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz